Jeffrey Archer: Pettureiden portti. William Warwick, osa 6. Sitruuna 2024. Englanninkielinen alkuteos Traitors Gate. Suomentanut Suvi Koskiniemi. 428 sivua.
Arvostelukappale kustantajalta
Pettureiden portti on kuudes osa William Warwick -sarjassa. Kirjan aihe on todella kiinnostava; joku aikoo varastaa kruununjalokivet. Kirjan päähenkilö poliisiylitarkastaja William Warwick on ollut koko uransa ajan tekemisissä mestaririkollisen Miles Faulknerin kanssa, kuten tapahtuu myös tässä kirjassa. Kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1996.
Warwick ja kollegansa komisario Ross Hogan ovat jo neljän vuoden ajan johtaneet huippusalaiseksi luokiteltua tehtävää, joka suoritetaan joka kerta kellontarkasti. Lontoon poliisivoimien tehtävänä on kuljettaa kruununjalokivet - valtakunnanmiekka ja valtakunnankruunu - Lontoon Towerista Britannian parlamentin avajaisseremoniaan. Valtakunnanmiekkaa kannetaan kello puoli kaksitoista kuningattaren edellä parlamentin ylähuoneeseen. Kuningattarella on valtakunnankruunu päässään pitäessään puhetta parlamentin avajaisissa.
Miles Faulkner saa sisäpiiritietoa mahdollisuudesta varastaa kruununjalokivet. Salaperäinen mies pyytää Faulknerilta miljoona puntaa, jotta tämä saa mahdollisuuden kukistaa vihaamansa miehet: William Warwickin, Ross Hoganin ja poliisikomentaja Hawksbyn. Tähän huimaavaan mahdollisuuteen Faulkner tarttuu. Kruununjalokivien varastaminen suunnitellaan millintarkasti, mukaan oleville luvataan suuret rahat ja operaatiota harjoitellaan salassa pitkän aikaa. Hurjapäinen suunnitelma toteutetaan ja tiedossa onkin mitä jännittävimpiä ja vauhdikkaimpia tapahtumia.
Käsi kädessä Miles Faulknerin suunnitellun ryöstön kanssa lukija saa seurata vanhaa, kuuluisaa tarinaa eversti Bloodista, joka yritti varastaa kruununjalokivet vuonna 1671. Warwickin lapset ovat olleet vieraisilla Towerissa ja haluavat nyt kirjoittaa kouluesseensä Bloodin varkausyrityksestä. Heidän esseensä ajoittuu täydellisesti Faulknerin ryöstösuunnitelmiin.
Mutta ei tämä olisi Archerin kirja, jos kirjassa ei olisi useitakin sivujuonia. Faulknerin ex-vaimo Christine kallistuu eniten rahaa tarjoavalle puolelle. Christine on Warwickin vaimon Bethin ystävä ja liikekumppani. Mutta kun Faulkner tarjoaa mukavaa rahasummaa, jotta Christine vastustaisi Bethin valintaa Fitzmolean-museon johtajan virkaan, ystävyydellä Bethin kanssa ei ole mitään painoarvoa.Christine on myös mukana Faulknerin New Yorkin asuntossa tapahtuvassa tauluepisodissa. Jälleen suurien rahasummien toivossa. Kyse on Rubensin taulusta Kristuksen ristiltäotto, jonka Faulkner oli lahjoittanut Fitzmolean-museolle vastineeksi lievemmästä vankeusrangaistuksesta. Ja nyt sitten taulu riippuukin Faulknerin asunnon seinällä. Kumpi on aito Rubens, museossa vai Faulknerin asunnossa riippuva?
Kirjan nimi Pettureiden portti viittaa porttiin, jota kautta vangit tuotiin Thamesilta muurien sisään, usein teloitettavaksi.
Olen aiemminkin todennut, että Archer on vakuuttava tarinankertoja, ehkä jopa maailman paras, kuten Goodreads mainostaa. Sen todistaa jälleen Pettureiden portti, jonka tarina kietoo lukijan otteeseensa heti kirjan alusta alkaen. Lukijalle tulee tunne, että jokainen juonenkäänne ja jokaikinen lause on tarkoin harkittu ja juonta eteenpäin kuljettava. Aihe - kruununjalokivet - oli minulle hyvin mieleinen. Mieleen palautui kiinnostava käynti Towerin linnassa. Vaikka kirjan takakannessa on maininta, että kirja toimii myös itsenäisenä teoksena, suosittelen kuitenkin lukemaan sarjan osat aikajärjestyksessä. Yksinkertaisesti, todella hyvä lukukokemus. Suosittelen.
Pettureiden portti v. 2007 (Wikipedia) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti