lauantai 29. kesäkuuta 2024

Päivä Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivillä

 


Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivät viettää juhlavuotta: 40 vuotta. Se on todella merkittävä ikä kirjallisuustapahtumalle. Siksipä päivien teemaksi oli valittu juhla. Tapahtuma on maksuton ja se kerää vuosittain yli 10 000 kävijää.

Itselleni käynti Vanhan kirjallisuuden päivillä oli ensimmäinen, mutta ei varmaankaan viimeinen. Ohjelmaa oli mukavasti. Tapahtuman kivijalkana toimii antikvaarinen kirjamyynti, paikalla oli todella runsaasti antikvariaatteja. Lisäksi tapahtumasta löytyy yli 40 kirja-alan toimijaa, mm. uuden kirjan myyjiä, kustantajia sekä yhdistyksiä.

Ennen tapahtumaa kävin ystäväni kanssa tutustumassa Tyrvään kirjakauppaan, joka todennäköisesti on vanhin kirjakauppa Suomessa nyt, kun Uudenkaupungin kirjakauppa meni konkurssiin. Samoin vierailimme Suomalaisen kirjan museossa Pukstaavissa.

Tyrvään kirjakaupan kirjakellari

                                           Pukstaavin kaunis rakennus



Kirjailijalavalla kirjojaan esitteli kuusi kirjailijaa, joista monet olivat paikalliskirjailijoita ja/tai esikoiskirjailijoita.

Vasemmalla Jani Hiltunen kertoo kirjastaan Teho-osasto, jossa hän käsittelee tyttärensä vakavaa sairastumista. Tämä tapahtui 12 vuotta sitten. Tytärtä hoidettiin kolme viikkoa Turun keskussairaalan teho-osastolla.

Keskellä Tuija Siltamäki, jonka kirja Ihan hyvä - pärjäilyä suorittamisyhteiskunnassa käsittelee nimensä mukaisesti erilaisia yhteiskunnan asettamispaineita. Kirjaan on haastateltu joukko ihmisiä, joiden taustat ovat hyvin erilaisia. Siltamäki totesi: "Helpompi on elää niin, ettei koko ajan tarvitse olla onnellinen."

Oikealla Maria Anttoora kertoo runoteoksestaan Jäkäläsydän. Kirja on hänen esikoisteoksensa. Hän toteaa, että opettajien kannustuus on ollut äärettömän tärkeää.

Vasemmalla Ilona Tomi, jonka kirja Huijari on "aikalaisdiagnoosi siitä, kuinka huonosti ihmiset voivat". Päähenkilö luo toivoa ja muuttaa jokaista kirjan henkilöä tavalla tai toisella.

Keskellä Vesa Vares, jonka dekkarin Luoti lehtitalossa tapahtumat sijoittuvat Turkuun. Vares luonnehtii dekkarinsa edustavan cosy crimea, jossa on mukana yhteiskunnallisia teemoja.

Iltapäivän pääsessio päivien teeman mukaisesti oli Suomalaisen kirjallisuuden parhaat bileet. Keskustelemassa olivat Ann-Christin Antell, Tommi Liimatta ja Peter Sandström sekä juontajana Päivi Jokitalo. Kertakaikkisen mukavaa, humoristista ja virkistävää kuunneltavaa. Käsiteltiin kyseisten kirjailijoiden kirjoissa kuvattua juhlintaa, kahvinjuontia ja ruokia, sukulaisten roolia juhlinnassa ja parasta mahdollista miljöötä juhlinnalle. Lopuksi kirjailijoilta kysyttiin, kenen kirjallisen henkilön kanssa he lähtisivät bilettämään. Peter Sandström valitsi Viivin ja Wagnerin, Ann-Christin Antell Juhani Ahon vaimonsa kera ja Tommi Liimatta yksityisetsivä Philip Marlowen.
Kenet sinä valitsisit?

Hieno päivä! Ensi vuonna uudelleen.


                                                  

2 kommenttia:

  1. Varmasti ihana tapahtuma, jonne toivon minäkin joskus meneväni.
    Hmm, valitsisin varmaan Jane Austenin. Olisi niiiin paljon kysyttävää :-) Kenet /minkä hahmon sinä valitsisit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jane Austen olisi varmasti hyvä ja kiinnostava seuralainen. Minun valintani menee Minna Canthiin, aina ihailemaani naisasia- ja kulttuurinaiseen.

      Poista