tiistai 10. huhtikuuta 2018

Jeffrey Archer: Vaietut salaisuudet - sukukronikan kolmas osa


Jeffrey Archer: Vaietut salaisuudet. 2017. Sitruuna. Best Kept Secret. Suomentanut Auri Paajanen. 431 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Aurinko paistoi, oli lämmintä (+28), tuuli tuiversi ja hiekka lensi. Tällainen on Kap Verde. Aurinkotuolissa meren rannalla Archer vei minut mukanaan seuraamaan Harry Cliftonin ja Giles Barringtonin elämää. Archerin Vaietut salaisuudet on kolmas osa Clifton-kronikkaa. Tätä ennen ovat ilmestyneet suomeksi Vain aika näyttää ja Isän synnit. Luin syksyllä kakkososan ja mietinkin, palautuvatko kirjan tapahtumat mieleen. Asia ratkesi yllättävän helposti; kirjan alussa tulee kerratuksi Gilesin ja Harryn historia, kun odotellaan lordikanslerin päätöstä, kuka perii Barringtonin suvun omaisuuden. 

 "Ota tämä sormus merkkinä liitostamme, uskollisuudestani ja halustani jakaa kanssasi kaiken maallisen omaisuuteni." (s. 23)

Eletään 1940-luvun loppua. Harry ja Emma asuvat Gilesin omistamassa Manor Housessa, Harry kirjoittaa kirjoja ja Emma hoitaa kotia ja Sebastania sekä Jessicaa, tyttöä joka laitettiin orpokotiin kun hänet oli löydetty hylättynä Emman isän toimistosta. Niin vaan Emma jäljittää Jessican orpokodista ja tyttö adoptoidaan. Tässä mielestäni uskottavuus hieman kärsii - kaikki käy niin helposti ja nopeasti. Harryn kirjailijaura etenee vauhdikkaasti - hän käy markkinoinnin edistämismatkalla USA:ssa. Harryn menestyminen kirjailijana tuntuu todella vaivattomalta, noin vain kiivetään USA:n twenty-listalla sijalle 14. Harry mukaanlukien hänen kirjoittamisensa jää kirjan alkuosassa jotenkin taka-alalle. Emman äidin kuoltua rintasyöpään alkaa yllätyksiin johtava omaisuuden jako. 

Gilesin poliittista uraa ja avioliittoaikeita seurataan 1950-luvun alun ajan. Virginia-morsian, jota Giles rakastaa yli kaiken, osoittautuu todelliseksi peluriksi. "Teen ihan mitä vain toivot, rakkaani", Giles aneli, "kunhan et pura kihlaustamme." (s. 123) Dramaattisten avioliittokuvioiden jälkeen siirrytään seuraamaan Gilesin paljon työtä vaativaa vaalikamppailua Bristolin sataman vaalipiirin ehdokkaana. 
 

Näkymä Bristolista (Wikipedia)


Kirjan mielenkiintoisimmaksi osioksi mielestäni muodostuu Sebastian Cliftonin koulunkäynnin ja nuoruuden kuvaus. Ystävyys koulukaveri Brunon kanssa saa aikaan jännittävän ja arvaamattoman tapahtumaketjun, joka päätty tavalla, joka varmistaa sen, että seuraava Clifton-sarjan kirja on ehdottomasti luettava.  "Sebastian Clifton on tarttunut syöttiin ja tulee huomenna Lontooseen katsomaan Wimbledonin ottelua. Jos Bruno saa hänet houkuteltua hyväksymään toisenkin tarjouksen, voitko valmistella kaiken perjantaiksi?" (s. 419)

Archer kuljettaa lukijaa runsaan kymmenen vuoden ajanjakson mukaansa tempaavalla ja taidokkaalla tyylillään. Kirjaa lukee mielellään, Archer taitaa kertomisen ja juonen kuljettamisen taidon. Tapahtumien kuvaus on Archerin ehdoton vahvuus. Myös mieheni luki tämän kirjan, samoin kuin hän on lukenut kaksi edellistäkin sekä monia muitakin Archerin kirjoja. - Olimme Suomesta lähtiessämme käyneet katsomassa Churchill-elokuvan Synkin hetki (Darkest Hour), jossa oli mielenkiintoisia yhtymäkohtia tähän kirjaan. Neljättä osaa innolla odotellen!


2 kommenttia:

  1. Kiitos Anneli kirjan esittelystä. Miniä on luvannut tämän sukukronikan viimeisen osan meille lainaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva Kirsti kun saat kirjan luettavaksi. Kyllä tämä todella kannattaa lukea.

      Poista