tiistai 19. kesäkuuta 2018

Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina




Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina. 2011 (ensimmäinen painos 2005). Tammen keltainen pokkari. Never Let Me Go. Suomentanut Helene Bützow. 394 sivua.

Omasta kirjahyllystä

Ole luonani aina on ollut kirjahyllyssäni jo useita vuosia. Pidin kovasti Ishiguron kirjasta Pitkän päivän ilta, joten tämäkin kirja on kiinnostanut minua. Mutta aina olen laittanut kirjan takaisin hyllyyn, koska dystopia-teema ihmiskloonauksineen vierastutti ja vähän hirvittikin. Otin kirjan "varakirjaksi" viime viikon junamatkalle. Ja niinhän siinä kävi, teksti imaisi minut niin intensiivisesti mukaansa, etten meinannut muistaa nousta pois junasta. 

Kazuo Ishiguro on syntynyt Japanissa v. 1954, mutta on asunut Englannissa vuodesta 1960 lähtien. Ei voi muuta kuin ihailla, miten hyvin hän on päässyt sisälle englantilaiseen yhteiskuntaan, niin aidosti ja taidokkaasti hän kuvaa englantilaista sisäoppilaitosta ja itäenglantilaista maaseutua. 

Kathy, 31-vuotias valvoja, palaa muistoissaan Hailshamin sisäoppilaitokseen, jossa hän on viettänyt lapsuutensa.  Hailsham ei edusta tavanomaista sisäoppilaitosta, laitoksen erityispiirteitä avataan lukijalle pikkuhiljaa: lapset eivät pääse kotilomille, heitä pidetään eristettynä ulkomaailmasta, heitä ohjaavat kasvattajat. Lasten ja kasvattajien puheissa vilahtelevat salaperäiset sanat valvoja ja luovuttaja. Lapset tietävät, että nämä sanat ovat heille jollakin tapaa merkityksellisiä. Lapsille termien merkitys ja sisältö "oli kerrottu mutta ei kuitenkaan kerrottu." (s. 118) 

Kouluiässä tulevaisuus ei kuitenkaan vielä huoleta nuoria, vaan  ajatukset ja puheet ovat tässä päivässä: puhutaan kasvattajista, tunnustellaan heräävää seksuaalisuutta ja pohditaan gallerian merkitystä. Kasvaessamme puhuimme jatkuvasti galleriasta. Jos halusimme kehua jonkun työtä, sanoimme: "Tuo kelpaa galleriaan." Ja kun olimme keksineet ironian, kommentoimme naurettavan huonoa työtä sanoin: "Kyllä toki! Oikopäätä galleriaan!" (s. 50) Kathylta häviää salaperäisesti hänelle niin tärkeä Judy Bridgewaterin C-kasetti Never Let Me Go, josta kirja on saanut nimensä.

Kathy ystävystyy Ruthin  ja Tommyn kanssa. He kaikki muuttavat Mökkeihin täytettyään 16 vuotta. Ystävysten suhteet ja puheenaiheet ovat kuin kellä tahansa nuorella, vaikka näitä nuoria odottaa erilainen tulevaisuus. Yllättävän tyynesti nuoret suhtautuvat siihen, mitä on tulossa, vaikkakin lukija on aistivinaan nuorissa pelkoa ja epävarmuutta - vai onko se vain lukijan omaa kuvitelmaa, koska lukija tietää mitä on tulossa?
 
t
Kirjan pohjalta on tehty Mark Romanekin ohjaama elokuva


Ole luonani aina on lajityypiltään dystopia, vaikka kirjan tapahtumat sijoittuvatkin 1990-luvun lopun Englantiin. Kirjan tapahtumien taustalla on tieteen kehittyminen. Nämä kloonatut nuoret elävät ympäristöltä suljetuissa laitoksissa ja sen jälkeen heillä on edessä vain tietynlainen tulevaisuus: he toimivat joko luovuttajina tai valvojina. Mökeistä lähtemisen jälkeen Kathysta tulee valvoja, Ruthista ja Tommysta luovuttajia. Kathy kuvaa valvojan tehtäväänsä näin:

Valvojana toimiminen sopi minulle enimmäkseen hyvin. Voisi jopa sanoa, että se toi esiin parhaat puoleni. On ihmisiä, joille se ei sovi kerta kaikkiaan lainkaan, ja työ on heille pelkkää taistelua. (s. 283)

