lauantai 18. tammikuuta 2025

Tauno Vahter: Madis Jeffersonin 11 pakoretkeä

  


Tauno Vahter: Madis Jeffersonin 11 pakoretkeä. Enostone kustannus. 2024. Suomentanut Hannu Oittinen. Kansi Asko Künnap. 218 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Olen lukenut harmittavan vähän virolaista kirjallisuutta. Onnistuin Helsingin kirjamessuilla bongaamaan Viron Vilde-kirjallisuuspalkinnon saaneen Vahterin kirjan Madis Jeffersonin 11 pakoretkeä. Niinpä päätin oitis lähteä hulvattoman hullulle pakoretkelle Madis Jeffersonin kanssa. Ja hulvaton se pakomatka todellakin oli, tai oikeastaan niitä pakomatkoja kirjan nimen mukaan oli yksitoista. Kun on lukenut kirjan, jää tunne, että pakomatkoja saattoi kyllä olla enemmänkin. Madis oli lähes aina pakomatkalla, ellei istunut vankilassa. Harvoin hän muutoin rauhoittui mihinkään. Sattumat ja seikkailunhalu johtivat Madisin suurten historiallisten tapahtumien keskelle.

Kirja alkaa kysymyksellä "Oletko joskus halunnut paeta?" Tähän moni varmaan voi vastata myöntävästi. Myöntävästi vastasi ainakin Madis Jefferson, joka oli saanut komean nimen Amerikan presidentiltä. Madisin pakenemiset olivat ensin vapaaehtoisia, sitten pakon sanelemia. Poika kasvoi Läänemaalla Virossa, ja jo 14-vuotiaana poika lähti luvatta kohti Helsinkiä. Tosin hän ei päässyt perille asti, ainoastaan Haapsaluun. Tästä alkoi Madisin karkaamisten ja pakomatkojen ketju: Antwerpen, Belize City, Ranska, New York. Antwerpenissä kaksi kuukautta vankilaa, Ranskassa värväytyminen muukalaislegioonaan ja New Yorkissa liittyminen virolaisten kommunistisoluun. 

Vuonna 1940 Madis palasi Viroon edesauttamaan kommunistisen Viron kehittymistä, mutta huomasi liian myöhään sosialistisen valtion todellisen luonteen. Seurauksena olivat vankilavuodet ensin Siperiassa, sitten Moskovan kuuluisassa Lubjankan vankilassa ja sitten Komissa. 

Madis oli toistuvasti etsintäkuulutettuna, mutta pystyi melko hyvin hämäämään poliisia esiintymällä eri henkilöllisyyksillä. Taitavasti hän vaihtoi nimeään ja satuili joka kerta erilaisen taustatarinan. Mutta kiinni hän aina lopulta jäi. Syytteitä oli monia, enimmäkseen Madisia syytettiin vakoilusta. Näin Madis tiivistää elämänsä: "Olen purjehtinut maailman kaikilla merillä, asunut Virossa, Amerikassa ja Siperiassa, olen istunut venäläisissä vankiloissa yli kymmenen vuotta ja lähes seitsemäntoista vuotta mielisairaalassa täysin syyttömänä mutta pakon edessä."  

Väistämättä kirjasta tulee mieleen Jonas Jonassonin teos Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi (WSOY 2012), joka on ihastuttavan humoristinen kirja. Vahterin teos on vastakohta Jonassonin teokselle: Madis Jefferson ei ollut koskaan onnekas eikä hänen elämänsä todellakaan ollut helppoa.  

Madis Jeffersonin 11 pakoretkeä perustuu tositarinaan, joka on kirjoitettu Viron ja Yhdysvaltojen arkistoista löytyneen aineiston pohjalta. Lopputuloksena on kirja, jossa on hulvatonta ja uskomatonta menoa, mutta on kirjassa vakavuuttakin. Miksi itse ei saa valita elämänsä suuntaa?  Onko pakko taipua pakkovallan alle? Oliko Madis Jefferson kulkuri, kapinallinen vai jotakin muuta? Vaiko mies, jolla oli onneton kohtalo? Jokainen voi tehdä omat päätelmänsä kirjan luettuaan. 

Kirjassa on ihastuttava Asko Künnapin suunnittelema kansi. 

2 kommenttia: