maanantai 29. heinäkuuta 2019

Riian matkalla mukana Riika ympäristöineen kartta+opasRiika ympäristöineen. Kartta+opas. Nähtävyydet, ostokset, ravintolat, menopaikat. Kirjoittajat Assia Rabinowitz ja Matiss Pudans. Ranskankielinen alkuteos Riga Lettonie. 2019. Otava.

Oma ostos

Valitsimme kesälomakohteeksi Riian. Olimme olleet jo kahtena kesänä ihastuttavassa Vilnassa ja nyt halusimme tutustua naapurimaan pääkaupunkiin. Riika ei ollut meille entuudestaan tuttu ja siksipä halusin tutustua kaupunkiin jo etukäteen. Paikallisessa kirjakaupassamme oli tarjolla yksi Riika-opas: Otavan Riika ympäristöineen, kartta+opas. Ihastuin oppaaseen heti kaupassa.
Oppaan karttanäkymä
Olemme monilla aiemmilla matkoillamme hyödyntäneet Kaupunkikirjat-matkaoppaita, joissa on todella paljon tietoa. Näissä oppaissa kyseisen kaupungin nähtävyydet esitellään perusteellisesti kaupunginosittain karttojen, valokuvien ja piirrosten avulla. Kaupunkikirjat-oppaiden hankaluutena on kirjan koko. Se on tavallisen kirjan kokoinen, on painava ja vähän hankala kuljettaa aina mukana. Tämä uusi Riika-opas viehätti minua jo näppärällä koollaan (17x12 cm), mahtuu siis vaikka käsilaukkuun. 

Varmaankin Riian tunnetuin maamerkki: Mustapäiden talo. Kuva AA.
Riika-oppaan periaate on sama kuin noissa isommissa oppaissakin: karttojen ohella oppaassa on tietoa keskeisimmistä nähtävyyksistä. Oppaassa on kuusi taitettavaa karttasivua, joista kolme sijoittuu Riikaan. Koska meidän matkamme suuntautui vain Riikaan, tarvitsimme vain näitä kolme karttalehteä. Kaikki kolme karttalehteä kuvaavat Riian vanhaa kaupunkia ja keskustaa. Osittain karttalehdet menevät päällekkäin.

Riika Stalinin hampaasta kuvattuna. Kuva AA.
Opas kuljettaa turistia hyvin Riian vanhassa kaupungissa ja ihan kaupungin keskustassa. Millä periaatteella nähtävyydet on valittu karttaan, se ei selvinnyt minulle, koska joitakin tärkeitä Riian keskustan maamerkkejä puuttui kartasta, mm juutalainen synagoga, KGB-museo ja Laima-kello. Art Nouveau-alue on huonosti opastettu.

Art Nouveau-alueelta. Kuva AA.

KGB-museo kauniissa jugend-rakennuksessa. Kuva AA.
Opas keskittyy lähes pelkästään keskustan alueeseen. Kun mennään pois ihan keskustan alueelta, mm Maskavas-lähiöön, oppaasta ei juuri ole apua. Opastusta olisin kaivannut esimerkiksi tälle reitille: Stalinin hammas - Zeppelin hallit - kirpputori - poltetun synagogan muistomerkki ja edelleen getto-museo. Kaikki nämä ovat aivan mahtavia tutustumispaikkoja. Matkalla voi tutustua Riian vanhempaan rakennuskantaan ja todeta, että paljon on vielä restauroitavaa. 

Paljon on vielä restauroitavaa, varsinkin vanhan kaupungin ulkopuolella. Kuva AA.
Oppaasta sai vaikutelman, että kaikki neuvostoaikainen on jätetty pois. Onko se ollut tarkoituksellista vai miksiköhän näin on, sitä en tiedä. Yksi Latvian keskeisimmistä maamerkeistä on Stalinin hammas. Opas kuittaa sen nimellä Panorama Riga. Sitäkin se on, mutta se on paljon muutakin. Erittäin merkittävä pala Riian ja Latvian historiaa. Samoin oppaasta puuttuu KGB-museo. Sekin liittyy erittäin keskeisesti Latvian neuvostoaikaan.

Zeppelin-hallit toimivat kauppahalleina. Kuva AA.

Kun opasta kantoi koko ajan mukana, oli hyvä huomata, että karttalehdet ovat tukevaa paperia, joten kirja pysyi koossa koko matkan ajan. Johdinautolinjakartasto löytyy oppaan lopusta, samoin hyvä hakemisto kadun nimistä ja nähtävyyksistä. Tämä on gettomuseosta. Kävimme lisäksi sotamuseossa, miehitysmuseossa ja KGB-museossa. Gettomuseo oli näistä ehdottomasti vaikuttavin. Kuva AA.
Hyvä perusopas Riian matkalle. Täydennykseksi kannattaa ottaa hotellista tai turisti-infosta saatava peruskartta. Näin on helppo saada Riian nähtävyydet haltuun. 

6 kommenttia:

 1. Olen käynnyt Riiassa vain kerran ja silloin jo jäi tunne, että sinne on mentävä uudelleen.
  Tämä postaus vahvisti sitä tunnetta.
  Kaikkea kivaa iltaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun Riika on sinullekin tuttu. Komea kaupunki todellakin! Mukavia viimeisiä heinäkuun päiviä sinulle!

   Poista
 2. Olen käynyt Riiassa useasti, osin työnkin takia. Nyt jo kahtena kesänä ollaan käyty tyttären kanssa kesälomalla Jurmalassa ja suunnittelen seuraavaksi autoretkeä Latvian maaseudulle. Mielenkiintoinen matkailumaa! /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Mari. Uskon, että Latviasta löytyy muutakin mielenkiintoista kuin vain Riika. Jurmala on varmasti hyvä lomapaikka.

   Poista
 3. Onpa kerrassaan mykistävän komeita rakennuksia, joissa paitsi henkii historian siipien havina myös lepäävät silmät! Upeasta kuvailosta iso kiitos ja mainiota viikonjatkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Takkutukka. Mukavia heinäkuun lopun päiviä myös sinulle!

   Poista