maanantai 1. lokakuuta 2018

Annina Holmberg: Tahto ja hohto. Ritva Holmbergin taiteilijantie.


Annina Holmberg: Tahto ja hohto. Ritva Holmbergin taiteilijantie.  2017. Siltala. 381 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Annina Holmbergin kirja Tahto ja hohto oli seniorilukupiirimme syksyn ensimmäinen kirja. Kiva oli taasen tavata kesän jälkeen. Hyviä lukukokemuksia oli kertynyt kesän mittaan, ja mukava oli aloittaa syksyn lukupiiritapaamiset hyvällä kirjalla. Meitä oli paikalla 11 seniorinaista jakamassa kokemuksia Ritva Holmbergin taiteilijantiestä.

Kävi ilmi, että emme olleet tienneet juuri mitään Annina Holmbergin urasta ja laajasta tuotannosta. Erästä lukijaamme Anninan tuotanto oli kiinnostanut siinä määrin, että hän oli lainannut Kaiku-kirjan, jota hän suositteli meille muillekin.  

Tahto ja hohto pitää sisällään useita teemoja. Kirjan varsinainen aihe on Annina Holmbergin äidin Ritva Holmbergin (1944-2014) elämä. Hänen avioliittonsa myötä kirjassa avataan näkymä 60- ja 70-luvun teatterimaailmaan, ja sitä myötä lukija pääsee tutustumaan tuon aikakauden legendaarisiin näyttelijöihin. 

Ritva Holmberg (o.s. Kupias), joka tunnetaan dramaturgina, ohjaajana ja käsikirjoittajana, oli mukana teatterielämässä jo teini-iässä Jyväskylässä. Lukiovuosinaan Ritva tapasi Kalle Holmbergin. Avioliitto solmittiin, kun Ritva oli 19 vuotta. Pian häiden jälkeen seurasi muutto Helsinkiin ja pian syntyi Annina, joka jäikin Holmbergien ainoaksi lapseksi. 

19-vuotias Ritva ja tytär Annina
Me seniorinaiset olemme sitä ikäluokkaa, että 60- ja 70-luvun taiteilijat ovat meille tuttuja. He ovat tulleet meille tutuiksi  teattereissa ja televisiossa. Monet meistä olivat nähneet Kalle Holmbergin ohjaaman Lapualaisoopperan opiskeluaikanaan. Tämä musiikkinäytelmä, joka oli Arvo Salon kirjoittama ja Kaj Chydeniuksen säveltämä, oli oman aikansa puhutuin teatteriesitys70-luvulla laulettiin kovaa ja korkealta, ja laulaminen olikin olennainen osa poliittista liikettä. Maailmaa haluttiin muuttaa laulun avulla. Tähän pyrkivät Agit-Prop, Aulikki Oksanen, Kiti Neuvonen, Kaisa Korhonen ja monet muut.

Kalle Holmbergin mittava ura jatkui Kallen kuolemaan saakka (2016). Kallen ura olikin etusijalla, kun on kyse Holmbergien avioliitosta. Ritva oli aina valmis tukemaan Kallea ja menikin oma aikansa ennen kuin Ritvan oma ura sai alkunsa. Se alkoi Åbo Svenska Teaterissa ensin dramaturgina ja sittemmin teatterinjohtajana. Ritva teki töitä myös ulkomailla. Turussa vietetyn jakson jälkeen Holmbergit muuttivat takaisin Helsinkiin, jossa Ritva teki töitä Helsingin kaupunginteatterissa ja teatterikorkeakoulussa. Totesimme kirjan luettuamme, että Ritvan ura on ollut rikas ja moninainen, mutta siitä huolimatta me lukupiiriläiset tunsimme Ritvan tuotannosta vain murto-osan. 

Kirja on kulttuuriteko

Vaikka teemoja on kirjassa useita, kirja pysyy koossa napakasti ja mallikkaasti. Totesimme, että kirja on kirjoitettu sujuvasti, suorastaan erinomaisesti. Teksti vie mukanaan ja lukijan mielenkiinto pysyy yllä läpi kirjan. Annina on tehnyt suuren työn kerätessään materiaalia ja saadessaan kaiken materiaalin kirjan muotoon. Mietimme, onko kirjan kirjoittaminen ollut osittain Anninan surutyötä vai onko kyseessä ollut pelkästään puhdas halu tehdä monitaitoisen äidin uraa tunnetuksi. Millainen aarre tämä kunnianhimoinen kirja onkaan Ritvan kolmelle lapsenlapselle! 

Kaunis ja rehellinen 

Olimme yksimielisiä siitä, että Annina Holmberg on kirjoittanut äärimmäisen hyvän kirjan. Kirja nostaa kauniisti esille Ritva Holmbergin näkymättömän työn sekä taiteilijana että vaimona ja äitinä. Erinomainen valokuvakattaus täydentää tekstiä. Pidimme myös kirjan nimestä. Tahto ja hohto, siitähän tässä on kysymys, Ritvan tahdosta ja elämän hohdosta. - Onko seuraavana vuorossa kirja isästä ja ohjaajasta Kalle Holmbergista? 4 kommenttia:

 1. Tahto ja hohto kiinnostaa kovin. Minullekin Kalle Holmberg tuli ensimmäisen kerran tutuksi Lapualaisoppeeran myötä.
  Katsoin Aamusydämmellä-ohjelmasta jakson, joka käsitteli saattohoitoa. Annina Homberg kertoi siinä äitinsä ja isänsä viimeisistä vaiheista. Sain vaikutelman, että hänen vanhempiensa tarina on ollut herkkä rakkaustarina.
  Luin hiljattain Annina Holmbergin ja Eeva Litmasen, Yksi talvi, kaksi kesää, joka tempaisi mukaansa.
  Mukavaa tiistaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamusydämellä-ohjelma oli hyvä, täydentää tätä kirjaa hyvin. Minullakin on lukulistalla tuo Annina Holmbergin ja Eeva Litmasen kirja. Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 2. Minulle ihan tuntemattomia molemmat, sekä äiti että tyttärensä mutta siksi olikin kiintoisaa lukea kirjasta. Kiitos siis kirjan esittelystä, joka antoi tällaiselle ummikolle mukavasti tietoutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että pitäisit tästä kirjasta. Antaa mukavaa taustatietoa Suomen merkittävistä taiteen tekijöistä. Erittäin hyvin kirjoitettu.

   Poista