keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Joensuun kaupunginteatterissa Shirley Valentine - koskettava ja naurattava komedia


Joensuun teatterin pressikuva
Joensuun kaupunginteatterissa esitetään näytelmää Naisen 11. käsky eli Shirley Valentine. Näytelmä on herkullinen monologi, jossa katsojat saavat nauttia teatteriesityksen monipuolisuudesta, välillä nauretaan, sitten itketään ja lopuksi ollaan onnellisia Shirleyn valintojen johdosta.

Miksi on niin paljon elämätöntä elämää?

Tom Jonesin laulujen soidessa 52-vuotias liverpoolilainen perheenäiti tilittää elämäänsä. Samalla kun hän tekee ruokaa miehelleen, hän pohtii elämäänsä, jota hän on elänyt kahden lapsensa ja aviomiehensä Joen ehdoilla. Shirley on yksinäinen, keskustelukumppanina toimii seinä. Ystävätär Jane tarjoaa Shirleylle kahden viikon lomamatkaa Kreikkaan ja niin Shirley pakkaa matkalaukkunsa, jättää lapun aviomiehelle ja astuu koneeseen.

Joensuun teatterin pressikuva
Olen alkanut pitää itsestäni. Olin vaimo, olin äiti, nyt olen Shirley Valentine.    

Jo lentokoneessa Jane löytää lomaseuraa ja niin Shirley aloittaa lomapäivien vieton yksin, kaverinaan iso kivi. Mutta yksinäisyys ei kestä kauan, viereisestä tavernasta löytyy Costas, jonka kanssa Shirley viettää aikaa, veneilee, on onnellinen ja myös yllättynyt siitä, että voi tuntea sellaista onnea.  Kun tulee kotiinlähdön aika, Shirley yht'äkkiä - varmaan pienoisena yllätyksenä itselleenkin - toteaa: En aio mennä takaisin kotiin

Riitta Piirosen takaisinpaluu    

Monologin esittää Joensuun kaupunginteatterista vuonna 2015 eläkkeelle jäänyt näyttelijä Riitta Piironen. Työssäoloaikanaan Piironen esitti Naisen 11. käskyä 160 kertaa yli 10 000 katsojalle. Näytelmä tuli Riitta Piiroselle kovin rakkaaksi, ja sen tähden näytelmä otettiin uudelleen näyttämölle. Suuri osa katsojista on todennäköisesti nähnyt näytelmän aiemminkin, mutta katsojat voivat vaan todeta, että teksti on kestänyt hyvin aikaa, eli hyvä komedia toimii aina. Riitta Piironen suoriutuu erinomaisesti roolistaan Shirley Valentinena. Monologi on vaativa laji ja kova urakka. Piirosen vähäeleinen monologi yhdistettynä Russellin humoristiseen ja välillä vakavaankiin tekstiin toimii. Plussana näytelmälle on Piirosen selkeä ja kuuluva puheääni. 

Kirjan Shirley Valentine on kirjoittanut englantilainen kirjailija, lyyrikko ja säveltävä Willy Russell (s. 1947). Englanninkielisen kirjan nimenä on Shirley Valentine - One for the Road. Miten One for the Road kääntyy Naisen 11. käskyksi, jää arvoitukseksi. Kirja on ilmestynyt vuonna 1975 ja elokuva, jonka ohjasi Lewis Gilbert, ilmestyi vuonna 1989.

Muutama näytös on vielä jäljellä, eli kannattaa kiirehtiä!

Unelmaa ei koskaan löydy sieltä mistä sitä etsii.

Shirley Valentine: Riitta Piironen, FIA
Ohjaus: Hannele Autti ja Anna Häyrinen 

4 kommenttia:

 1. Aikoinaan kävin myös paljon teatterissa ja juuri nuo monologit olivat kyllä näyttö ammattitaidosta, koomediat myös minun makuuni, tuokin vaikuttaa oikein kivalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä Esther Helmiä: monologi on todella vaativa laji. Jokainen näyttelijä ei sellaiseen edes lähtisi. Uskon, että tykkäisit tästä näytelmästä.

   Poista
 2. Teillä on Joensuussa kaupunginteatterissa usein sellaisia näytelmiä, jotka kiinnostavat. Tämä on yksi.
  Me kävimme eilen katsomassa Uuden Iloisen Teatterin kevätrevyyn Tuhansien ämpärien maa.
  Iloa torstaihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä näytelmä on todella kiinnostava ja ammattitaidolla tehty. Valitettavasti tämä ammattitaitoisuus ei päde kaikkiin Joensuun teatterin produktioihin. Kevätrevyy kuulostaa mukavalta kesän avaukselta. - Mukavaa viiikonlopun alkua Kirsti!

   Poista