lauantai 27. huhtikuuta 2024

Lorna Cook: Ystävät, rakastavaiset, viholliset

 

Lorna Cook: Ystävät, rakastavaiset, viholliset. Bazar. 2024. Englanninkielinen alkuteos The Girl from the Island. Suomentanut Nina Mäki-Kihniä. 464 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Guernseyn saarelle Kanaalisaarille. Toisen maailmansodan aikana tilanne Guernseyn saarella oli erikoinen. Ennen sodan alkua brittijoukot oli siirretty pois saarelta, joten saari oli vapaa saksalaisten miehitettäväksi. Niin tapahtuikin, saksalaiset miehittivät saaren. Saarelaiset luonnollisesti tunsivat jännitystä ja pelkoa. Mitä tulee tapahtumaan, miten heitä kohdellaan sekä miten heidän elämänsä muuttuu, pohdittiin joka kodissa. 

Sisarusten Persephonen ja Didon äiti oli juuri kuollut ennen saksalaisten saapumista. Isä oli kuollut jo aiemmin. Sisarusten ja taloudenhoitajan asuttama talo Deux Tourelles oli iso, ja olikin varmaa, että sisarukset joutuisivat majoittamaan taloon saksalaissotilaita. Niin tapahtuikin, mutta yllätys oli suuri, kun majoitettava oli tyttöjen vanha tuttu Stefan, joka oli viettänyt kesiään saarella ja johon Persephone oli tuntenut ihastusta. Tilanne tuli vakavammaksi, kun brittiarmeijaan värväytynyt taloudenhoitajan poika Jack pakeni armeijasta ja palasi kotiin. Nyt samassa talossa asui natsin ohella sotilaskarkuri. 

Pian saksalaisten miehitys konkretisoitui, kun tuli voimaan ulkonaliikkumiskielto, radiot kerättiin pois, sanomalehdet lakkautettiin ja saarelaisten käyttäytymistä tarkkailtiin. Ihmisiä katosi. Miksi, sitä ei tiedetty, mutta Saksaan heidät vietiin. Persephone joutui tekemään vaikean päätöksen, kun Lise, hänen juutalainen työtoverinsa, pyysi häneltä apua. Mutta kaiken keskellä Dido kukoisti. Hän kävi esiintymässä saksalaisten illanvietoissa ja aloitti seurustelusuhteen saksalaisen sotilaan kanssa.

Toinen aikataso on vuosi 2016, jolloin Lucy saapuu Guernseyhin kaukaisen serkkunsa Didon hautajaisiin. Lucyn on määrä laittaa tyhjäksi jäänyt Deux Tourellesin talo myyntiin. Lucya tulee auttamaan naapurimökissä asuva Will. He löytävät talon kaapeista epämääräisiä laatikoita, joista löytyy sodanaikaisia käsinkirjoitettuja muistiinpanoja. Lucy ja Will ryhtyvät selvittämään papereiden taustoja. He tutkivat saaren historiaa, käyvät museoissa ja liittävät yhden palasen toiseen, kunnes tapahtumat saavat kehyksensä ja kokonaiskuva hahmottuu. Tapahtumat ovat koskettavia, nenäliinoja tarvitaan. 

Lorna Cookin ensimmäinen suomennettu teos Ystävät, rakastavaiset, viholliset osoittaa, että Cook on kerrassaan loistava tarinan kertoja. Cook yhdistää taitavasti fiktion sota-aikaisiin faktoihin. Tapahtumaympäristö on kiinnostava. Ainakin minun tietoni Kanaalisaarten sota-aikaisista tapahtumista olivat varsin hatarat. Kanaalisaaret olivat ainoa Englannin osa, jonka saksalaiset miehittivät. Elävät henkilöhahmot ovat kirjan ehdoton vahvuus. Erityisen läheiseksi minulle tuli sympaattinen Persephone.

Kertakaikkisen ihastuttava lukukokemus, jota voin lämpimästi suositella. Kirja ilmestyy heti vapun jälkeen 2.5.2024.

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä, laitan lukulistalle. Minullekin kanaalisaarten sota-ajan tilanne oli uutta, kun vuosia sitten luin kirjan Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville. Se on aivan ihana kirja, joka sijoittuu samalle saarelle ja sota-aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila vinkistä, laitan tuon kirjan lukulistalle. On niin mielenkiintoinen tapahtumaympäristö.

      Poista
  2. Kuulostaa siltä, että yllättävästi on löydetty vielä yksi tutkimaton näkökulma toiseen maailmansotaan. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todella mielenkiintoinen. Jo tapahtumaympäristö on niin erikoinen. Ihanat henkilöhahmot.

      Poista
  3. Tämä on varauksessa. Tuskin maltan odottaa, sillä niin ihanasti kirjoitit tästä kirjan tarinasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva, kun olet löytänyt tämän kirjan. Mielenkiinnolla odotan postaustasi. Olen kyllä ihan varma, että tykkäät tästä.

      Poista