lauantai 16. toukokuuta 2020

Otto Gabrielssonin viimeinen kirje isälleen Jörn Donnerille



Otto Gabrielsson: Rikkaruoho. Viimeinen kirje isälle. S&S. 2020. Ruotsinkielinen alkuteos: Vildhavre. Sista brev till pappa. Suomentanut Laura Kulmala. Äänikirjan lukija Kalle Chydenius. 8 t 19 min.

On luultavasti aika, että esittäydyn sinulle. Olen sinun poikasi. Yhtä paljon kuin toiset poikasi. Sataprosenttisesti sinun lapsesi, Gabrielsson kirjoittaa isälleen.

Otto Gabrielsson on Jörn Donnerin poika, yksi Donnerin kuudesta lapsesta. Otto syntyi vuonna 1981 Donnerin ulkopuolisesta suhteesta. Donner oli tuolloin naimisissa Jeanette Bonnierin kanssa. Samana vuonna syntyi Oton puolisisko Susanna, hänkin Donnerin ulkopuolisesta suhteesta. Oton äiti on elokuvatuottaja Lisbet Gabrielsson ja Susannan äiti on Meri Vennamo. Kaksi Donnerin lapsista Daniel ja Rafael ovat hänen viimeisestä avioliitostaan. He ovat lapsia, joille Donner oli isä, heille hän jakoi aikaansa ja huomiotaan sekä myös perintönsä.

Otto ja Susanna, molemmat erehdyksiä


Kirjaa kirjoittaessaan Otto on 36-vuotias, asuu Tukholmassa ja opiskelee psykologiksi. Idea kirjan kirjoittamisesta syntyi helmikuussa vuonna 2013 tapahtumassa, joka on jäänyt pysyvästi Oton mieleen. Donnerilta oli juuri ilmestynyt omaelämänkerrallinen teos Mammutti, jonka ilmestymistä Otto oli kovasti odottanut. Koska yhteistä aikaa isän kanssa ei juuri ollut, hänellä olisi nyt mahdollisuus tutustua isäänsä kirjan kautta. Donnerilla oli kirjan julkistamistilaisuus Tukholman Filmi-instituutissa. Isä ei ottanut Ottoon yhteyttä, kuten ei aiemmillakaan Tukholman käynneillään. Otto menee tilaisuuteen, istuu yleisön joukossa ja katselee ja kuuntelee, kun isä pitää tavanomaista yhden miehen showtaan haastattelijasta piittaamatta. Signeeraustilaisuuden jälkeen Otto menee isänsä luo ja pyytää itselleen kirjaa. Isä ei anna kirjaa. Toki Otto voisi ostaa kirjan, isä toteaa. "Tuntui pahalta, kävelin pois". Myöhemmin Otto luki Mammutista, että isän kaksi ensimmäistä lasta olivat sattumalta tuotettuja ja seuraavat kaksi 80-luvun lasta olivat erehdyksiä molemmat. Hän oli siis erehdys. Otto koki, että sanoillakin voi tappaa. Samassa hän päätti kirjoittaa isälleen kirjeen. Jäähyväiskirjeen, kirjeen, joka olisi viimeinen yritys yhteyden luomiseksi ja joka vapauttaisi hänet isänsä otteesta.

Olen vahinko, eikä minusta ole sinulle iloa.

Kun Otto oli 10-vuotias, hän sai tietää isänsä nimen. Mitään muuta hän ei tiennyt isästään, kaikki muu selvisi myöhemmin. Donner tunnusti isyytensä, mutta Oton äidin kanssa tehdyn sopimuksen mukaan Donner ei koskaan maksanut elatusmaksuja. Lapsuudessa Otto vietti yhden viikon kesässä isänsä uuden perheen luona Suomessa. Siellä Otto tunsi itsensä lähinnä sivustakatsojaksi, isän huomio kiinnittyi nuorempiin poikiin Danieliin ja Rafaeliin. Kun Otto kasvoi ja itsenäistyi, hän toivoi, että isä ottaisi häneen yhteyttä tai edes vastaisi Oton yhteydenottoihin. Hän kaipasi isäänsä. Muutaman kerran isä ja poika tapasivat Tukholmassa, aina Oton aloitteesta, mutta tapaamiset osoittivat, että kyseessä ei todellakaan ollut lämmin isä-poika -suhde. Siitä huolimatta Otto totesi: "En luovu unelmasta, että tapaisit minut".


