Kathleen McGurl: Smaragdinvihreä sydän. Bazar. 2025. Englanninkielinen alkuteos The Girl with the Emerald Flag. Suomentanut Tuukka Pekkanen. Kannen suunnittelu Jenni Saari. 384 sivua.
Arvostelukappale kustantajalta
Smaragdinvihreä sydän vie lukijan vuoden 1916 pääsiäiskapinaan, yhteen Irlannin historian merkittävimmistä tapahtumista. Kirja on koskettava tarina rohkeudesta, urhoollisuudesta, rakkaudesta, sydänsuruista ja ennen kaikkea vankkumattomasta lojaalisuudesta Irlantia kohtaan. Kirjan tapahtumat kuljettavat lukijaa pääsiäiskapinasta vielä 82 vuotta eteenpäin. Gráinne, yksi kirjan päähenkilöistä, esiintyy kirjan molemmilla aikajanoilla. Vuonna 1998 Gráinne on 100-vuotias ja saa vihdoin jakaa kapinamuistojaan tyttärentyttärentyttärensä Nickyn kanssa.
Vuonna 1916 sota raivosi Euroopassa. Irlantilaiset eivät olleet yhtä mieltä siitä, kuuluuko irlantilaisten taistella englantilaisten joukoissa Saksaa vastaan. Myötämielisesti suhtautuivat ne, jotka uskoivat, että irlantilaisten autettua englantilaisia Home Rule hyväksyttäisiin, jolloin "Irlanti on käytännössä itsenäinen Britanniasta, saatpa nähdä." Tasavaltalaiset puolestaan näkivät, että englantilaisten sotiessa Irlannille tarjoutui oivallinen tilaisuus taistelulle - tai jopa vallankumoukselle - itsenäisyyden puolesta.
Irlantilaisten pääsiäiskapina brittihallintoa vastaan alkoi 24.4.1916. Kapina alkoi Liberty Hallilta. Rakennuksen kyltissä olivat sanat: We serve neither King nor Kaiser but Ireland!
Liberty Hallilta marssi lähti kohti Sackville Streetin pääpostia (General Post Office), jossa käytiin kapinan merkittävimmät taistelut. Kapinan aikana tärkeä rooli oli James Connollyn The Workers Republic -lehdellä. Siinä oli printattuna Irlannin tasavallan itsenäisyysjulistus, jonka Patrick Pears luki pääpostin edustalla kapinan alkutunteina.
Gráinne oli 18-vuotias, kun hän jätti työnsä Clerysin tavaratalossa ja liittyi kreivitär Markiewiczin Cumann na mBanin vallankumouksellisiin joukkoihin. Kirja kuvaa yksilöiden, ennen kaikkea Gráinnen, osallistumista ja roolia kapinan kulussa.
Brittijoukot kukistivat kapinan. Viisitoista kapinan johtajista teloitettiin.
Vuoden 1998 aikatasolla Nickyn tehtävänä yliopisto-opinnoissaan on tutkielman tekeminen. Hän muistaa, että hänen Dublinissa asuva supermumminsa, hänen isoäitinsä äiti, oli osallistunut pääsiäiskapinaan. Nickyn ja Conorin pitkäaikainen seurustelu on juuri päättynyt, ja tutkielman tekeminen olisi hyvää puuhaa sydänsuruihin, miettii Nicky. Mutta kauaa aikaa Nicky ei ennätä potea sydänsuruja, kun löytyy Seb. Seb viettää huoletonta opiskelijaelämää ja järjestää mm. mielenosoituksen tupakoinnin puolesta eräässä yliopiston baarissa.
Taistelu Irlannin puolesta on ollut pitkä ja verinen. Maan historia on tuttua historian kirjoista, mutta tapahtumat ja ihmiset heräävät eloon, kun faktoihin lisätään sopivassa määrin fiktiota. McGurlin tarinan mukana lukija pääsee kokemaan, miten suuria uhrauksia taistelu itsenäisyyden puolesta vaati. Pidin kirjasta todella paljon. Historia ja kirjan henkilöt heräävät eloon. McGurlin teksti on sujuvaa ja vaivatonta lukea. Kaksi aikatasoa toimii hyvin. Jos historialliset romaanit ja erityisesti Irlannin historia kiinnostavat, tässä on kirja, jota voin lämpimästi suositella.
Syksyllä 2025 ilmestyy McGurlin Ranskan vallankumouksesta kertova teos Vallankumouksen kuiskeet.
Kiitos arviosta! Irlanti kiinnostaa aina - tämä lähtee lukulistalle. Taru
VastaaPoistaKiva kun kiinnostuit Taru. Todellakin, jos Irlanti kiinnostaa, tämä on varmasti mieluista luettavaa.
PoistaKiitos esittelystä. Täytyy pistää harkintaan. Tässä on kiinnostavia piirteitä, mutta.. Enemmän odotan tuota mainitsemaasi Ranskan vallankumoukseen liittyvää teosta.
VastaaPoistaMinäkin odotan tuota Ranskan vallankumoukseen liittyvää teosta. Tämä Irlanti-kirja osoitti, että McGurl on taidokas kirjoittaja.
PoistaKiitos arviosta! Irlanti kiinnostaa minua kovasti
VastaaPoistaSuosittelen lämpimästi. Uskon, että tykkäät tästä.
PoistaKiitos tästä vinkistä! Jostain syystä Irlanti on kiehtonut pitkään mutta en ole siellä koskaan käynyt enkä tiedä kovin paljoa maan historiasta. Tämä voisikin olla oikein hyvä kirjavalinta.
VastaaPoistaKyllä, suosittelen ja suosittelen myös Irlannissa käyntiä. Me olemme käyneet Irlannissa useamman kerran ja viime kerralla kävimme Dublinissa juuri näillä pääsiäiskapinan paikoilla. Siksikin kirja viehätti minua erityisen paljon.
PoistaOlen juuri lukenut Pohjois-Irlantiin sijoittuvat Louisa Kennedyn Rikkomuksia - upea kaunokirja! Vihreän saaren historia kiinnostaa, ja vaikka olen siitä lukenut, on siinä silti paljon hämärää minulle. Itsenäisyystaistelusta olen lukenut eniten Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarjasta, missä oli sama käsittelytapa eli oikeat tapahtumat ja fiktio sekoitettiin.
VastaaPoistaDublinin vierailullani asuin hyvin lähellä General Post Officea ja rakennuksen alulassa oli näyttely, jossa kerrottiin talon rooli taisteluissa. Imin reissulla historiaa ja kulttuuria, mutta paljon jäi vielä aukkoja.
Googlasin tämän Katleen McGurlin ja havaitsin, että hän on julkaissut viitisentoista romaania kymmenen vuoden aikana. Se on melkoinen tahti. Kaikki kirjat ilmeisesti noudattavat samaa konseptia eli historiallinen kertomus, joka kytkeytyy nykyajan tarinaan. Ihan samanlailla kuin Lucinda Riley. Mutta historian oppiminen tarinoiden kautta sopii minulle. Siksi seuraavaksi tartunkin uuteen Enni Mustoseen.
Minäkin luen todella mielelläni Irlantiin sijoittuvia kirjoja. Olemme vierailleet Irlannissa muutaman kerran ja onkin mukava sijoittaa kirjojen tapahtumia tuttuihin paikkoihin. Viimeksi käydessämme Dublinissa kävimme myös tuossa postirakennuksen näyttelyssä. Viimeisellä matkalla kävimme myös Belfastissa, ja siksikin Kennedyn Rikkomuksia oli niin upea lukukokemus.
Poista