"Elämme oman tarinamme puitteissa monta pienempää elämää muiden kanssa, ihmisten jotka tulevat ja menevät, ystävien jotka katoavat omille teilleen tai lasten jotka kasvavat - en vain ole koskaan ymmärtänyt, missä ne varsinaiset puitteet ovat. Kaikki vaikuttaa itsestäänselvältä kun minulla on kuumetta tai kun olen rakastunut, silloin "minä" väistyy ja jäljelle jää nimetön, yhtenäinen ja erottamaton onnen tunne erillisine yksityiskohtineen. Ehkä kokonaisuudesta pitäisikin kertoa antamalla vain ihmisten vaeltaa sattumanvaraisesti silmieni edessä."
Vuoden viimeisenä lukupiirikirjanamme oli Ia Genbergin Yksityiskohdat. Meitä oli paikalla yksitoista naistenpankkilaista vaihtamassa ajatuksia tästä paljon palkintoja saaneesta kirjasta. Kirja on voittanut Ruotsin August-palkinnon vuonna 2022 ja ollut Booker Prize 2024 -ehdokkaana. Kirjan käännösoikeudet on myyty 28 maahan. Yksityiskohdat on Genbergin ensimmäinen suomennettu teos. Kirjailija oli mukana viime vuonna Helsingin LIT-tapahtumassa.
Nimetön päähenkilö muistelee neljää ihmissuhdetta, jotka ovat olleet hänelle tavalla tai toisella merkityksellisiä. Nämä ihmissuhteet sijoittuvat 1990-luvulle ja 2000-luvun alkuun. Päähenkilö miettii, millaisia jälkiä on jäänyt näistä neljästä ihmissuhteesta: Johannasta, Nikistä, Alejandrosta ja Birgittestä. Johanna ja Alejandro ovat olleet päähenkilön rakastajia, Niki on ollut ystävä ja Birgitte on äiti.
Kyseessä ei ole perinteinen kaunokirjallinen teos, vaan pikemminkin on kyse esseekokoelmasta. Kirjan liepeessä todetaan, että "Genberg uudistaa kirjallisuutta vaivihkaa, kuin huomaamatta ja salaa, ihailtavalla tavalla." Juha Itkonen arvelee Imagessa (4/2023), että perinteinen fiktiivinen ja juonellinen kaunokirjallisuuden perusmuoto olisi hiipumassa uusien kirjallisten muotojen tieltä. Uudet kerrontatyylit ovat kyllä tervetulleita, mutta me olimme sitä mieltä, että me suosimme yhä edelleen perinteistä juonellista romaania.
Kirja herätti lukijoissamme monenlaisia tunteita. Monen mielestä oli vaikea päästä kirjassa alkuun, mutta kun kirjan idea selkeni, lukeminen oli helppoa, mutta keskittymistä vaativaa. Muutamien mielestä kirja oli tylsä, eikä se koskettanut millään tavalla. Minä itse en meinannut päästä etenemään kirjassa, kun juutuin pohtimaan, mitkä neljä ihmissuhdetta itse valitsisin minulle merkityksellisiksi ihmissuhteiksi. Ja kun olin valinnut henkilöt, piti miettiä, mitä kertoisin heistä. Se olikin aika kiva ajatussessio, mutta aikaa siinä meni.
Mietimme, että olisi kiinnostavaa päästä kysymään kirjailijalta, mistä hän on saanut idean kirjoittaa tämäntyyppisen kirjan ja toiseksi, miksi hän oli valinnut juuri nämä neljä henkilöä, jotka lähes kaikki tuntuivat olevan melko epävakaita ja levottomia persoonia. Sally on päähenkilön ystävä, joka näyttäytyy lähes jokaisessa luvussa. Miksi hän ei ollut yksi valituista? Oliko Sally ehkä liian tavallinen? Näihin pohdintoihin olisi todennäköisesti saanut vastauksia Helsinki LIT-tapahtumassa.
Kuvaukset ovat luonnollisesti subjektiivisia, kun niitä tarkastellaan vain päähenkilön näkökulmasta. Joku muu henkilö - vaikkapa joku kuvatuista henkilöistä - olisi varmasti kirjoittanut tapahtumista ihan erilaisen version. Päähenkilö ei kuvaa, millainen persoona hän itse on, mutta sen sijaan päähenkilöstä piirretään kuvaa valittujen neljän henkilön jättämien jälkien kautta. Monet näistä päähenkilön valitsemista henkilöistä ovat kadonneet eli päähenkilöllä ei ole mitään tietoa, missä he ovat. Tällainen katoaminen oli mahdollista 1990-luvun lopulla, kun ei vielä ollut sosiaalista mediaa. Oli vain paksut puhelinluettelot. Henkilön etsiminen oli vaikeaa, jos nimeä ei ollut puhelinluettelossa.
Jaana Nikulalle kiitos taidokkaasta käännöksestä.
Kirjan kansi puhututti meitä. Kannet ovat kirjan myyntipakkaus eli kannen tehtävänä on herättää lukijan huomio. Kansi saattaa vaikuttaa siihen, valitaanko kirja vai ei. Yksityiskohdat-teoksen vanhanaikaiselta ja epäselvältä vaikuttava kansi ei saanut meiltä kiitosta. Tätä kirjaa olisimme tuskin valinneet kannen perusteella.
Kirjalle annetut arvosanat vaihtelivat laidasta laitaan. Keskiarvoksi tuli 3,1 (asteikko 1-5).
Nyt on joulutauon aika. Kokoonnumme 8.1. keskustelemaan Kate Atkinsonin teoksesta Kaikkein vähäpätöisin asia. Ihanaa joulun aikaa kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti