Jess Walter: Kauniit rauniot. HarperCollins. 2021. Beautiful ruins. Suomentanut Hanna Arvonen. 398 sivua.
Arvostelukappale kustantajalta
"Kapea polku oli kaiverrettu kallioseinämään kuin koristeköynnös hääkakun kylkeen. Serpentiinitie mutkitteli jyrkännettä ylös kylän takana. Pasquale asteli varovasti vanhalla vuohipolulla ja vilkuili jatkuvasti taakseen varmistaakseen, että Dee oli edelleen hänen perässään. Lähellä huippua tämän vuoden talviset rankkasateet olivat pyyhkäisseet polun mennessään, ja Pasquale tarttui Deen lämpimään käteen, kun polun tilalla oli pelkkää paljasta kalliota." (s. 125)
Kauniit rauniot kattaa kaksi maanosaa ja viisi vuosikymmentä. Kirjan päähenkilöä on vaikea nimetä, mutta tärkeät roolit kirjassa ovat italialaisella Pasquale Tursilla, amerikkalaisella näyttelijällä Dee Moraylla, kuvitteellisella versiolla näyttelijä Richard Burtonista, elokuvatuottaja Michael Deanella, hänen apulaisellaan Claire Silverilla ja kirjailija Shane Wheelerillä.
On vuosi 1962. Pasquale Tursi on nuori italialainen mies, joka on lopettanut opintonsa ja tullut isänsä kuoleman jälkeen auttamaan vanhaa äitiänsä hotellin pidossa. Hotelli Riittävä Näköala sijaitsee Porto Vergognassa Italiassa. Hotelli ei ole järin suosittu, vieraita käy harvakseltaan. Vähäisestä kävijämäärästä huolimatta Pasquale jaksaa unelmoida kunnon hiekkarannan ja tenniskentän rakentamisesta. Yksi vakituinen ulkomaalainen vieras heillä on. Amerikkalainen autokauppias Alvis Bender tulee kerran vuodessa hotellille työskentelemään toista maailmansotaa käsittelevän kirjansa parissa. "Tämä rannikko on kirjailijoille inspiraation lähde", Alvis sanoi. "Petrarca keksi sonettinsa täällä. Byron, James, Lawrence - he kaikki tulivat tänne kirjoittamaan. Boccaccio keksi täällä realismin. Shelley hukkui lähistöllä, vain muutaman kilometrin päässä sieltä, missä hänen vaimonsa keksi kauhuromaanin." (s. 79)
Niinpä Pasquale on vilpittömän hämmästynyt, kun eräänä kesäisenä päivänä hotelliin tulee majoittumaan kaunis amerikkalainen näyttelijä Dee Moray. Dee on näyttelijänä Roomassa kuvattavassa Kleopatra-elokuvassa. Dee sairastaa syöpää, ja hänen on määrä tavata Pasqualen hotellissa ystävä, jonka kanssa hän matkustaisi Sveitsiin saamaan hoitoja sairauteensa. Mutta ystävä ei saavu hotelliin. Pasquale on niin pahoillaan Deen puolesta, että hän lähtee etsimään miestä Roomasta. Pasquale kohtaa Michael Deanen, jonka hän arvelee olevan mies, jota Dee odottaa.
Satiiria Hollywood-kulttuurista
Täältä Porto Vergognasta tarina lennähtää moniin suuntiin ja eri ajanjaksoihin. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin, 2000-luvulla, Hollywoodissa elokuvatuottaja Michael Deane haluaa saada takaisin maineensa ja voimansa. Hänen avustajanaan toimii pääkehitysavustaja Claire Silver. Tapaamme myös Pasqualen uudelleen, kun hän vanhana miehenä tulee Hollywoodiin etsimään Deetä. Muita romaanin tapahtumapaikkoja Italian ja Hollywoodin ohella ovat mm. Edinburgh, Seattle, Firenze, Portland, Oregon ja Sandpoint.Monia juonia, monia tarinoita
Vaikka kirja rönsyilee ja kirjassa tapahtuu todella paljon ja tapahtumien kulussa liikutaan monella aikatasolla, kirjasta muodostuu kiehtova, hauska ja nokkela lukukokemus. Kirjaa pitävät koossa persoonalliset ja aivan omintakeiset henkilöhahmot. Kirjailija sisällyttää kirjaan jopa henkilöhahmojensa kirjoittamia tekstejä. Henkilöt ovat kaukana täydellisyydestä, vaikka heidän julkisuuskuvansa saattaisi olla tahraton. Henkilöillä on runsaasti tavoitteita, usein täysin utopistisia. Harvoin he niitä saavuttavat. Käy ilmi, että todellinen elämä on se voima, mikä antaa energiaa suurelle taiteelle. Vaivihkaa kirjassa kuvataan yhden yksittäisen ihmisen elämän merkityksettömyyttä ja tarkastellaan tapoja, joilla henkilöt tahattomastikin vaikuttavat monien muiden elämään. Kirjan monet juonet ja persoonalliset henkilöhahmot tekevät kirjasta koukuttavan - tai sitten ei. Minut tämä yltäkylläisyys koukutti.
Jotkut kirjan tapahtumista on kuvattu kerrassaan mainiosti. Esimerkiksi se kohtaus, kun Pasquale palaa Roomasta Cinque Terreen Richard Burtonin kyydissä. "Richard Burton oli surkein kuski, jonka Pasquele oli koskaan nähnyt. Hän tihrusti tien suuntaan yhdellä silmällä ja piteli ratista kiinni kevyesti kahdella sormella, kyynärpää koholla. Toisella kädellä hän piteli avoimessa ikkunassa savuketta, jonka polttaminen ei näyttänyt kiinnostavan häntä...Alfan renkaat vinkuivat ja kiljuivat, kun Burton kääntyi risteyksestä ja ajoi pois Rooman keskustasta, ja jotkut jalankulkijat heiluttivat karjuen nyrkkiä, kun hän pakotti heidät pakenemaan jalkakäytävälle." (s. 206) Burtonilla on merkittävä rooli kirjassa, koska tässä vaiheessa vuonna 1962 Roomassa oli meneillään Kleopatran kuvaukset. Kuten varmasti monet meistä muistamme, tästä elokuvasta alkoi Richard Burtonin ja Elizabeth Taylorin rakkaustarina. Näin Burton kuvaa Tayloria: "Niinpä lähdin Roomaan, jossa tapasin Lizin, ja minun on pakko sanoa, Pat, etten ole koskaan tavannut sellaista naista. Siis onhan minulla ollut aikoinaan naisia, mutta Liz? Voi kristus." (s. 210)
Italia pursuaa kauniita maisemia.
Italian kuvaukset ovat erityisen reheviä. Kirjailijan mielenkiinnon Italiaan selittänee hänen vaimonsa italialaiset sukujuuret. Kaiken kaikkiaan Kauniilla raunioilla on paljon tarjottavaa lukijoille. Ellei muuta, se todennäköisesti innostaa ihmisiä tekemään matkan Italiaan.
Jess Walter on kotimaassaan USA:ssa palkittu ja kriitikoiden arvostama kirjailija. Kauniit rauniot on ensimmäinen häneltä suomennettu teos.