lauantai 11. elokuuta 2018

Teatteri Traktori: Maailman ympäri 80 päivässä

Kesäteatterit ovat olleet tämän kesän juttuni. Kolme (Utran Uittotupa, Maarianvaara, Möhkö) oli jo plakkarissa ja nyt tuli neljäs, kun 7-vuotias tyttärenpoikani oli meillä hoidossa viikon verran ennen koulun alkua. Oli ihan itsestään selvää, että  halusimme nähdä Teatteri Traktorin Maailman ympäri 80 päivässä, niin mieluisat muistot meillä molemmilla oli viime kesän Peppi Pitkätossu -näytelmästä.
Ratkiriemukasta matkustamista maailman ympäri

Joensuulainen Traktori-teatteri tarjoaa tänäkin kesänä kerrassaan nautittavaa katsottavaa. Viime kesänä teatteri ilahdutti  mainiolla Peppi Pitkätossu -esityksellään, kun taas tänä kesänä teatteri kuljettaa katsojat maailman ympärysmatkalle Phileas Foggin, Passepartoutin ja salapoliisi Fixin kera. Esitys pohjautuu Jules Vernen klassikkokirjaan. 

Foggin suunnitelma maailmanympärysmatkasta 80 päivässä tuntuu aivan uskomattomalta. Mutta Fogg luottaa suunnitelmaansa ja rohkeaa lyödä hurjan vedon pankkiirien kanssa. Niin alkaa maailmanympärysmatka palvelija Passepartoutin kanssa. Matkaa tehdään milloin laivoilla, milloin junilla, mutta joka tapauksessa matka etenee, vaikkakaan haasteita matkalta ei puutu. Käy ilmi, että etsivä Fix seuraa Foggia, koska Foggia epäillään Englannissa tehdystä pankkiryöstöstä. Esityksessä kuvataan matkaa kronologisessa järjestyksessä. Katsojien on helppo pysyä matkassa mukana. Eri maita ja maanosia kuvataan havainnollisesti koreografioiden, musiikin, eloisan ja värikkään vaatetuksen sekä stereotypiomaisten mielleyhtymien turvin. 


Koko perheen näytelmä

Esitystä mainostetaan koko perheen näytelmänä. Ja sitä se todellakin on. Vanhempia katsojia Vernen klassikko jaksaa yhä edelleen viehättää. Perheen pienimmät on käsikirjoituksessa huomioitu hyvin. Upeat norsu ja lohikäärme naurattavat sekä lapsia että aikuisia. Lasten viihtymiseen vetoaa takuuvarmasti vesiallas, jota hyödynnetään milloin merireittinä, milloin uima-altaana. Myös Fogg saadaan lopulta altaaseen - ja sepä vasta hauskaa onkin! Teatteri ottaa katsojat mukaansa matkustamiseen, milloin pyydetään apua köyden vedossa, milloin lauletaan yhdessä ja milloin taas yleisö saa neuvoa suuntaa. Nämä kontaktin otot yleisöön nidotaan luontevasti osaksi tarinaa.Tosin on todettava, että pienimmät katsojat eivät jaksaneet täysillä seurata melko pitkää esitystä; ensimmäinen puoliaika kesti peräti tunnin. 

Saamme iloita, että meillä on Joensuussa tällainen teatteri! Teatteri, joka pystyy tekemään näytelmästä hyvin toimivan kokonaisuuden. Tälläkin kertaa näytelmää seurasi lähes täysi katsomo. Näyttelijäsuoritukset olivat kerrassaan mainioita. Erityisesti mieleen jäivät Tuomas Salopuro Mr Foggina, Sanni Hirvonen Passepartoutina ja Iiro Tuovinen salapoliisi Fixina sekä Ella Törmikoski Kamana Aoudana. Erityiskiitoksen ansaitsee käsikirjoittaja Laura Eason sekä puvuista ja koreografista vastaava Ella Törmikoski. Näytelmässä oli kymmenkunta näyttelijää, joista useimmilla oli  useita rooleja. Näyttelijät olivat mukana ei pelkästään näytelmässä, vaan myös tervehtimässä yleisöä ennen esitystä sekä viihdyttäjinä toiminnallisen väliajan aikana, jolloin oli mahdollisuus rakentaa vaikkapa oma tulivuori. 


"Siinä sai nauraa ja oli siinä jänniäkin kohtia. Paras juttu oli junakohtaus USA:ssa." 

7-vuotias teatterikaverini kommentoi mielellään esitystä. Esitys oli hänen mielestään kertakaikkisen hyvä. Junakohtauksen lisäksi parhaimpia paloja seuralaiseni mielestä olivat se laivakohtaus, jossa yleisö sai vetää köyttä sekä sirkuskohtaus USA:ssa. Sen sijaan näytelmän lopun teoriat aikavyöhykkeistä menivät yli hänen ymmärryksensä.  Seuralaiseni äiti sen sijaan muistaa televisiossa 80-luvulla esitetyn mainion piirrossarjan Matka maailman ympäri 80 päivässä.
.
Esityspaikka on Sinkkolan kotieläinpiha. Kerrassaan mainio esityspaikka! Lapsilla on mahdollisuus ennen esitystä ja väliajalla tutustua eläimiin, mm lampaisiin, lehmiin, sikoihin ja kanoihin. 


Lämmin kiitos Traktori-teatterille tästä kesästä!

4 kommenttia:

 1. Tuo 80-luvun tv-sarja on minullekin tuttu, seurasin sitä lapsena tosi tiiviisti ja juoni oli tietysti jännittävän oloinen, hyvä kun aina edes pystyi katsomaan. :) Onpa kiva kuulla, että tästä kirjasta on tehty onnistunut teatteriversio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin katsottiin tuota tv-sarjaa. Muistan, että se oli kovasti tykätty. Hienoa, kun tällaisista klassikoista tehdään erilaisia versioita.

   Poista
 2. Mahtava teatterielämys. Nuori teatterikrriitikko on osannut poimia esityksestä itselleen tärkeät asiat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Kiva oli kun tuli nähdyksi tämä teatteri. Todennäköisesti yksin en olisi tänne mennytkään.

   Poista