tiistai 13. helmikuuta 2018

Lukumummi-Irja innostaa koululaisia lukemaanLukumummi ja -vaari -toiminta on käynnistynyt

Lukemaan oppimista pidetään itsestäänselvyytenä Suomessa. 1800-luvun lopulla lukutaitoa pidettiin kiinteänä osana kristillistä elämää, ja lukutaito oli jopa naimisiinmenon ehto.  Nykyisin suomalaisissa kouluissa harjoitellaan lukemista esikoulusta alkaen. Lähes kaikki lapset osaavat lukea jo toisella luokalla, mutta kuitenkin joukkoon jää aina muutamia, jotka eivät saavuta sujuvaa lukutaitoa. On selvää, että hidas ja työläs lukeminen vaikuttaa negatiivisesti lapsen lukemishalukkuuteen ja saattaa pidemmän päälle vaikuttaa koulutuksesta syrjäytymiseen.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on tarttunut haasteeseen käynnistämällä lukumummi ja -vaari -toiminnan ympäri Suomea. Toiminnan tarkoituksena on kehittää koululaisten lukemisen sujuvuutta ja siten lisätä heidän lukuinnostustaan.  Järjestö organisoi lyhyen perehdytyksen halukkaille lukumummeille ja -vaareille. Mitään erityistaitoja ei halukkailta edellytetä, riittää kun mummeilla ja vaareilla on kiinnostusta ja halua toimia lasten kanssa. 

Irja haluaa innostaa koululaisia lukemaan

Yksi pohjoiskarjalaisista lukumummeista on Irja Kinnunen, aktiivinen naistenpankkilainen, innokas lukija ja itsekin kahden lapsen mummi. 

Lukumummi-Irja
Irja osallistui perehdyttämiskoulutukseen syksyllä 2016 ja aloitti lukumummina toimimisen kevätlukukauden alussa vuonna 2017. Irja käy lukemassa Lehmon koululla Kontiolahdessa tunnin ajan viikossa. Nyt hänellä on lukukavereina kaksi neljäsluokkalaista poikaa. Kumpikin poika saa 20 minuuttia omaa aikaa lukumummin kanssa. Viime syksynä Irjan lukukavereina oli tyttöjä. Koululaiset valitsevat itse luettavan kirjan, jota luetaan vuorotellen. Kirjan juonesta puhutaan, ja keskustelun yhteyteen saatetaan sisällyttää oppituntien aikana käsiteltyjä asioita, esimerkiksi yhdyssanojen ja erisnimien tunnistamista. Erään tytön lukutaito kehittyi merkittävästi, kun hän löysi omaan hevosharrastukseensa liittyviä kirjoja. Pojille mieluisia kirjoja ovat mm vauhdikkaat Risto Räppääjä -kirjat. Poikien kanssa on luettu Risto Räppääjä ja Pakastaja Elvi sekä Risto Räppääjä ja Pullistelija. 


Luokanopettaja on valinnut oppilaat, jotka tarvitsevat harjoitusta lukemisessa. Halukkaita tulijoita olisi runsaasti, eli lukumummin kanssa lukemista ei koeta leimaavana eikä rangaistuksena. Irja puuhaa aktiivisesti ei vain hänen kanssaan lukevien kanssa, vaan myös koko luokan kanssa. Irja on leiponut luokan kanssa karjalanpiirakoita ja ennen joulua tehtiin pipareita. Kaikki luokan oppilaat saivat Irjalta joululahjan: Irjan itsensä neolomat sukat. Oppilailta Irja sai vuorostaan lasten tekemän joulukirjan. 

Luokan oppilaat Irjan tekemät joululahjasukat jaloissaan

Lukumummin tuntia odotetaan

Lukumummista muodostuu nopeasti turvallinen aikuinen - ehkä jopa mummin korvike -, jonka tuloa odotetaan joka viikko. Lukumummi- ja vaari -toiminta edellyttääkin sitoutumista. Omien menojen suunnitellussa tulee huomioida koulun  lukutunti. Oppilaiden kommentit lukemisesta Irja-mummin kanssa ovat pelkästään myönteisiä: 
"Tuleehan Irja-mummi varmasti ensi viikolla?", 
"Lukeminen Irja-mummin kanssa on mukavaa," 
"Nyt luen kotonakin, ennen en lukenut ollenkaan. Pyysin joululahjaksikin kaksi kirjaa." 
"On aikaa lukea, kun luokassa ei ole."

Lukumummin ja -vaarin toiminta on vapaaehtoistoimintaa, eikä siitä makseta palkkaa. Irja kokee toiminnan hyvin palkitsevana ja hän aikookin jatkaa lukumummina toimimista ainakin ensi vuoden ajan. 
Irja toteaa: "Vuorokaudessa on 24 tuntia ja viikossa on 168 tuntia. Kyllä siitä yksi tunti riittää lapsille." Irja kehottaa kaikkia lukumummi-toiminnasta kiinnostuneita liittymään joukkoon. Apua tarvitsevia koululaisia on.  Lukumummi-toimintaa on myös kirjastoissa. 

Lukutoukka-Kristan muistolle

Lukumummi Irja ja Lukutoukka Krista olivat sopineet haastattelutuokion maanantaille 27.3.2017 klo 16. Haastattelu jäi tekemättä, koska Krista kuoli aamupäivällä tuona päivänä. Irja ja minä haluamme omistaa tämän haastattelun Kristan muistolle.

8 kommenttia:

 1. Erinomainen idea ja kunnioitettava toteus, jonka toimivuuteen on helppo uskoa! Lukumummin kanssa on hauskaa eikä se ole leimaavaa. Monelta lapselta puuttuu lisäksi yhdessäoloaikaa aikuisten kanssa, eikä kaikilla ole isovanhempia tai he asuvat liian kaukana. Lukemisen suuresta merkityksestä elämän eri osa-aluille ja elämän rikastajana ei tässä sen enempää:)

  Kaunis ja koskettava tapa muistaa Kristaa, joka tuotti meille kanssabloggareille paljon iloa ja ja hyvää mieltä. Lämpimiä ajatuksia...

  VastaaPoista
 2. Kiitos Takkutukka kommentista. Samaa mieltä, lukumummit on hieno idea monellakin tapaa. Kiitos Mannerheimin lastensuojeluliitolle tästä toteutuksesta ja kiva kun niin moni mummi ja vaari on lähtenyt mukaan toimintaan, mukaanlukien meidän ihana Irjamme. - Kauniisti kirjoitat Kristaa muistaen.

  VastaaPoista
 3. Lukeminen on niin mainio harrastus että yhtään lasta ei saa jättää sitä vaille.
  Voi miten hieno hanke ja ihana postaus ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A. Hanke on minunkin mielestäni erinomainen. Hienoa kun tällä tavalla voidaan innostaa lapsia lukuharrastuksessa.

   Poista