torstai 21. joulukuuta 2023

Sakari Siltala: Korkea peli. Teollisuustitaani Walter Ahlströmin elämä.

 

Sakari Siltala: Korkea peli. Teollisuustitaani Walter Ahlströmin elämä. Siltala. 2023. Graafinen suunnittelu Matti Berg. 569 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Sakari Siltala on tehnyt merkittävän kulttuuriteon avatessaan maineikkaan teollisuusjohtaja Walter Ahlströmin uraa ja elämää sekä siinä ohella Suomen metsäteollisuuden historiaa. Vanha sanonta on jälleen oikeassa: "Tulevaisuutta ei voi nähdä, jos ei ymmärrä menneisyyttä." 

Kirja etenee selkeästi ja kronologisesti. Tapahtumat alkavat Walter Ahlströmin Antti-isän elämästä ja liiketoimista. Siltala käsittelee varsin laajasti Walterin isän elämää. Se onkin hyvä ratkaisu, koska isän antamalla esikuvalla ja perinteellä tuli olemaan merkittävä vaikutus Walterin elämään. Merikarvialta kotoisin oleva Antti Ahlström (1827 - 1896) oli puutavarakauppiaan poika. Poika jatkoi isänsä jäljillä. Onnekas naimakauppa toi hänelle varallisuutta, mutta ei rikas vaimo kaikkeen rahaa antanut. "Vaimo tahtoi säästää ja säilyttää, Antti ansaita ja kartuttaa." Anttia kiinnostivat monet ostot, erityisen mielenkiinnon kohteena oli Noormarkun ruukki. Vaimo vastusti ostoa kuusi vuotta, mutta sitten Antti teki, miten itse tahtoi eikä "kuunnellut akkain puhetta". Niin Noormarkun ruukista tuli Antin omaisuutta. 

Oikealla Isotalo, jossa olivat Antti ja Eva Ahlströmin koti ja yrityksen konttori Noormarkun ruukin alueella. Kuva AA.

Vaimon kuoltua Antti avioitui Eva Holmströmin (1848 -1920)  kanssa ja teki lisää hankintoja. Hän hankki omistukseensa mm. Kauttuan ja Leineperin ruukit. Antin omaisuus oli valtava. Esimerkiksi 18 sahallaan yritys oli Suomen suurin sahayhtiö. Historian kirjat muistavat Antti ja Eva Ahlströmin merkittävinä suomalaisuusaatteen kannattajina. He perustivat mm. kansakoulun Merikarvialle.  

Antin kuoltua vuonna 1896 vaimo Eva jäi johtamaan yritystä. "Johtotähtenä hänellä oli: luovutan liikkeen lapsilleni vähintään yhtä suurena ja yhtä kelpoisena kuin itse sen Antilta hoidettavaksi sain.Näin Eva Ahlströmistä tuli Suomen ensimmäinen naispuolinen yritysjohtaja. Antti Ahlström Oy:n toiminta alkoi 1.1.1908. Yhtiötä johti Eva yhdessä seitsemän lapsensa kanssa. Pian Walter (1875 - 1931) vanhimpana poikana sai yhä enemmän määräysvaltaa. Merkittävä askel oli, kun Walter avioitui porilaisen Lilli Nevanderin (1877 - 1939) kanssa. Häiden jälkeen alkoi upean Havulinnan suunnittelu Noormarkkuun.

Ahlström-yhtiöiden pääkonttori Noormarkussa valmistui v. 1916. Rakennus on alkuperäisessä kunnossa ja on edelleen toimistokäytössä. Kuva AA.

Niin alkoi Walterin aika Ahlströmin johdossa. Oli katsottava ja arvioitava toiminnot. Piti päättää, mitkä toiminnot tuli lopettaa ja mitä kehittää. Ruukkien merkitys oli vähentynyt ja sahoja suljettiin. Walterin mielenkiinto oli nyt sellu- ja paperitehtaissa. Pian tehtiin päätös paperitehtaan perustamisesta Kauttualle. Sitten Walterin mielenkiinto siirtyi Varkauteen. Varkauden "ruhtinaskuntaa" ei saatu helpolla, mutta taistelun voitti Walter.

Välittömästi alkoivat suuret, jopa yltiöpäiset suunnitelmat Varkauden suhteen. Walterin peli oli korkeaa, riskit olivat suuria ja lainaa oli paljon. Ja yhä korkeammaksi peli tuli, kun päätettiin ostaa Karhula Osakeyhtiö. Näillä investoinneilla Walter oli kasvattanut yrityksestä Pohjolan suurimman sahayhtiön ja yhden Suomen suurimmista yhtiöistä. 1920-luvun lopussa Ahlströmin 38 teollisuuslaitosta työllistivät yli 12 000 ihmistä.

Korkea peli ja riskialttiit sijoitukset, alituinen matkustelu ja neuvottelut vaativat veronsa. Walter vietti yhä enemmän aikaa eurooppalaisissa kylpylöissä ottamassa omaa aikaa ja lepäämässä. Lisäksi Walter rakennutti Standard-luksusjahdin, joka upeudellaan herätti huomiota Itämerta myöten. Vaikka Walter päivisin oli apea ja äreä, illan tullen mieliala jopa riehaantui, kun hän pääsi laivalleen tanssimaan ja laulamaan sekä nauttimaan yltäkylläisistä illallisista ja alkoholista. Kun ikää tuli, Walter tunsi yhä suurempaa vetovoimaa luksuselämää kohtaan. Viisikymppinen vuorineuvos tilasi omaan käyttöönsä luksusrautatievaunun.

Teollisuustitaanin elämä päättyi 18.12.1931. Hautajaiset olivat suuret, kuten oli ollut suurmieskin. Eräs ystävä muisteli Walteria näin. Hän oli "voimakas, rehellinen johtaja ja organisaattori, lämminsydäminen patriootti, impulsiivinen tunneihminen, joka ei koskaan tinkinyt aikanaan kiveen hakatuista ihanteistaan."

Tämän kirjan lukemisesta nautin. Vaikka kyseessä on tietokirja, Siltalan sujuvaa ja ilmaisuvoimaista tekstiä oli helppo lukea. Kiehtovasti kirja vei minut paikkoihin, jotka olivat tärkeitä Walter Ahlströmille, mm. Noormarkkuun, Varkauteen, Walterin huvipurrelle ja Walterin luksusjunaan. Kirjassa ei herää eloon pelkästään Walter Ahlström, vaan myös Walterin lähisuku. Siltala onkin tehnyt perusteellista taustatutkimusta suvun historiasta. Valokuvat elävöittävät kirjassa kuvattuja tapahtumia ja antavat kasvot monille suvun henkilöille. Historia monine vaiheineen 1800-luvun puolivälistä alkaen antaa kehyksen kirjan tapahtumille. Luontevasti Siltala sijoittaa Walterin uran tapahtumat valtiollisiin ja maailmanpoliittisiin puitteisiin.

On miellyttävää ottaa käteen kaunis kirja. Tämä kirja on sellainen. Tekstiä elävöittävät valokuvat ja kartta Ahlströmin teollisuuslaitoksista sekä sukutaulu. Kirjan lopussa on laaja lähdeluettelo. 

Kävimme joululounaalla Noormarkun klubilla ja tutustuimme ruukkialueeseen. Klubilla saimme tutustua kiinnostavaan Eva Ahlströmin elämästä kertovaan näyttelyyn. Ruukilla oli kaunista talvellakin. Aiemmin olen vieraillut Villa Maireassa, joka myös sijaitsee ruukinalueella.

Makkarakosken voimalaitos. Kuva AA.

Noormarkun klubi. Kuva AA.


3 kommenttia:

  1. Kauttuan ruukin ja paperitehtaan tuntumassa syntyneenä Ahlströmin tarina kiinnostaa.
    Jouluvalmistelut alkavat ja blogi jää hetkeksi vähemmälle. Kiitän sinua kuluneen vuoden mielenkiintoisista kirjavinkeistä, joita käyn täällä ammentamassa, vaikken aina puumerkkiäni jätäkään.
    Toivotan sinulle oikein Hyvää Joulua!

    VastaaPoista
  2. Mukavaa joulunaikaa ja kiitos vuoden aikana antamistasi kirjavinkeistä, joista muutama on päätynyt minunkin listalleni :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos, tämä pitääkin lukea! Vietin joskus kauan sitten eräitä juhlia tuolla Ahlströmillä ja mietin, että pitäisi perehtyä perheen tarinaan. Työ puolta tuleekin aika iso siivu esiteltyä Metsäteollisuuden maa -kirjassa, joka piti joskus tenttiä. Tuolla Maireassa olisi ihana käydä sisällä, "eksyin'kerran vain sinne pihalle, että mikäs mesta tämä on :D Hyvää joulua!

    VastaaPoista