Elintenluovutusten asetelma on rankka, suorastaan karmaiseva. Ishiguro ei kuitenkaan herkuttele eikä mässäile dystopia-teemalla, pikemminkin päinvastoin. Pääpaino on nuorten ystävyyssuhteissa ja tavallisessa englantilaisen arkipäivän kuvauksessa dystopia-teeman toimiessa tapahtumien kehyksenä, tosin hyvin merkityksellisenä kehyksenä. Pidin kirjasta paljon. Kysymyksessä on vahva tarina. Ishiguro kuvaa taidokkaalla tavalla ja kauniilla kielellä Kathyn, Ruthin ja Tommyn ystävyyttä, rakkautta, mustasukkaisuutta ja myös pelkoja. Lukija jää kirjan luettuaan pohtimaan monia kysymyksiä. Kuka saa elää? Kuka päättää?  Erityiskiitos Helene Bützovin erinomaiselle käännökselle. 

Hyvää juhannuksen odotusta!




14 kommenttia:

  1. Katsoin nuorten kanssa tämän elokuvana Netflixistä.
    Kirja kiinnostaa. Yleensä, pidän enemmän kirjoista kuin niistä tehdyistä elokuvista.
    Tässä liikutaan hieman eri tasolla, mutta kuka saa päättää toisen ihmisen elämästä on teema, jota on tullut pohdittua perheenjäsenen sairauden ja vammaisuuden vuoksi.
    Hyvää yötä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole nähnyt elokuvaa, mutta se rupesi kyllä kiinnostamaan kirjan lukemisen jälkeen. Olisi mielenkiintoista nähdä, miten dystopia-teemaa on käsitelty elokuvassa. - Mukavaa kesän jatkoa sinulle Kirsti!

      Poista
  2. Olen lukenut lähes kaikki Ishigurolta suomennetut teokset. Ole luonani aina on minun suosikkini. Kun luin sen, en tiennyt kirjasta mitään etukäteen, joten sen idea aukeni minulle pikku hiljaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin Ishigurun tyylistä avata asioita pikku hiljaa. Tällaisestä vähitellen avautuvasta tekstistä kehittyi vahva tarina.

      Poista
  3. Elokuvaa en ole nähnyt, mutta kirja on loistava, ja hyytävä, kun toiminnan tarkoitus tulee suhteellisen arkisen koruttomasti ilmi. Mukavaa kuitenkin, että bloggasit tästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan lukemisen jälkeen tuntuu, että olisi mielenkiintoista nähdä elokuvakin. Kirja ainakin on upea.

      Poista
  4. En ole lukenut Ishiguroa. Sait minut kiinnostumaan tästä kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Uskon, että pidät tästä kirjasta.

      Poista
  5. Ole luonani aina oli vetämäni lukupiirin kirjana hemikuussa. Oli kivaa lukea hahmosta, joka oli täsmälleen samanikäinen kuin minä. Olin nähnyt teoksen pohjalta tehdyn elokuvan ennen lukemista. Siskoni halusi katsoa sen muutamia vuosia sitten. Tiesin siis käänteet etukäteen. Toki versioilla on eronsa, eli yllätyksiäkin riitti. Pitää kyllä lukea lisää ishiguroa joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on varmasti sopiva lukupiirikirja. Syntyy varmasti keskustelua. Minäkin haluaisin nähdä elokuvan, olisi mielenkiintoista nähdä miten tätä dystopia-teemaa on käsitelty.

      Poista
  6. Sekä kirja että elokuva ovat hienoja. Se on poikkeuksellista, sillä usein petyn romaanifilmatisointeihin, jos olen pitänyt kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että myös elokuva on ollut sinulle mieluinen. Pitää minunkin hankkia se.

      Poista
  7. Laitoin kirjan muistiin, sillä kirjan aihealue kiinnostaa minua. Luen aika paljon dystopiaa. Niissä on kiinnostavaa yhteiskunnassa vallitsevien ongelmien tarkastelu. Kiitos kirjavinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että pidät tästä kirjasta Katriina. Ishiguro kirjoittaa niin taidokkaasti tällaisesta rankasta teemasta.

      Poista