torstai 18. heinäkuuta 2019

Richard Scarry: Mato Matalan onnenpäivätRichard Scarry: Mato Matalan onnenpäivät. Tammi. 2019. Kannen ja ulkoasun suunnittelu: Laura Lyytinen. 206 sivua.

Oma ostos

Tyttäreni tytär 4-vuotias Minja oli kesälomareissulla mummolassa. Olimme aiemmin lähettäneet hänelle Scarryn Mato Matalan onnenpäivät postitse. Vanhemmat kertoivat, että kirja oli Minjalle hyvin mieleinen, sitä luettiin päivällä ja illalla. Kirja oli mukana mummolassakin, ja mummolla oli ilo lukea kirjaa Minjalle. 

Tammi on halunnut juhlistaa Richard Scarryn (1919-1994) satavuotisjuhlaa julkaisemalla aivan erityisen Scarryn muistokirjan. Johdannon kirjaan on kirjoittanut Richard Scarryn poika Huck Scarry. Tästä kirjasta hän toteaa: "Kirja on kuin hieno peili, josta kuvastuu ilmiömäisen luovan lastenkirjailijan ura." (s. 9) Huck kertoo, että kun isältä kysyttiin, mistä hän oikein sai ideansa tarinoihinsa, vastaus oli yksinkertainen: "Ulkoa kadulta." Huck jatkaa: "Isä oli hauska mies, joten minne vain hän katsoikin, hän myös näki hassuja asioita." (s. 11) Richard Scarry kirjoitti ja piirsi yli 300 teosta. Pelkästään Suomessa niitä on myyty 2,2 miljoonaa kappaletta.

Richard Scarry

Mato Matalan onnenpäivät koostuu Scarryn kymmenestä suosikkitarinasta. Kirjassa eletään arkea, matkataan vauhdikkailla menopeleillä, seilataan vesillä, matkustetaan ilmojen halki, opetellaan aakkosia ja numeroita. Paljon onnea vaan -osiossa on kaksi aiemmin suomentamatonta tarinaa. Suositut hahmot seikkailevat Touhulassa, jossa sattuu ja tapahtuu jännittäviä asioita. Lapsille tulevat tutuiksi Kissalan Hessu, Luru Lude, Lauri Luppa, Pekka Pesukarhu, Banaani-Toope ja monet muut. Ja tietysti ennen kaikkea tuo iki-ihana Mato Matala, joka on ollut lasten suosikki jo sukupolvien ajan.  Mikä Scarryn kirjassa viehättää pikku-Minjaa? Mikä Scarryn kirjoissa viehätti omia lapsiamme 30 vuotta sitten? Entä lapsia monien sukupolvien ajan? Ehkäpä se, että Scarryn tarinat ovat niin lempeitä, kirjoissa on seikkailua, huumoria, kuvat ovat selkeitä ja värikkäitä. Mato Matala on monen lapsen suosikki, niin myös Minjan. Se on niin hassu, sanoo Minja. Minja on pienestä pitäen etsinyt kirjoista pikkutarkkoja yksityiskohtia, ja näitä nokkelia yksityiskohtia riittää Scarryn kertomuksissa. Ja niitä etsimme tälläkin kertaa. Välillä piti palata muutama sivu taaksepäin, kun jokin hahmo jäi huomaamatta.  

Kysyin Minjalta, mikä tässä kirjassa on kivaa. Minja vastasi aikailematta: "Kaikki!" Oletan, että Minjan "kaikki" viittaa värikkäisiin kuviin, lyhyisiin lukuihin ja mielenkiintoisiin hahmoihin.

Kiitos Tammi tästä upeasta muistokirjasta.
10 kommenttia:

 1. Ihana ja hyväntuulinen postaus, joka kirvoitti nostalgisen hymyn huulille, kiitos:)
  Scarryn teoksia on ihasteltu ja luettu jo kahdelle polvelle ja kuunneltu riemastuneita kiljahduksia: KATO - KATO!! Tässä luotan ja yhdysn mieluusti Minjan arvioon ja mielipiteeseen: "Kaikki!"

  VastaaPoista
 2. Näin on, kyllä Scarryn kirjat ovat tuttuja niin monessa perheessä. Ja hyvä niin, kirjoihin ihastuvat niin lapset kuin vanhemmatkin.

  VastaaPoista
 3. Mato Matala ja muut Scarryn hahmot tuli tutuksi meilläkin. Scarryn kirjoja oli vaikea lukea lapselle, kun koko ajan käännettiin sivuja ja etsittiin milloin mistäkin kolosta kurkkaavaa Matoa. Olen säilyttänyt Scarryn kirjat, kuten muutkin lastenkirjat ja niitä on kahlanneet lukuisat meillä vierailleet lapset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin säilytettiin pitkään Scarryn kirjoja, mutta jossakin vaiheessa niistä luovuttiin, kun eivät enää pysyneet kasassa, niin luettuja olivat. Tämä uusi kirja on tosi kiva, hienoa että Tammi julkaisi tämän.

   Poista
 4. Minja on niin oikeassa.
  Richard Scarryn kirjat ovat ihastuttaneet ja viihdyttäneet meillä 1970-luvulta lähtien kolmea polvea. 1 v 10 kk. vanha tyttären pojantytär Isla jatkaa perinnettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että perinne jatkuu! Mukavaa viikonloppua Kirsti!

   Poista
 5. Scarryn kirjat ovat ajattomia ja lapset rakastavat niitä :)

  VastaaPoista
 6. Voi miten ihana postaus. Rakastan Scarryn tuotantoa ja nyt sain siihen taustatietoa sinulta. 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita. Kiva kun Scarry on sinullekin tuttu. Mukavaa viikonloppua!

   Poista