Otto kertoo isälleen osoitetussa kirjeessä elämästään lapsena, nuorena ja aikuisena. Otto kokee, että isättömyys on aiheuttanut hänelle juurettomuuden tunnetta. Hän on kaivannut isää, hänellä on ollut isää ikävä. Hän on toivonut, että isä huomaisi hänet ja tukisi häntä. Mutta sitä Donner ei tehnyt, hän eli omaa provosoivaa kulttuurimiehen elämäänsä. Hänellä ei ollut sijaa lapsilleen, jotka olivat erehdyksiä. Hänen tyttärensä Susanna kuoli 36-vuotiaana vuonna 2017. "Typerät hautajaiset", sanoi isä, eikä mennyt hautajaisiin.

Otto tilittää kirjeessään omaa nuoruuttaan, opiskelujaan ja aikuisuuttaan. Vuosiin on mahtunut kaikenlaista, mm. alkoholisoitumista, mielenterveysongelmia ja kannabiksen kasvattamista. Tällä hetkellä Oton psykologiopinnot ovat loppusuoralla. Erilaiset kulttuurimuodot kiinnostavat Ottoa, hän käy taidenäyttelyissä, katsoo elokuvia, kuuntelee oopperaa ja tuntee hyvin venäläisyyttä, erityisen lähellä hänen sydäntään on venäläinen kirjallisuus. Hänen yksi suosikkipaikoista on Moderna Museet, jossa hänen suosikkitaideteoksensa on Kazimir Malevichin Black and White.

Emme koskaan kohdanneet


Eräänä päivänä Otto ilahtui, kun huomasi, että isältä oli tullut sähköpostia. Otto yllättyi, isä muisti häntä. Isä pyysi Oton henkilötunnusta, koska Otolle olisi tulossa perintöä isän kuoltua. Donner kuoli 30.1.2020. Otto sai vain lakisääteisen perintöosuuden, koska isä oli yhtiöittänyt omaisuutensa ennen kuolemaansa. Tällä tavalla hän suojasi omaisuutensa Rafaelille ja Danielille.

Kirjan loppusanoissa Otto haluaa ymmärtää tätä provosoivaa, kylmää ja tunteetonta kulttuurimiestä, isää joka loukkasi ja satutti ihmisiä, mutta ei osannut elää muutenkaan. Nyt kirje isälle on kirjoitettu. Jos Otto tiivistäisi kirjeen yhteen sanaan, se olisi "jäähyväiset". Isä kuoli ennen kuin Oton kirje tuli valmiiksi.

Donnerin poika Rafael sanoo Iltalehden haastattelussa 13.11.2019: "Jörn ei tunne syyllisyyttä siitä, ettei ole ollut muiden lastensa elämässä mukana". Donner itse kertoi vuonna 2018 Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä, että kahta 80-luvulla syntynyttä lastaan hän ei halunnut tavata, koska nämä olivat vahinkoja. 


Surullista. 

Otto Gabrielsson. Kuva Alison de Mars.

28 kommenttia:

  1. Ei kuulosta kivalta mutta näitä tarinoita on. Vanhemmilta vaaditaan paljon. Ihmettelin sitä arvostusta mitä Jörn Donner sai. Mutta tuotti hän Fannyn ja Alexanderin

    VastaaPoista
  2. Tosi ikävää, että isä voi näin tietoisesti torjua lapsensa ja vähätellä heidän (Oton ja Susannan) merkitystään. Oliko Donnerilla ehkä tosi huono suhde lasten äiteihin? Toivottavasti Otto Gabrielsson on nyt tämän kirjan myötä pystynyt jollain tavalla pääsemään yli siitä, ettei isä välittänyt hänestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin toivon, että kirjeen kirjoittaminen auttaa Ottoa. Kirjassa mainitaan, että Susannan äiti Meri Vennamo ei halunnut pitää yhteyksiä Donneriin, mutta sen sijaan Oton äidin rakkaus Donneriin ei koskaan päättynyt.

