tiistai 14. tammikuuta 2025

Sara DiVello: Broadwayn perhonen

Sara DiVello: Broadwayn perhonen. Sitruuna. 2024. Englanninkielinen alkuteos Broadway Butterfly. Suomentanut Elina Salonen. 527 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

1920-luvun New York herää eloon DiVellon Broadwayn perhonen -rikosromaanissa. Vuonna 1923 löytyy 27-vuotias mallina työskennellyt Dot King kuolleena omassa asunnossaan Manhattanin 57th Streetillä. Sängyn vieressä on pullo kloroformia. ”Edesmenneen Dot Kingin säihkyvä elämä oli kuin sarja häilyviä kuvia Broadwayn näyttämöllä. Mallina työskennellyt Dot oli häikäisevä kaunotar, joka vuoroin säteili iloa ja rakkautta, vuoroin velloi melankoliassa.” Kyseinen murha on todellakin tapahtunut, mutta murhaajaa ei koskaan saatu kiinni eli tapaus jäi ratkaisematta. 

Lähtökohta on mielenkiintoinen. Lukija tietää jo kirjaa aloittaessaan, että kyseessä on ratkaisematon murha, mutta kiinnostavaa on nähdä, miten murhaa oli pyritty selvittämään. Sara DiVello on tehnyt haastatteluja ja kaivanut esiin ison kasan juttuun liittyneitä todisteita, joiden avulla poliisi ja toimittajat olivat pyrkineet selvittämään, mitä tapahtui kauniille nuorelle naiselle, jonka elämä tukahdutettiin mystisesti.

Pian käy selväksi, että kyseessä on murha, ei itsemurha. Onko syyllinen Dotin varakas naimisissa oleva rakastaja John Kearsley Mitchell vai toinen rakastaja Albert Guimares, hyvin varakas hänkin, mutta valitettavan väkivaltainen Dotia kohtaan? Rikosta ryhtyy selvittämään New Yorkin poliisin rikostutkintayksikön päällikkö, komisario John D. Coughlin. Pääosassa on myös New York Daily Newsin rikostoimittaja Julia Harpman, joka pyrkii saamaan hyviä juttuja perinteisesti hyvin miesvaltaisella alalla. Iso rooli on Ella Bradfordilla, uhrin mustalla palvelijalla, jolle Dot on uskonut monia salaisuuksiaan. On myös Frances Stotesbury Mitchell, nainen joka valmistautuu isännöimään presidentti Warren G. Hardingin kunniaksi järjestettävää juhlaa. Francesin rooli kirjassa tuntuu aluksi hieman päälle liimatulta, mutta USA:n historiaa tunteville käy kyllä selväksi, miksi Francesin tarina on kudottu osaksi laajempaa tapahtumaketjua.

Monet asiat sotkevat tutkintaa: kokemattomat poliisit, jotka tekevät aloittelijavirheitä, vanhat poliisit, jotka tekevät olettamuksia, huonot kuulustelutekniikat, korruptio sekä rasismi. Paljastukset avautuvat yksi kerrallaan, kun vihjeitä tulee eri lähteistä, mutta hämäriä sopimuksia tehdään, pimeä raha liikkuu ja ihmisiä katoaa salaperäisellä tavalla. Poliisi luopuu tutkinnasta, kun mitään ei selviä. Aiheeseen tarttuu rikostoimittaja Julia Harpman, joka tekee perusteellista tutkimustyötä ja kirjoittaa artikkelisarjaa murhasta New York Daily Newsiin, mutta murha jää ratkaisematta. 

DiVello on tutkinut Dot Kingin murhaa laajasti ja kuvaa tutkimuksia tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Ehkä liiankin yksityiskohtaisesti, välillä tapahtumat jäävät junnaamaan paikalleen.

Viihdyin kirjan parissa. Sujuvasti kirjoitettu kirja Dot Kingin oli kiinnostavaa luettavaa, mutta ennen kaikkea tapahtumaympäristö - 1920-luvun New York asukkaineen, katuineen ja paikkoineen – luo upean taustan tälle rikosromaanille. Jazz-aikakauden New York herää eloon. 

Kirja on luettu myös Hemulin kirjahylly -blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti