tiistai 15. lokakuuta 2019

Mark Sullivan: Palavan taivaan allaMark Sullivan: Palavan taivaan alla. Sitruuna kustannus. 2019. Englanninkielinen alkuteos Beneath a Scarlet Sky. Suomentanut Seppo Raudaskoski. 615 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Elämä on jatkuvaa muutosta, ja muutos on melkein aina draamaa ellei peräti tragediaa, ellei osaa löytää siitä komediaa. Mutta aina kun taivas on palanut uhkaavan punaisena, olen ajatellut, että on onni olla elossa ja että jokaisen päivän ja jokaisen hetken ihmeestä täytyy kiittää, vaikka niissä olisi kuinka moittimista. Ja täytyy luottaa Jumalaan, maailmankaikkeuteen ja parempaan huomiseen, vaikka luottamus ei olisi aina ansaittua." (s. 609)

Tapahtumapaikkana on Milano. Vuosi on 1943, kesäkuu. Saksalaiset ovat juuri vallanneet Milanon, kaupunkikuva muuttuu, rakennuksia sortuu saksalaisten pommituksissa. Tähän saakka 17-vuotias Pino Lella on ollut kuin kuka tahansa italialainen nuori. Arkipäivän ilot ovat löytyneet hyvästä ruoasta, musiikista ja tytöistä. Saksalaisten tulo kotikaupunkiin muuttaa kaiken. Pinon vanhemmat haluavat säästää pojan sodan kauhuilta ja lähettävät hänet isä Ren luo pohjoiseen Casa Alpinaan. Isä Re antaa tehtävän Pinolle. Tämän tulee kuljettaa juutalaisia vuorten poikki turvaan Sveitsin puolelle. Tehtävä on äärimmäisen vaarallinen. Isä Re ei kaunistele tehtävän vaikeutta. "Sinun pitää ymmärtää, että vaarannat henkesi. Saksalaisten uusien määräysten mukaan juutalaisten auttaminen on maanpetos, josta rangaistaan kuolemalla. Jos jäät kiinni, sinut luultavasti teloitetaan." (s.105-106) Pino ennättää saattaa monet juutalaiset turvaan Sveitsin rajalle, kunnes Pinon vanhemmat kutsuvat hänet takaisin Milanoon. 

"Gestapo on kuin Jumala. Me kuulemme kaiken."
 (s. 187)

Sota jatkuu ja Pinon on aika värväytyä armeijaan. Vanhemmat eivät halua lähettää poikaansa lähes varmaan kuolemaan itärintamalle. Sen sijaan Pino liittyy Saksan armeijaan. Monien vaiheiden kautta hänestä tulee saksalaiskenraali Hans Leyersin autonkuljettaja. Käy ilmi, että Leyers ei olekaan mikä tahansa natsi, vaan hän on Hitlerin oikea käsi Italiassa. Autonkuljettajana toimiminen antaa Pinolle erinomaisen mahdollisuuden välittää Leyersin kautta saatuja tietoja liittoutuneille, eli näin Pinosta tulee liittoutuneille arvokas vakooja.  "Sinä olet nyt tärkeän kenraalin henkilökohtainen autonkuljettaja. Menet sinne minne Leyerskin. Näet mitä hän näkee. Kuulet mitä hän kuulee. Sinusta tulee meidän vakoojamme Saksan sodanjohdossa!" (s. 226) Pino kokee natsimiehityksen ja sodan kauhut yhdessä Leyersin kanssa. Hän näkee irtopäitä lumisissa aidanpylväissä, hän näkee pieniä sormia, jotka pitkistävät punaisesta tavaravaunusta, hän näkee Mussolinin ja hänen rakastajattarensa Claretta "Clara" Petaccin teloitetut ruumiit roikkumassa Milanon keskusaukiolla.

Onneksi löytyy ihana Anna. Anna, jonka Pino oli tavannut jo ennen Casa Alpinaan menoaan, Anna, jonka kuvaa hän on kantanut mielessään heidän ensitapaamisestaan asti. Leyersin naissuhteen ansiosta Pinolla ja Annalla on mahdollisuus viettää aikaa yhdessä. Yhteisen tulevaisuuden suunnittelu auttaa Pinoa jaksamaan. Pinon ohella lukijalle tulevat tutuiksi Pinon nuorempi veli, hurjapäinen Mimmo, hyvä ystävä Carletto ja karismaattinen Tullio. Sekä luonnollisesti Pinolle kaikkein tärkein ihminen maailmassa, kaunis Anna.

Totuus on tarua ihmeellisempi

Jo heti kirjan esipuheessa käy ilmi, että kysymyksessä on tosi tarina. Kyse on faktaan perustuvasta fiktiosta, jossa päähenkilönä on Pino Lella. Kirjailija tapasi 79-vuotiaan Lellan ja pyysi haastattelua. Lella, joka oli koko elämänsä vaiennut sotatapahtumista, suostui haastatteluun, avautui ja kertoi sotamuistoistaan, myös kaikkein murheellisimmistakin. Sullivan halusi saada vielä tarkemman kuvan sota-aikaisista tapahtumista ja kuljetti Pinon mukanaan Italiaan, jossa he kävivät kaikissa Pinolle tutuissa paikoissa. Sullivan haastatteli katolisia pappeja ja partisaaniliikkeen jäseniä. Kävi selväksi, että monet papeista olivat pystyneet rohkeilla toimillaan pelastamaan monien juutalaisten elämän. 

Tapahtumat alkavat Milanosta, mutta lukija saa laajemmankin kuvan Italian sotatapahtumista. Kirja on tervetullut lisä toisen maailmansodan sotakirjallisuuteen, koska toisen maailmansodan Italia on paljolti jäänyt unohduksiin. Sullivan olisi voinut kirjoittaa Pinon  uskomattoman rohkean tarinan tietokirjaksi, mutta uskon, että fiktioratkaisulla Pino Lella saa enemmän lukijoita. Pino Lellan sotakokemukset ansaitsevat tulla kerrotuiksi ja ansaitsevat tulla luetuiksi. Lella asuu nyt Yhdysvalloissa ja on 92-vuotias.

Huomiota kiinnitti se, että  Sullivanin tavatessa Pinon sodasta oli kulunut kuutisenkymmentä vuotta. Näistä hurjista sotakokemuksista Pino ei ollut kertonut kenellekään. Sotakokemukset ovat varmasti varjostaneet Pinon elämää, ehkä hän halusi vaikenemisella unohtaa kaiken. Mutta voiko tällaisista kokemuksista koskaan vapautua? Sullivan tunsi itsensä etuoikeutetuksi, koska Lella oli antanut hänelle kunnian kertoa hänen tarinansa. Kirjan kiitossanoissa käy ilmi, että Sullivan on tehnyt kirjaa varten laajaa taustatyötä ja perehtynyt yksityiskohtaisesti Pinon tarinan tapahtumympäristöihin.

Sullivanin elämänkerta Pino Lellasta on vaikuttava lukukokemus.  Kirjassa on monia teemoja, on seikkailua, dekkarinomaista jännitystä, rakkautta, ystävyyttä, politiikkaa ja sotaa. Monista teemoista huolimatta kirja pysyy hyvin koossa. Tapahtumien vauhti kiihtyy loppua kohti, kirjailija hukuttaa lukijan uskomattomien sattumusten ja tapahtumien vyöryyn. Kirjaa on vaivatonta lukea, lukukokemukseni olisi tosin ollut vielä täydellisempi, jos kirjaa olisi hieman tiivistetty. Luin kustantajan sivuilta, että kirjasta ollaan tekemässä elokuvaa, jossa Tom Holland esittää Pino Lellaa. 

Sitruuna Kustannus, hienoa että olette ottaneet tämän unohtumattoman kirjan julkaisuohjelmaanne. 

Pino Lella nuorena

7 kommenttia:

 1. Vai on tämä ihan tositarina! Kuulostaa kyllä todella kiinnostavalta. Jospa saisin tämän luettua joskus.

  VastaaPoista
 2. Sota-ajan Italia kuulostaa todella kiinnostavalle! Varmasti hyytävää luettavaa, koska taustalla ovat tositapahtumat. Ehkä joskus ehdin tarttua tähän, kiitos esittelystä Anneli.

  VastaaPoista
 3. Tämäpä on kiinnostavan kuuloinen kirja! On totta, että Italia ja nimenomaan italialaiset, sitä, mitä sota heille käytännössä tarkoitti, on jäänyt Mussolinin ja miehittäjien varjoon. Laitan tämän ehdottomasti mieleen, kiitos hyvästä vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kiinnostuit kirjasta Amma. Uskon, että pidät tästä.

   Poista
 4. Onpa hurjan kuuloinen tarina ja uskomaton elämä. Hyvä, että se tuli kirjattua muistiin kirjan muodossa.

  VastaaPoista