maanantai 18. lokakuuta 2021

Adébáyòn Älä mene pois lukupiirikirjana

                                                 
Ayòbámi Adébáyò: Älä mene pois. 2018. Atena. Englanninkielinen alkuteos Stay with me. Suomentanut Heli Naski. 300 s.

Rauman Naisten Pankin lukupiiri aloitti toimintansa tänä syksynä. Tapasimme toisen kerran viime viikon keskiviikkoiltana Salmen kotona ja vaihdoimme ajatuksia Ayòbámi Adébáyòn kirjasta Älä mene pois. Kirja on nigerialaissyntyisen, nyt Englannissa asuvan Adébáyòn esikoisteos ja toistaiseksi hänen ainoa teoksensa. Kirjailijan sivuilta käy ilmi, että häneltä on tulossa ensi vuonna uusi kirja A Spell of Good Things. Adébáyò on suomalaisille tuttu vuoden 2018 Helsinki Lit -tapahtumasta, jossa Adébáyòta haastatteli Laura Lindstedt.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Nigeriaan, Ilesan kaupunkiin, vuoteen 1985. Akin ja Yejide ovat naimisissa. Akin rakastaa ja arvostaa kaunista vaimoaan. "Yejide luotiin lauantaina. Silloin Jumalalla oli runsaasti aikaa maalata hänet täydellisen mustaksi kuin eebenpuu. Siitä ei ollut epäilystäkään. Valmis työ on elävä todiste." Avioparin ongelma on lapsettomuus, josta tulee myös Akinin suvun ongelma. Tilanteen kokee vaikeimmaksi Akinin äiti, koska kyllä perheen vanhimmalla pojalla täytyy olla lapsi. Mennyt ja nykyisyys törmäävät, kun etsitään ratkaisua lapsettomuuden ongelmaan. Epätoivoinen Yejide yrittää kaikkea mahdollista, jopa poppatohtorilla käyntiä. Kun mistään ei ole apua, Akinin äiti ryhtyy toimeen ja järjestelee Akinille kakkosvaimoa. Akin kertoo: "Kun olin ollut kaksi vuotta naimisissa Yejiden kanssa, äitini alkoi vierailla työpaikallani joka kuun ensimmäisenä maanantaina. Hän ei tullut yksin. Hän toi aina mukanaan uuden naisen, mahdollisen kakkosvaimon.". 

Yejide on tyrmistynyt tajutessaan, että kotiin on tulossa kakkosvaimo. Ilmeisesti nuoremmalle, varsinkin koulutetulle nigerialaiselle sukupolvelle moniavioisuus on vierasta, niin aidolta Yejiden hämmentyneisyys tuntuu. "Se oli tuomio, joka leimasi minut: en riittänyt naisena aviomiehelleni." Mutta muu ei auta, vanhoihin traditioihin on taivuttava. Kotona vierailee usein Lagosista käsin Akinin veli Dotun, ja tapahtumat saavat yllättävän suunnan. Joskus tuntuu kuin lukisi dekkaria, niin paljon yllättäviä käänteitä kirjassa on. Juuri kun on yhdestä selvinnyt ja saanut huokaistuksi, uusi käänne on jo tulossa.

Vahvat perinteet määrittävät elämää

Koimme, että kirjassa on useitakin kiinnostavia teemoja. Nostimme esille kolme: perinteet, lapsettomuuden ja petoksen. Yejiden ja Akinin avioliiton kehyksenä on nigerialainen yhteiskunta, jossa vastakkain ovat moderni Nigeria sekä vanhat perinteet. Kirjassa tulee hyvin esille nimenomaisesti uniikki nigerialainen kulttuuri, jota ei voi yleistää kaikkiin Afrikan maihin. Moniavioisuus on Nigeriassa ilmeisesti enemmän sääntö kuin poikkeus. Sekä Yejide että Akin olivat eläneet moniavioisessa perheessä. Usein vaimon aseman perheessä ja yhteiskunnassa määrittää se, kuinka mones vaimo hän on. Esille tulee hauskojakin perinteitä, vaikkapa Olamiden, ensimmäisen lapsen syntymä. Nimenantotilaisuus on vertaansa vaille, kyseessä on iso juhla. Tyttö saa nimekseen Olamide plus kaksikymmentä muuta nimeä.  

Jääkö vanhemmuus haaveeksi?

Nigerialaiseen kulttuuriin kuuluu runsas lapsiluku. Lapsettomuus ajaa Yejiden ja Akinin epätoivoon. Yhteiskunnasta riippumatta lapsettomuus aiheuttaa surua ja huolta, kuten Yejiden ja Akinin avioliitossa. Myös meillä Suomessa samoin kuin monessa muussakin maassa lapsettomuus on iso teema. Kyseessä on yksityinen asia, mutta lapsettomuudella on myös yhteiskunnallisia vaikutuksia, vaikkapa lapsikaupan lisääntyminen. Jos ei lasta tule, voidaan ongelma ratkaista ostamalla lapsi mustasta pörssistä.

Lopputuloksena petos

Avioliitto ilman lapsia ei jaksa pitää Yejiden ja Akinin rakkautta yllä, varsinkin kun yhteiskunnalliset paineet lapsen saamiseksi ovat suuret. Asioiden mutkistumisen seurauksena on katkeruus ja epätoivo. Viimeinen keino yrittää pelastaa avioliitto on petos.

Totesimme, että kirjan rakenne toimi hyvin, kunhan siihen ja henkilöihin pääsi kiinni. Nimien hahmottaminen hidastutti alussa lukemista. Kirjassa nykyisyys ja menneisyys vuorottelevat. Kirjailija on itse todennut, että kun asioita katsotaan taaksepäin, on mahdollisuus tarkastella tapahtumia kokonaisvaltaisesti ja monipuolisesti. Näin näkökulmiin tulee syvyyttä. Kiitosta meiltä saa kirjan sujuva ja kuvaileva kieli. Suomentaja Heli Naski on tehnyt erinomaista työtä.

Intensiivinen kertomus perinteistä ja petoksesta

Mietimme, jättääkö kirja muistijälkeä mieleemme eli jos mietimme vuoden päästä tätä kirjaa, lieneekö kirjasta jäänyt mitään mieleen. Kyllä, olemme siitä varmoja, teemoista nimenomaan lapsettomuus ja vanhan ja uuden kulttuurin kohtaaminen ovat asioita, jotka jäävät mieleen. Varmasti otamme myös Adébáyòn tulevan kirjan lukulistalle. Pidimme kirjasta. Kirja sai meiltä arvosanan 3,9 asteikolla 1-5. Totesimme, että juoni on yllätyksellinen, puhutteleva ja uteliaisuutta herättävä. Kyseessä on harvinaisen kypsä esikoisteos. Positiivista on myös se, että kirjan tapahtumat sijoittuvat Nigeriaan, eikä kirjassa kaipailla USA:han tai Englantiin, kuten yleensä afrikkalaisissa kirjoissa. Tässä kirjassa Nigeria on kotimaa.

Lukupiirimme seuraava tapaaminen on 24.11.2021 Sinin luona. Kirjana on Mark Sullivanin Palavan taivaan alla (Sitruuna 2019).

3 kommenttia:

  1. Tämä on hyvä kirja, joten kiva kuulla, että kirjailijalta on tulossa uusi romaani. Muistini on kyllä niin lyhyt, etten enää muista, millaisia käänteitä tässä tarinassa oli. Positiivista tosiaan, että kirjan tapahtumat sijoittuvat täysin Nigeriaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun sinäkin olet tämän lukenut. Varmasti myös toinen kirja menee lukulistalle. Pitää vaan toivoa, että se suomennetaan.

      Poista
  2. En oo tätä vielä lukenu, mutta ehdottomasti kiinnostava krija.

    VastaaPoista