      Poista
  3. Ei kuulosta kivalta, mutta valitettavasti näitä tarinoita on. Onneksi Otto kirjoitti kirjeen ja julkaisi sen, saamme konkreettisesti kokea, kuinka tunteeton kulttuurimies tämä Donner oli.

    VastaaPoista
  4. Alan voida pahoin, kun vain ajattelenkin Jörn Donnerin suhtautumista jälkikasvuunsa. Tämän takia minulla on jostain syystä ollut myös kynnys lukea enemmän Jörkan tuotantoa. Kiistämättä monialaisesti aikaansaanut kulttuurivaikuttaja ja -ravistelija, joka kuitenkin mokasi elämän tärkeimmällä alueella. Tai no, mikä tuo tärkein kellekin on. Pojasta polvi paranee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Hyvin sanot, pojasta polvi paranee. Onneksi Otolla on tunteet, toisin kuin isällään. Monipuolinen kulttuurimieshän Donner oli, mutta enpä taida enää hänen kirjoihinsa tarttua.

      Poista
  5. Hyvä ja tärkeä postaus! Kulttuurivaikuttaja ja aikansa ilmiö, kyllä ja ehdottomasti, lahjakaskin, mutta, mutta...
    Luin teoksesta ilmestyneitä Gabrielssonin haastatteluja ja sydäntä kylmäsi.
    Ajatusten ja tunteiden kirjoittaminen paperille ja niiden lukeminen toimivat monasti oivina terapeutteina,toivon mukaan tässäkin surullisessa tapauksessa.

    Kuten Jokke totesi: näitä tarinoita on. Me kaikki emme ole toivottuja, olemme virheitä ja vahinkoja, ja se suru jää sieluun asumaan. Soisin näin äitinä ja isoäitinä kaikkien lasten olevan tervetulleita perheeseensä ja tähän maailmaan, rakastettuja ja huolehdittuja, tämä senkin uhalla, että utopistiksi leimaudun...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Takkutukka. Niin, samaa toivon minäkin, että kirjeen kirjoittaminen toimii terapiana Otolle. Muutenkin toivon hänelle kaikkea hyvää elämässään.

      Poista
  6. Uskomattoman julmalta Donnerin käytös tuntuu. Toisaalta olen ajatellut, että ulkopuolisille ei koskaan selviä, millainen oli hänen ja poikien äitien suhde ja kuinka paljon äiti sitten myöhemmin myötävaikutti vaikeaan suhteeseen. Eihän se tietenkään ole siitä huolimatta puolusteltavissa, että kohtelee noin armottomasti poikia, joilla ei kuitenkaan ole osaa eikä arpaa niihin tilanteisiin. En ole lukenut Donneria, joskus selaillut enkä pitänyt tyylistä. Enkä oikein elokuvistakaan, paitsi ihan siitä viimeisestä Kuvia Suomesta.

    VastaaPoista
  7. Aivan, ei Oton kirja varmasti koko totuutta kaikesta avaa, ainoastaan sen mitä Otto tunsi. Minäkään en ole kovin monta Donnerin kirjaa lukenut, ja tämän Oton kirjan luettuani en varmaankaan lue jatkossakaan.

    VastaaPoista
  8. En ole lukenut yhtään Donnerin kirjaa, enkä aio lukea jatkossakaan. Tätäkään en pysty ihan tuoreeltaan lukemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen lukenut muutaman kirjan, eivät minua säväyttäneet. Tämän jälkeen en todennäköisesti tartu enää hänen kirjoihinsa.

      Poista
    2. Minä olen lukenut ja ne ovat tavallaan lahjakkaita, mutta omahyvähäisiä. Uskon, että Donner ihaili liikaa mm. Bergmania, joka myös on ollut ainakin minun suunnaltani katsottuna, lahjakas, mutta hankala monin tavoin. En pysty tätä nyt lukemaan ja voipi olla, että Jörkän kirjat laitan kierrätykseen. Hassua muuten miten paljon juuri Otto muistuttaa ulkonäöltään hänet kieltänyttä isäänsä. Ehkä on jopa kirjallisesti lahjakkaampikin. En sitä nyt saa tietää, mutta aika tulee näyttämään.

      ♥♥

      Poista
  9. Tämä oli sellainen kirja, jota lukiessa oli koko ajan ajatus, että toivottavasti tämän kirjoittaminen auttaa kirjoittajaa.
    Tämä on Oton kokemus, eikä sitä voi kiistää. Kuitenkin tulee mieleen, että me ihmiset koemme asiat eri tavoin. Toinen on herkempi kuin toinen.
    Hyvää tulevaa viikkoa Anneli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, kovasti toivoo, että kirjoittaminen on auttanut Ottoa. Aivan, pojat/miehet voivat kokea isättömyyden hyvinkin eri tavoin. Jokainen on sinällään arvokas kokemus. Tämä oli Oton tarina.

      Poista
  10. very nice post dear :)
    Kisses, Buba

    https://bubasworld.blogspot.com/

    VastaaPoista
  11. Taitaa olla kirja, jonka kirjoittaminen on tärkeää ja terapeuttista kirjailijalle itselleen ja on toivottavasti antanut hänelle sen mitä tällä halusi saada aikaan. Ei-toivottuja ja isiensä hylkäämiä lapsia riittää pilvin pimein meillä ja muualla ja erilaisia tarinoita niiden takana. Julkisuudessa ollutta kulttuurivaikuttajaa on hyvä paheksua, mutta "naapurin Timpan" tekemisiä ei blogeissa puida. Pitäisikö sitten julkisuuden henkilön käyttäytyä esimerkillisemmin, en tiedä?

    Tuo viikko kesälomasta isän uudessa perheessä toi mieleen Linn Ullmanin kirjan isästään eli juurikin Ingmar Bergmanista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin luulen - ja myös toivon - että kirjan kirjoittaminen on ollut terepeuttista Otolle. Kaikkea hyvää toivoisi Otolle, kuten luonnollisesti myös kaikille isänsä tällä tavoin menettäneille. Kyllähän näitä tapauksia riittää, mutta kyllä se minusta on aika paheksuttavaa, kun tällainen kulttuurimies vielä rehvastelee mediassa lastensa hylkäämisillä.

      Poista
    2. En ole seurannut Donneria sen vertaa että olisin tiennyt hänen au-lapsistaan ennen kuin luin tämän juttusi, niin en tiedä rehvastelustakaan. Ikävää jos sellaista on ollut. Linn Ullmanin kirjaa Rauhattomat suosittelen jos aihe, elämä Ingmar Bergmanin au-lapsena kiinnostaa. Ehkä Donner on vähän kuin Suomen Bergman?

      Poista
  12. Surullista tosiaan, siitä huolimatta (tai juuri siksi) että näitä vastaavia tapauksia tosiaan on pilvin pimein. Enkunkielisessä kirjamaailmassa näille on termikin: misery lit. Tosin pääsääntöisesti ne kirjoitetaan peitenimellä, koska kyseessä ei ole julkisuuden henkilöt.

    Minä oikeastaan ymmärrän Ottoa. On vaikea yrittää käsitellä ja unohtaa isäsuhde, kun isä keikkuu lehtien palstoilla ja vielä kirjoittaa kirjan, jossa mitätöi lapsensa olemassaolon. Miksi tällainen ”oikeus” suotaisiin vain Jörn Donnerille? Olisi itse miettinyt, mitä laukoo suustaan julkisuudessa. Harmi, ettei Jörn ehtinyt lukea Oton kirjettä. Tosin voihan olla, ettei hän sitä olisi edes vaivautunut lukemaan.

