Denise Rudberg: Vieras joukossa. Into. 2022. Ruotsinkielinen alkuteos Er tredje man. Kontrahenterna 3. Suomentanut Anu Koivunen. 301 sivua.
Arvostelukappale kustantajalta
"Signaalitiedustelu on verrattavissa naimisiinmenoon. Sallinettte minun selventää ajatuksiani. Kuvitelkaa, etttei kukaan teistä tiedä mitään neiti Herrmanista, hänen perheestään tai hänen hääsuunnitelmistaan. Saamme tehtäväksi kerätä tietoa näistä puuhista. Ensin kuulemme puhelinkeskustelun, jossa nuorimies pyytää saada tavata morsiamensa isän. Sitten saamme tiedon sormuksen tilaamisesta. Sen jälkeen nappaamme kenties keskustelun, joka koskee esimerkiksi hienon samppanjan tai muutaman kauniin ruusun tilaamista. Joko ymmärrätte mihin pyrin? Jos signaalitiedustelun kohteena olisi Herrmanin perhe, kuluneen puolen vuoden aikana meille olisi muodostunut selvä kuva, että perheessä suunnitellaan häitä." (s. 11)
Vieras joukossa on Liittolaiset-sarjan kolmas osa. Kirjan voi lukea itsenäisenä teoksena, mutta itse suosittelen lukemaan sarjan oikeassa järjestyksessä. Näin lukija pääsee kunnolla ja läheisesti tutustumaan kolmeen ihastuttavaan naiseen, kirjasarjan päähenkilöihin. Elisabeth, Signe ja Iris, joilla kaikilla on erilaiset taustat, on valittu salaiseen koodinpurkutyöhön heidän matemaattisen lahjakkuutensa ja ongelmanratkaisukykynsä ansiosta. Sarjan kolmannessa osassa saamme jatkaa Elisabethin, Signen ja Iriksen seuraamista, kun he työskentelevät koodinpurkutyössään Tukholman Karlaplan 4:ssä. Työ on vaativaa ja kiireistä. Lukijaakin jännittää, aukeaako jokin viesti ja mihin tieto, joka paljastuu avatusta viestistä, johtaa. Ei voi muuta kuin ihailla, miten upeaa työtä nämä tytöt kollegoineen tekevät. Työpäivät ovat pitkiä, mutta kukaan ei halua valittaa. Kaikki ymmärtävät tekemänsä työn merkityksen. Ehdoton salassapito liittyen työtehtäviin on kaiken perusta.
Toinen maailmansota jatkuu. Romaanin tapahtumat sijoittuvat kesään 1941. Sota tuntuu hiipivän yhä lähemmäs Ruotsin rajoja.
"Olemmeko me nyt vakoojapariskunta?" (s. 36)
Elisabethin, Signen ja Iriksen tarinat ovat kaikki kiinnostavia. Eniten vauhtia on Elisabethin elämässä. Elisabeth on yhä edelleen kaunis, viehättävä, räväkkä, suulas ja sanoo suoraan, mitä ajattelee. Nyt hän on menossa naimisiin ystävänsä Dintyn kanssa. Elisabeth tuntee olevansa rakastunut, mutta kohde ei ole Dinty. Sovittaessaan hääpukua NK:ssä, hän miettii, miten avioliitto voi toimia, kun hänen rakkautensa kohde on joku muu kuin aviomies. Lisää jännitystä Elisabethin elämään tuo vaarallinen ja arkaluonteinen tehtävä. Elisabeth tietää, että hän tarvitsee kaiken viehätysvoimansa ja oveluutensa, jotta hän pystyy onnistumaan tehtävässä. Elisabeth tietää, että "yksikin väärä sanavalinta, niin kaikki olisi pilalla." (s. 189)
"Tämän ihanampaa paikkaa ei voi edes kuvitella." (s. 56
Sympaattinen Signe on läpikäynyt vaikean sairauden. Nyt toipuminen on hyvässä vauhdissa. Onneksi Signe saa nauttia auringosta ja merestä professori Svartströmin kesäpaikalla saaristossa. Seuraksi hän saa Iriksen pojat. Mutta Signen kesäpäivien leppoisia kesäpäiviä häiritsee joku, joka hiipii talon lähistöllä ja pitää Signeä silmällä.
"Iris ei koskaan voisi hyväksyä Katin miesvalintaa." (s. 144)
Iris on mielestäni kiinnostavin naiskolmikosta. Iris on paennut kahden poikansa Josefin ja Janin kanssa kumiveneellä Virosta Tukholmaan. Iris on jatkuvasti varuillaan, eikä syyttä. Monesti hän joutuu vihan ja rasismin kohteeksi, vaikkapa vain asioidessaan leipomossa. Iris kantaa huolta juutalaisesta aviomiehestään ja myös Katista, siskostaan, joka on menossa naimisiin saksalaisen natsin kanssa.
Odotan innolla kirjasarjalle jatkoa. Sarja on viihdyttävää ja jännittävää luettavaa. Pidin tästä osasta erityisen paljon. Kirjassa paneudutaan historian todellisiin tapahtumiin sekä myös todellisiin henkilöihin. Naisten menneisyys avautuu pala palalta ja moni asia saa selityksensä. Tämä onkin kirjan ehdoton vahvuus. Kiinnostavaa oli myös Suomen sodan tarkkaavainen seuranta ja kommentointi. Kirjan alussa oleva henkilögalleria oli hyvä apu palauttamaan mieleen edellisten osien henkilöt.
Ajankuvaus on Rudbergin jokaisen kirjan vahvuus. Niin tässäkin kirjassa. Sota-ajan arkielämä pienine yksityiskohtineen avautuu lukijalle autenttisena. Pidin paljon erityisesti ruokien ja ruokatapojen kuvauksesta. Kaikesta huomaa, että taustojen kartoittamiseen on todella panostettu.
Liittolaiset-sarja:
Salainen koodi (Into 2020) (linkki)
Vaarallinen yhteys (Into 2021) (linkki)
Vieras joukossa (Into 2022)
Minäkin tykkään historiallisista dekkareista. Tämä sarja on jäänyt lukematta, mutta se on kiinnostava.
VastaaPoistaTämä on todella kiinnostava sarja. Ei ole dekkarisarja, vaikka Rudberg onkin tunnettu dekkaristi.
Poista