Minna Rytisalo: Rouva C. 2018. Gummerus. 368 sivua.
Arvostelukappale kustantajalta
Liput liehuvat joka vuosi 19.3. Minna Canthin (1844-1897) ja tasa-arvon kunniaksi. Tänä vuonna päivä oli erityinen: Minna Canthin syntymästä oli kulunut 175 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Minna-aiheista kirjallisuutta on julkaistu runsaasti. Yksi Minnan elämää valottavista kirjoista on Minna Rytisalon Rouva C. Juhlavuoden kunniaksi olimme Joensuun Naisten Pankin Lukevissa Leideissä valinneet Rouva C:n yhdeksi kevään kirjoistamme. Kokoonnuimme tiistaina 26.3. keskustelemaan Minnasta. Meitä oli paikalla 12 naistenpankkilaista. Irja K:lla oli tällä kertaa vetovastuu.
Minna Rytisalo kuvaa fiktiivisessa romaanissaan Minnan elämän sitä vaihetta, jota ei niin hyvin tunneta: Minnan opintoja, avioliittoa, perheen kasvamista ja yhteiskunnallisen tietoisuuden heräämistä. Rytisalo herättää henkiin ja antaa hahmon patsaiden tuimakatseiselle kirjailija Canthille, joka Jyväskylässä asuessaan kiireisen perhe-elämän myötä teki hyväntekeväisyyttä, kirjoitti lehtiin ja kirjoitti ensimmäisen kirjansa.
Opettajaopintoihin Jyväskylään
Minnan isä piti lankakauppaa Kuopiossa. Ajan kaavan mukaan Minnan olisi kuulunut avioitua, mieskin oli hänelle jo katsottu. Mutta avioliiton sijaan Minna halusi itselleen itsenäisen uran. Minnan isä oli tiukka, mutta varsin poikkeuksellinen mies 1800-luvulla: hän antoi Minnalle luvan lähteä opiskelemaan opettajaksi rehtori Cygnaeuksen perustamaan seminaariin Jyväskylään.
Kuopioon jäi maalaismainen Miinu ja kohti Jyväskylää matkasi Minna Johnson, täynnä innostusta ja uuden odotusta. Seminaarista hän löysi Floran, sydänystävän, jonka kanssa jaettiin ilot ja surut. Florasta tuleekin yksi keskeisistä henkilöistä Minnan Jyväskylässä oloaikana. Ihastuimme tapaan, miten Rytisalo on kirjoittanut Floran osaksi Minnan Jyväskylän vuosia.
Minnan ja Ferdinandin kaunis rakkaustarina
Opettajaa Minnasta ei tullut. Hän keskeytti opinnot ja hyväksyi 9 vuotta vanhemman opettajansa Ferdinand Canthin kosinnan. Avioliitto jännitti ja pelottikin 21-vuotiasta Minnaa. Mielialat kimpoilivat äärilaidasta toiseen. Alkuvaikeuksien jälkeen avioliitosta kasvoi rakkaustarina. He löysivät yhteiselon ytimen, rakkauden ja toistensa arvostamisen. Monia meistä kiinnosti Ferdinandin persoonallisuus, edistyksellisen aviomiehen, joka tuolloin 1800-luvulla tarjosi vaimolleen mahdollisuuden kirjoittamiseen. Olisimmekin mielellämme lukeneet hänestä enemmänkin. Ehkä hän olisi ihan oman kirjan arvoinen?
Minna ja Ferdinand (Wikipedia) |
"Joskus loppu on vasta alku, hän tiesi, sillä muuta ei ollut kuin todellisuus, ja tässä se oli ensimmäinen kahvikuppi Kuopiossa, se oli äiti joka ei jättäisi lapsiaan, se oli nainen joka astui kahden jalan varaan eikä horjunut, tämä ihminen joka ajatteli: en pelkää." (s. 362)
Rouva C syntyi fiktiosta ja faktoista
Rouva C ei ole tietokirjallisuutta, vaan se on tosiasioihin nojaavaa fiktiota. Listasimme kirjassa käsiteltyjä teemoja. Niitä löytyi paljon: avioliitto, rakkaus, koulutus, normien rikkominen, naisten asema, 1800-luvun lopun ajankuva, elämä yleensä. Eräs lukijoistamme totesikin, että eletty elämä on niin konkreettisesti läsnä tässä kirjassa. Rouva C todistaa, että Minnan ajatukset 1800-luvun lopulta eivät vieläkään ole vanhanaikaisia. Pohdimme, missä kaikessa yhteiskunta on kehittynyt Minna Canthin ajoista. Uskomme, että Minna Canth olisi ylpeä siitä, miten hyvällä mallilla koulutus ja kasvatus ovat tämän päivän hyvinvointivaltiossamme. Myös suvaitsevaisuus mm seksuaalivähemmistöjä kohtaan on lisääntynyt merkittävästi viime vuosikymmeninä.
Minna Canth - oman aikansa naistenpankkilainen
Olimme lukupiirissämme varmoja, että Minna Canth olisi tänä päivänä naistenpankkilainen, niin hyvin hänen ajamansa asiat, mm tyttöjen koulutus, natsaavat Naisten Pankin arvovalintoihin. Minnan toimeliaisuudelle ja vahvalle arvomaailmalle on tarvetta yhä edelleen 2010-luvulla.
Lukupiiriläisemme kuvasivat kirjaa aistivoimaiseksi, elämänmakuiseksi ja mukaansatempaavaksi. Rytisalo kirjoittaa kaunista ja kuulasta suomen kieltä, jota on helppo lukea. Pidimme kirjasta paljon, siitä on osoituksena myös antamamme arvosana: 4,75 (asteikko 1-5)