maanantai 17. kesäkuuta 2019

Jeffrey Archer: Miekkaa vahvempi - sukukronikan viides osaJeffrey Archer: Miekkaa vahvempi. Clifton-kronikka, osa 5. Englanninkielinen alkuteos Mightier Than The Sword. Suomentanut Susanna Tuomi-Giddings. 2019. Sitruuna kustannus. 463 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Clifton-kronikan viides osa jatkuu täsmälleen siitä, mihin edellinen osa Maksun aika jäi. Hyvä niin, tapahtumat ja henkilöt palautuvat välittömästi mieleen. Edellisessä osassa MV Buckingham oli neitsytmatkallaan kohti New Yorkia, kun alus joutui pommi-iskun kohteeksi. Nyt käy ilmi, että asialla oli IRA. Pahemmilta vaurioilta vältyttiin, mutta pommi-isku ei jätä Cliftoneita rauhaan vuosienkaan kuluessa.

Emma, Harry ja Sebastian

Kirjan henkilöt ovat jo niin tuttuja. Oli ilo palata Emma ja Harry Cliftonin seuraan.  Emma on edelleen Barringtonin suvun laivanvarustamon hallituksen puheenjohtaja, mutta yrityksen johtaminen ei suju ongelmitta, koska Lady Virginia Fenwick janoaa edelleen kostoa. Kostoa toteuttamaan Virginia laittaa Alex Fisherin, joka on tuttu juonistaan jo edellistäkin osista. Emman ja Harryn poika Sebastian on tässä kirjassa yksi päähenkilöistä. Sebastian luo menestyksekästä uraa. Valitettavasti menestys pankkimaailmassa vaatii veronsa, kun vielä kaiken lisäksi Sebastian joutuu Adrian Sloanen juonittelun kohteeksi. 

Anatoli Babakov

Eniten minua kiinnosti tässä osassa Harry, kirjailija, joka kirjoittaa yhdeksänosaista William Warwik -rikosromaanisarjaa. Harry on valittu Britannian PENin eli kirjailijoiden sananvapausjärjestön puheenjohtajaksi. Harry saa tehtäväkseen matkustaa PENin puheenjohtajan ominaisuudessa Neuvostoliittoon. Tuolloin 1960-luvun puolivälissä Leonid Breznevin johtama Neuvostoliitto piti omaa järjestelmäänsä ainoana oikeana eikä toisinajattelijoita hyväksytty. Stalinin elämänkerran kirjoittanut Anatoli Babakov kuuluu vainottuihin toisinajattelijoihin ja istuu vankilassa Siperiassa. Harry aloittaa kampanjoinnin Babakovin vapauttamiseksi. Hanke on haasteellinen ja vaarallinenkin. Harrya varoitetaan. "Mutta ehkä ei ole viisasta tökkiä iso karhua hereille. Uusi kovan linjan hallinto näyttää viittaavan kintaalla ihmisoikeuksille, olipa tökkijän kotimaa mikä tahansa." (s. 55)

Giles

Myös Giles matkaa diplomaattimatkallaan rautaesiripun taakse Berliiniin ottamaan selvää, aiotaanko Ulbricht siirtää sivuun pääsihteerin paikalta. Matkasta muodostuu käännekohta Gilesin uralla. Stasi tekee työtään ja tuhoaa Gilesin poliittisen uran, mutta tulevat vaalit antavat Gilesille uuden mahdollisuuden. Vastaehdokkaana on jälleen kerran Alexander Fisher. Gilesin vaalikampanjan kuvaamisen olisi voinut jättää vähemmälle, koska siinä on niin paljon samoja piirteitä kuin edellisessäkin vaalikampanjassa, jota on kuvattu sarjan kolmannessa osassa Vaietut salaisuudet.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat vuosiin 1964-1970. Liikutaan Bristolin ja Lontoon lisäksi Neuvostoliitossa ja DDR:ssä. Koin erityisen kiinnostavana Harryn pyrkimykset auttaa toisinajattelija Babakovia. Stasin rooli Gilesin uran tuhoamiseksi tuntui uskottavalta. Jälleen kerran totean, että Archer on taitava kirjoittaja. Hän hallitsee sujuvan tekstin tuottamisen ja koukuttavan, välillä suorastaan dekkarimaisen juonen kehittelyn. Historian faktoihin nojautuvat tapahtumat ja karismaattiset henkilöhahmot tekevät kirjan eläväksi. Erityisesti Emman ja Harryn seurassa viihdyin todella hyvin. Kirjan lukemisen jälkeen Barringtoneita ja Cliftoneita jää ikävä, mutta ikävää helpottaa tieto, että jatkoa seuraa.  4 kommenttia:

 1. Anneli, kiva että sinäkin olet löytänyt nämä Clifton-kronikan kirjat. Archer on taitava juonen punoja, sen minäkin olen monesti todennut. Jään innolla odottamaan seuraavaa osaa. Saas nähdä jääkö jutunjuuri kotisaarille, sillä siellähän tapahtui 70-luvulla paljon Irlannin ja Pohjois-Irlannin väkillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin, että sinulla oli postaus tästä kirjasta. Tosi mielelläni luen tätä sarjaa.

   Poista
 2. Maksun ajan sain hiljattain luettuna.
  Tätä odotellessa.
  Hyvää juhannusviikkoa Anneli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sarja on sinullekin tuttu. Mielenkiintoinen sarja. Mukavaa juhannusviikkoa myös sinulle!

   Poista