tiistai 2. heinäkuuta 2024

Matti Reinikka: G. B. Ryynäsen erinomainen ratkaisutoimisto

                                                                    
                                                    
                                                                  

 Matti Reinikka: G. B. Ryynäsen erinomainen ratkaisutoimisto. Momentum Kirjat. 2024. 291 sivua

Arvostelukappale kirjailijalta

"Kuten todettua, on kertomuksemme päähenkilö Gunnar Ryynänen ja hänen ratkaisutoimistonsa kantaa G. B. Ryynäsen nimeä. Mistä siis tulee tuo B? Voisiko se olla Benjamin? Ei voisi. Entä sitten Bradley? Ei osu sekään veikkaus oikeaan. No miten olisi Björn? Nyt osuvat arvaukset niin kauas, että lienee syytä paljastaa asian todellinen laita. B:n taustalla väijyy niinkin juhlava nimi kuin Beowulf. Mistä lienee moinen nimi keksitty Gunnarille, sitä ei taida muistaa enää kukaan. Mutta komea ja melko jylhäkin se kieltämättä on."

Neljäkymmentäkolmevuotias yläkoulun matematiikanopettaja Gunnar Ryynänen osallistuu koulun auditoriossa muiden opettajien lailla opettajien koulutuspäivään. Opetushallituksen asiantuntija on koulutuspäivän pääpuhuja. Gunnarilla on jo valmiiksi tunteet pinnassa alkuviikon oppilaskahnausten vuoksi. Kouluttaja maalailee trendikkäitä mielikuvia tulevaisuuden koulusta, johon eivät kuulu liitutaulut eikä perinteinen opetus. Mutta Gunnar on toista mieltä. "Sinähän taidatkin olla sellainen luolamiesopettaja", hänelle sanotaan. Se on Gunnarille liikaa. Työsuhde loppuu siihen. Nyt on aika miettiä jotakin ihan uutta ja erilaista.

Vaihtoehto löytyy ilman sen kummempia etsiskelyjä. Mökki järven rannalla Pahkaputaalla jossakin Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon seutuvilla on täydellinen löytö. Laiskottelu uudessa mökissä viehättää aikansa, mutta joutilaisuus ei kuitenkaan ole Gunnarin juttu. Gunnar päättää perustaa ratkaisutoimiston. Hän laittaa ilmoituksen paikalliseen lehteen: "Onko sinulla ongelmia? Hyvä! Anna Ryynäsen ratkaista ne! G. B. Ryynäsen erinomainen ratkaisutoimisto hoitaa arkaluontoisetkin tapaukset asiaankuuluvalla hienotunteisuudella." 

Sitten vaan odottamaan toimeksiantoja. Ja niitähän tulee, ihan laidasta laitaan. Lukion lehtorilta Eeva-Kaisa Batistinilta tulee ensimmäinen toimeksianto, mutta se osoittautuu leikkisäksi pilaksi. Seuraavaksi kirkkoherra Magnus Magnusen haluaa piiloutua, kun kiihkeät Westendin uusheränneet tulevat vierailulle. Päätetään haudata kirkkoherra maahan. Seuraavaksi Gunnarin kutsuu apuun terveyskeskuslääkäri Lisbe Lautuma, joka on varma, että hänen potilaansa inhoavat häntä, kun taas kunnanjohtaja Helene Uhlenbeckin ja hänen miehensä kanssa Gunnar suunnittelee jalkapallopelin uusilla säännöillä. Gunnarin suunniteltavaksi tulee myös hanke, jossa vanhemmille annetaan tukea ennen synnytystä ja synnyksen jälkeen. Kaikista toimeksiannoista Gunnar on selviytynyt, mutta kun tulee eteen haaste opettaa koiria puhumaan, se on jo liikaa. Ja vielä ennätetään vihkiä Magnusenille rakennettu luolasto, ja siinä ohella tehdään pieni ryöstökin. 

En osaa sanoa, mitä genreä kirja edustaa. Veijariromaani, seikkailuromaani vai jotakin muuta? Olipa genre mikä tahansa, teksti osui ja upposi. Vetävät ja hulvattomat juonen tapahtumat sekä naseva, osuva ja humoristinen tilannekomiikka olivat kirjan ehdottomia vahvuuksia. Vaikkakin  juttu meni välillä ihan överiksi, ei se haitannut. Yhtä kaikki, viihdyin Ryynäsen seurassa. Romaani on ihastuttavan hilpeää ja humoristista luettavaa, juuri sopivaa kesälukemista. 

G. B. Ryynäsen erinomainen ratkaisutoimisto osoittaa, että Reinikka on jo kokenut kirjoittaja, vaikkakin tämä teos on hänen esikoisromaaninsa. Reinikka on aiemmin julkaissut novellikokoelman Paleosynnyttäjät, mutta varmaankin romaanin kirjoittaminen on ollut hänen tavoitteenaan. Nyt ensimmäinen romaani on ilmestynyt, onnea siitä! Toivon, että Reinikka jatkaa kirjoittamista, niin mieluinen lukukokemus tämä kirja oli.  





2 kommenttia:

  1. Kiitos! Näitä ajatuksia oli erinomaisen mukava lukea, ja nämä antavat rohkeutta siirtyä jossain vaiheessa seuraavan kirjoitusprojektin pariin. Hienoa kuulla, että viihdyit tekstin parissa!

    VastaaPoista