    Yiritin joskus muinoin lukea Donnerin teoksen Terveenä laitoksessa, jossa hän kertoo eduskuntavuosistaan. Oli niin kuivakka, että jäi kesken. Ehkä olin liian nuori tuolloin? En tiedä, joka tapauksessa Jörn Donner ei ole koskaan varsinaisesti kiinnostanut minua, vaikka joskus nuorempana yritin olla kiinnostunut hänestä (koska hän oli "joka paikassa" ja hänestä olisi kai kuulunut "pitää").

    Mainio kirjoitus, Anneli! Saatan ehkä tämän kirjan jossain vaiheessa lukea itsekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elegia. Minäkin ymmärrän Ottoa, ymmärrän jo senkin vuoksi, että kyllä jokainen haluaa olla yhteyksissä isänsä kanssa ja toisaalta senkin vuoksi, että JD mitätöi lapsensa julkisesti. Kiinnostavaa todellakin olisi ollut nähdä, miten isä olisi reagoinut poikansa kirjeeseen. Toivon Otolle kaikkea hyvää elämässä.

      Poista
  13. Minua Jörn Donner aina lähinnä ärsytti olemukseltaan. Hän jo näyttikin niin ylimieliseltä. En siis oikeastaan ole ollenkaan yllättynyt siitä, että hän on voinut suhtautua osaan lapsistaan noin kylmäkiskoisesti.
    Tuo ylimielisyyden aura on jostain syystä pitänyt minut myös kaukana kirjailijan tuotoksista, enkä ole ihan varma haluanko niihin tutustua nytkään.
    Minusta on aina ihan käsittämätöntä, miten jotkut vanhemmat voivat suhtautua lapsiinsa välinpitämättömästi. Onneksi se kertoo enemmän vanhemmasta kuin lapsesta ja toivon Otto Gabrielssonin saaneen apua tämän kirjan kirjoittamisesta.

    VastaaPoista
  14. Kiitos Minna kommentistasi. Minäkään en ole ollut koskaan mikään suuri Donnerin ihailija. Joitakin hänen kirjojaan olen lukenut, mutta enpä juuri ole ihastunut. Minäkin toivon, että kirjan kirjoittaminen on ollut Otolle terapeuttinen kokemus.

    VastaaPoista
  15. Surullista, tosiaan. Itse en ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut Donnerin persoonasta, vaikka kaikki kunnia toki hänen taitailijauransa saavutuksille. En usko lukevani tätä kirjaakaan, vaikka koen, että sen kirjoittaminen on ollut monella tapaa rohkea teko ja varmasti moni saattaa saada kirjasta lohtua, jos on samanlaisessa tilanteessa. Meitä on moneen junaan, ja on tavallaan sääli, että niin hieno taiteilijaura yhdistyy sitten tämmöiseen yksityiselämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, oikeassa olet. Kyllä JD:n lausunnot lapsistaan vaikuttavat varmasti siihen, millainen mielikuva tästä kulttuurimiehestä jää itse kunkin mieleen. Mutta niin suuri persoona hän ajatteli olevansa, että sai heitellä vaikka millaisia tölväisyjä julkisesti.

      Poista
  16. Olen lukenut nyt lehdestä muutaman Otto Donnerin haastattelun ja luulen, että ne ja tämä mainio esittelysi riittävät aiheesta minulle. Onhan Jörn Donnerin kulttuurinen merkitys suuri, mutta en ole oikein koskaan ymmärtänyt, miksi hänelle sallittiin niin paljon huonoa käytöstä. Ehkä Donner oli niin arrogantti, että media, kulttuuriväki ja poliittiset piirit olivat aseettomia sen edessä. Surullista joka tapauksessa. Kyllä ihmisen, joka on lapsia tähän maailmaan saattanut, täytyy kantaa heistä myös vastuunsa, olivatpa sitten vahinkoja tai eivät.

    VastaaPoista
  17. Hienosti kiteytit asian Amma. Surullista joka tapauksessa, kuten totesit.

    VastaaPoista