keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Lars Jon: Kimppu - Nyt kukkia sitomaan


Laitan tähän yhden puutarhakirjan esittelyn ihan sen vuoksi, että tämä on niin kaunis kirja. Minulla on puutarhablogi Pihakuiskaajan matkassa, jossa yleensä esittelen puutarhakirjoja. Tämäkin kirja on esitelty myös puutarhablogissani.Lars Jon: Kimppu. 2017. Karisto Oy. Suomentanut Jenni Pitkäniemi. 190 sivua.

Tämän Kimppu-kirjan kaunis kuvitus vei minut mennessään, aikaa meni kirjaa selatessa ja upeita kuvia ihaillen. Vaikkakaan ei teksti yhtään häviä kuville, niin mukavalla ja elävällä tavalla kukkakimppujen sidonta on kuvattu. Kirjan on kirjoittanut tanskalainen floristi Lars Jon, joka aloitti työt kukkakaupassa 15-vuotiaana. Kimppujen sidonta alkoi hänelle harrastuksena, ja sitten siitä tuli hänelle ammatti. Jos kimppujen sidonta kiinnostaa sinua, tässä on sinulle juuri oikea kirja. Kirjassa on selkeät ohjeet kukkakimppujen sitomiseen. Kukkamateriaalia löytyy monistakin paikoista: omasta puutarhasta, parvekkeelta, luonnosta ja kukkakaupasta. Kimppuja on monenlaisia, kauniin kimpun saa vähistäkin aineksista. Kirjan kirjoittaja toteaa esipuheessaan: "Toivon sinun saavan kirjasta uusia ajatuksia siitä, miten luonnon antimia voi käyttää silmäniloksi. Muista, että jokaisen kimpun tulee olla persoonallinen - ja että harjoitus tekee mestarin."

Lars Jon on käyttänyt neljää eri tekniikkaa kukkakimppujen sitomisessa: spriaalia, paralleelia, tukirakennetta ja maljakkoon asettelua. Kirjailija antaa selkeitä ohjeita ja vinkkejä sitomisesta eri tekniikoilla sekä vinkkejä mitkä kukat sopivat parhaiten eri tekniikoihin. Lukija saa ohjeita myös tarvittavista työvälineistä.

Spiraalisidonta

Näin sidot paralleelikimpun
Kirjan parasta antia ovat esimerkit erilaisista kukkakimpuista. Lars Jon sanoo, että kukkakimpun tunnusmerkki on se, että siinä on yksi tai useampi sidontakohta. Sidontakohta on paikka, jossa varret kohtaavat ja johon sidotaan naru varsien ympärille. Kimppujen esimerkkisidonnat ovat mitä erilaisimpiin tarkoituksiin, esimerkiksi kevään ensimmäinen kimppu, suruvihko, juhannuskokot, villi ja vapaa, Karen Blixenin tyyliin, kukkaiskori ja vahvoja värejä. Lars Jon tekee myös kauniit kimput kosioretkelle sekä häihin. Jokaisen esimerkkikimpun kohdalla on kuvattu vaikeusaste, työvälineet, tarvikkeet, tekniikka ja maljakko.


Tässä kevään ensimmäinen kimppu, joka on koottu munankuoreen, johon kukat voivat piiloutua. Tämä kimppu sopii hyvin pöydän kattaukseen.

Balettitanssijat. Kirjailija sanoo, että nämä kukat tuovat mieleen Tanskan kuninkaallisen teatterin balettitanssijat. Kukat ovat narsisseja.

Syötävän suloiset kimput toimivat pöytäkoristeina useissa pienissä maljakoissa tai sitten jokaisen ruokailijan kohdalla esimerkiksi paikkakorttina.
Floristin kädet
Tärkein työkalu kukkien sidonnassa on omat kädet. Niistä kannattaa huolehtia. Kirjassa annetaan ohje käsien suolakuorinnalle.
Puolikas sitruuna
2 rkl karkeaa suolaa
1 rkl oliivi- tai manteliöljyä
Purista sitruunan mehu kulhoon. Kaada sekaan suola ja öljy. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada seos käsille ja hiero niitä perusteellisesti.

 Tämä kirja tulee blogini arvontaan tulevana viikonloppuna.

10 kommenttia:

 1. Tämä kuulostaa hyvälle hankinnalle, eli kun lopussa oli vielä arvontakin,hmm taidan sitten osallistua siihenkin kun se esille tulee :) Mukavaa torstaita sinulle!

  VastaaPoista
 2. Tämä menee lahjaksi tyttärelle. Mukavaa torstaita sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä lahjaidea, olen varma että tyttäresi tykkää tästä.

   Poista
 3. Ihana kirja. Nuo balettitanssijat ovat hauskan näköisiä.

  Iloista loppuviikkoa, Anneli <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä Mai. Minäkin tykkäsin noista balettitanssijoista.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen kirja!
  Kukkien sitomisen taito on hieno taito! Asettelin juuri tulppaanit Aalto-maljakkoon ilman sidontaa. Ei ihan helppoa.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että kirja on mielenkiintoinen ja myös tarpeellinen. Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Oi miten ihastuttava opus. Äitini on aina rakastanut sitoa kimppuja 💚ja hän on ollut töissä kukkakaupassa. Itselleni on jostain syystä tullut vaikeaksi poimia kukkia ja tuoda ne sisätiloihin.
  En tainnut viime kesänä tehdä yhtään kimppua. Nuo tänne laittamasi kuvat aikaansaavat halun alkaa taiteilla kimppuja 🌺🌻🌷Menisin heti jos pihassa olisi kukkia 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä on todella mielenkiintoinen ja tarpeellinen opas. Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista