tiistai 5. kesäkuuta 2018

Sara Medberg: Kultaportin kaunottaret - historiallista viihdettä



Sara Medberg: Kultaportin kaunottaret. Otava. 2018. 445 sivua.

Lainattu ystävältä

1870-luvun Turku

Kultaportin kaunottaret -kirjan tapahtumat sijoittuvat 1870-luvun Turkuun. Aatelisneito Adele saapuu kamaripalvelijansa Berthan kanssa Kultaportin taloon Turkuun. Kultaportin talossa asustavat leskikreivitär Christina Alexandra Gyllenfred sekä hänen poikansa,  kielioppeja työkseen laativa Kasimir. 19-vuotiaalle Adelelle on tärkeää valmistautua debyyttitanssiaisia varten, ja sen tähden hän tulee kouluttautumaan Turun naisväenkouluun.

Adelen tärkein harrastus on kirjat ja kirjoittaminen. Hänen ehdoton kirjailijasuosikkinsa on Jane Austin. Hän kaivoi suurimmasta matka-arkusta esiin pinon neiti Jane Austenin kuuluisia romaaneita. Adele luki lempikirjailijansa teoksia englanniksi, sillä edistyksellinen kotiopettajatar oli sisällyttänyt saarivaltakunnan kielen oppilaansa opetusohjelmaan. (s. 28) Adelen salaisena haaveena on tulla esikuvansa Austinin kaltaiseksi kirjailijaksi.

Yllätys on suuri, kun Kultaportin taloon tulee Tukholmasta markiisitar Chateau yhdessä tyttärensä Margarethan kanssa. Päinvastoin kuin Adele, joka haaveilee itsenäisestä elämästä, Margarethan elämän tavoitteena on löytää rikas aviomies. 

Debytanttikurssin opit

Margarethakin lähtee mukaan debytanttikurssille. Vaikka tytöt ovatkin niin erilaisia persoonallisuuksia, heistä tulee hyvät ystävät. Heidän seuraansa liittyy vielä Beatrice, joka tulee asumaan Kultaportin taloon. Debytanttikurssilla opiskellaan perinteisiä hienoille naisille tärkeitä asioita, kuten esimerkiksi niiauksen eri asteita.
Eihän käynyt päinsä, että debytanttikurssin osanottajat päättäisivät opintonsa vajain tiedoin. Vaikkapa kreivittären ja porvarismatamin tervehtiminen olivat kaksi täysin eri asiaa. Olisi vahingollista naisväenkoulun maineelle, jos opiskelijattaret eivät hallitsisi niiauksen eri syvyyksiä ja vivahteita tai tietäisi, milloin niiaamisesta tuli kokonaan pidättäytyä. (s. 194)

Luentotuntien aiheissa sivutaan myös uusia yhteiskunnallisia tuulia. Eräs luennoitsijoista on rouva Runeberg. "Rouva Runeberg sanoi tänään, että hän kertoo kirjoissaan perinteisen naisroolin vankeina olevista daameista, jotka etsivät uudenlaista sisältöä elämäänsä. " Adele oli päättänyt hankkia mainitun rouvan teoksia käsiinsä mahdollisimman pian. "Minä haluan olla sellainen nainen." (s. 134)

Tavoitteena avioliitto

Kirja alkaa mielestäni hyvin, vauhdikkaasti, kevyesti ja iloittelevasti. Kirjan edetessä tyttöjen aviomiehen etsiminen tulee niin keskeiseksi teemaksi, että lukija olisi kaivannut jotakin lisäpontta juonen kehittelyyn, vaikkapa palvelijoiden elämän kuvausta tai yhteiskunnallisten asioiden sitomista sisältöön. Melko pian lukija pystyy arvaamaan kirjan loppuratkaisut, vaikka kirjailija pyrkiikin harhauttamaan lukijaa Margarethan ja lordi Hamptonin kihlauksella. Adele pitää pitkään kiinni periaatteistaan ja halusta tulla kirjailijaksi kuten Jane Austin. 

Jos neiti Austen olisi mennyt naimisiin, ei hän luultavasti koskaan olisi julkaissut mestariteoksiaan. Naisen oli valittava joko avioliitto tai ura, molempia ei voinut saada. Oli pidettävä lujasti kiinni päämäärästään. (s. 298)

Historialliset viihderomaanit ovat suosittuja

Kirjan kerronta on kronologista, joten juonen seuraaminen on  helppoa. Kirja toimii hyvänä ajankuvauksena; kirjailija kuvaa hyvin yläluokan jokapäiväistä elämää, mm vaatetusta, huoneita, kalustusta ja ruokalajeja. Vaikkakin Jane Austin vilahtelee melko usein kirjan sivuilla, tulee tunne, että Austenin uran ja kirjojen käsittely jää melko pintatasoiseksi.  - Karttoja olisin kaivannut, sekä Turusta että ympäristöstä.

Pidän historiallisista viihderomaaneista. Ne ovat viihdyttävää luettavaa ja samalla niistä saa historiallista tietoa. Sara Medbergin esikoisteos on avaus historiallisten viihderomaanien lajityypissä. Mielenkiinnolla odotan häneltä uusia avauksia, mutta toivon, että kirjojen sisältö ei olisi pelkkää romantiikkaa.

Kirjailija Sara Medberg (Otavan sivuilta)




7 kommenttia:

  1. Jos pidit Medbergistä, niin tämähän ei ole hänen esikoisromaaninsa. Häneltä on ilmestynyt ainakin Kreivin käsivarsilla, ehkä joskus pari vuotta sitten. Kannattaa tutustua siihenkin. Vauhdikasta ja viihdyttävää lukemista se oli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun korjasit tiedon. Minä todellakin luulin, että tämä on Medbergin esikoisteos. Sopivaa, kevyttä kesälukemista.

      Poista
    2. No itse asiassa se Kreivin käsivarsilla ilmestyi Books on Demandin kautta, joten varmaan siksi ei ole niin tunnettu.

      Poista
  2. Itsekin luin tämän ja ihan viihdyttävää kevyttä dekkareiden välii :) Mukavaa kesää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, viihdyttävää ja kevyttä. Tällaista kaipaa silloin tällöin. Ihanaa kesää myös sinulle Esther Helmiä!

      Poista
  3. Tämä on odotellut minulla tovin kirjapinossa. Vähän olen kammoksunut kirjaa sen ah, niin kovin romanttisen kannen vuoksi, mutta toisaalta aikakausi kiinnostaa.
    Ehkäpä nyt, kun olen viihdettä lukenut enemmänkin, tulee tartuttua tähänkin.

    En missään nimessä väheksy viihteellistä tai romanttista kirjallisuutta, päin vastoin, mutta kuten sinä, minäkin kaipaan lisäksi jotain muutakin näkökulmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota Amma tämä kevyeksi kesälukemiseksi. Sellaisena se on ihan toimiva, vaikka kyllä romanttisuutta tässä on hieman liikaakin.

      Poista