tiistai 12. tammikuuta 2021

Tom Clancy: Armoa tuntematta

Tom Clancy: Armoa tuntematta. WSOY. 1994.  Englanninkielinen alkuteos Without Remorse. Suomentaneet Jukka Jääskeläinen ja Jukka Sirola. 613 sivua.

Omasta hyllystä

"Kyllä se onnistuu. Taidot on tallella. Hän tunsi kuinka päättäväisyys voimistui. Ratkaisut oli tehty. Hän oli sitoutunut tehtäväänsä. Hänen ilmeensä jähmettyi. Hän ei enää pelännyt vaaroja vaan voittaisi ne." (s. 429)

Teknotrillerin isäksi kutsutun Tom Clancyn (1947-2013) kirja Armoa tuntematta ilmestyi suomeksi vuonna 1994 ja se on osa Jack Ryan -sarjaa. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Vietnamin sodan aikoihin 1970-luvun alkuun. Tapahtumapaikkana on Baltimore USA:ssa. Asevoimien erikoisjoukkojen ja Vietnamin sodan veteraani John Kelly, jonka Clancyn lukijat tuntevat koodinimellä John Clark, on menettänyt vaimonsa auto-onnettomuudessa. Sitten hän kohtaa Pamin, nuoren naisen, jonka kanssa John viihtyy ja ehkä hieman ihastuukin. Käy ilmi, että Pam on päässyt pakenemaan väkivaltaista parittajajengiä, joka on pitänyt Pamia ja muutamaa muuta nuorta naista vankinaan. Naisia on kerta kerran jälkeen huumattu ja raiskattu hyvin raa'alla tavalla. Kenenkään ei pitäisi joutua kärsimään tuollaisesta, pohtii Kelly ja haluaa auttaa Pamia. Mutta niin vain käy, että halutessaan auttaa Pamia Kelly tekee pienen virheen, mikä koituu Pamin kohtaloksi. Myös Kelly pahoinpidellään. Selvittyään sairaalapedistä hän vannoo kostoa tekijöille ja tekee samalla päätöksen, että tekee kaikkensa, että saa muut tytöt vapautetuiksi. Sen hän tuntee olevansa velkaa Pamille.

Samanaikaisesti Pentagon suunnittelee AINAVIHANTA PUKSIPUU -operaatiota, jonka tavoitteena on pelastaa amerikkalainen vankiryhmä Pohjois-Vietnamin sotavankileiriltä. Kellyn osaamista tarvitaan tässäkin operaatiossa. Kelly on elämänsä aikana jo nähnyt ja kokenut paljon. Riittävästi, hän pohtii. Mutta nyt hän toteaa, että kaikkia maanpäällisen helvetin kauhuja hän ei ole vielä tuntenut - ei edes kauheimmissakaan painajaisissa. Nyt maanpäällinen helvetti tulee Kellylle tutuksi.

Kirjassa on useita juonirakenteita ja paljon henkilöitä. Lukija pääsee seuraamaan läheltä huumejengin toimintaa, jota johtaa Henry Tucker apunaan Tony Piaggi ja korruptoinut poliisi Max Charon. Samalla seurataan myös Yhdysvaltain ilmavoimien everstin Robin Zachariasin vangitsemista. Kesti aikansa ennen kuin hahmotin, kuka kukin on, onko hän rosvo vai hyvä ihminen, ja miten kaikki irralliset juonikuviot liittyvät toisiinsa. Mutta kyllä ne liittyivät, kaikki liittyi kaikkeen ja lopputuloksena on kiinnostava, koukuttava, jännittävä ja myös yllättävä trillerikokonaisuus. Kaiken pahuuden, rappion ja rikollisuuden joukkoon Clancy sekoittaa romantiikan ripauksia keventämään ilmapiiriä.
  

Kirjan asetelma on tuttua Clancya. Kunnon miehet ja naiset kamppailevat pahuutta ja rappiota vastaan. Onhan Kelly hieman liian kiiltokuvamaisen kaikenosaava amerikkalainen, mutta ei se ainakaan minua haitannut. Tom Clancy tunnetaan myyntilistojen valtiaana, jonka kirjoja on myyty kymmeniä miljoonia ympäri maailmaa, eikä häntä syyttä ole sanottu erääksi aikamme merkittävimmistä tarinankertojista. Monista hänen kirjoistaan on tehty myös elokuvia. Jack Ryan -sarjasta olin aiemmin lukenut Leijona ja hyeenat 1-2 - kirjat (WSOY 2001). Tästä Armoa tuntematta -kirjasta kiinnostuin huumeteeman vuoksi. Luin Kale Puonnin erinomaisen Milon (Bazar 2021), jonka aiheena on kansainvälisen huumekaupan rantautuminen Suomeen (linkki). Ja arvelin, että Clancyn kirja valaisisi amerikkalaista huumebisnestä. Sen se todellakin teki, niin raakaa, epähumaania, väkivaltaista ja julmaa huumemaailma on. Huumeiden takia ollaan valmiit tekemään mitä vain. Ihmiset ovat vain käyttötavaraa, tappaminen, vaikkapa hukuttamalla, on joskus arkista puuhaa. "Kaikilla ihmisilllä on käyttötarkoituksensa, Tucker tuumi sulkiessaan kylmälaukun. Ja rapujenkin täytyi saada syötävää." (s. 63) Uskon, että tapahtumat eivät ole pelkästään Clancyn mielikuvitusta, vaan pikemminkin kuvausta todellisesta maailmasta.

8 kommenttia:

  1. Tästä kirjasarjasta en ole ennen kuullutkaan, mutta johtuu varmaan iästäni. Kiintoisaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ovat ilmenstyneet jo 1990-luvulla, olivat silloin kovia juttuja.

      Poista
  2. Tämän tapaiset kirjat eivät saa minua syttymään. Mies varmaan tykkäisi ja aionkin kertoa tästä hänelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti Clancyn kirjat kiinnostavat erityisesti miehiä. Välillä mukava lukea tällaistakin, ihailen Clancyn kerrontataitoa.

      Poista
  3. Olen huomannut, että amerikkalaiset rikoskirjat ovat usein hyvin väkivaltaisia. Onko tämä kirja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä raakuutta ja väkivaltaa on, se kuuluu siihen huumemaailmaan. Mutta on kaikkea muutakin, inhimillisyyttä, kiinnostavia henkilöhahmoja ja romantiikkaakin.

      Poista
  4. Elokuvaversio tulossa pian mutta kuten Clancyn aiempiin kirjoihin perustuvat elokuvat niin paljon muutoksia. Paras kirja mikä suomeksi julkaistu David Morrelin Ruusun veljeskunnan ohella ja Samaten koko Clancyn saagan jota jatkettu mutta ei suomennettu Elävänä Tai Kuolleena kirjan jälkeen. Suosittelen Don Winslowin Cartel trilogiaa ja jos hahmot kiinnostavat niin Mark Greaneyn Gray Man sekä Ben Coesin Dewey Andreas sarjat ovat kutkuttava toimintajännäreitä. Book Studio sekä Wsoyn vanha "Best Seller" pokkariosastot suolsivat kovia toimintajännäreitä 80-90 luvuilla. Tietokonepelit korvasivat Suomessa käännetyn toimintajännärikirjallisuuden. Toivotaan että aika palaa kirjojen muodossa.

    VastaaPoista
  5. Todellakin, toivotaan että aika palaa kirjojen muodossa. Kiitos mainioista lukuvinkeistä.

    VastaaPoista