Arvostelukappale kustantajalta
"Mitä jos annetaan kolikon päättää?" Aleksandr ehdotti. Hän otti kahdenkymmenen kopeekan kolikon taskustaan ja laski sen peukalolleen. "Kruunalla Amerikkaan, klaavalla Englantiin", hän sanoi ja sinkautti kolikon ilmaan. Se kimahteli laiturilla ja kierähti Aleksandrin jalkoihin. Hän kumartui alas ja katsoi kolikkoa hetkisen, tarttui sitten äidin laukkuun ja eväslaatikkoonsa ja kantoi ne konttiin." (s. 40)
On vuosi 1968. Leningradissa asuva Aleksandr Karpenko ei ole mikään tavallinen lapsi. Hän päättää, että hänestä on määrä tulla Neuvostoliiton presidentti ja nimenomaan "ensimmäinen demokraattisilla vaaleilla valittu presidentti." (s. 10) Aleksandrin isä on töissä telakalla ja haluaa aktivoida ammattiyhdistystoimintaa satamatyöläisten keskuudessa. KGB ei katso sitä hyvällä, ja Aleksandrin isä murhataan. Aleksandrilla ja hänen äidillään Jelenalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin paeta pois Neuvostoliitosta. Satamassa heillä on valinnan paikka, noustako New Yorkiin vai Lontooseen purjehtivaan rahtialukseen. Valinnan ratkaisee kolikko. Kohtalokkaan kolikonheiton jälkeen lukija pääsee Aleksandrin mukana matkalle kahtena eri henkilöhahmona, Alexina New Yorkiin ja Sashana Lontooseen.
New Yorkissa Aleksandr eli Alex lähtee mukaan businesselämään ja kokee, että kovasta työnteosta huolimatta menestyminen ei ole lainkaan itsestäänselvää. Aina löytyy ihmisiä, jotka haluavat pettää, ryöstää rahat ja yksinkertaisesti seistä toisten menestymisen esteenä. Mutta löytyy myös ihmisiä, jotka haluavat auttaa ja ovat luotettavia. Menestymiseen tarvitaan myös rippunen onnea. Alexin New Yorkiin vuosiin mahtuu myös osallistuminen Vietnamin sotaan. Sinne äiti ei olisi halunnut laittaa poikaansa. "Alex luki kirjeen kahdesti ennen kuin näytti sen äidille. Jelena itki, koska tiesi mitä poika päättäisi. "Näin ei olisi koskaan käynyt, jos olisimme lähteneet Englantiin", hän vaikersi, eikä voinut olla ajattelematta olivatko he sittenkin kiivenneet väärään konttiin." (s. 189)
Toinen Aleksandr, Lontoossa elävä Sasha, on äärettömän lahjakas matematiikassa ja pääsee opiskelemaan Cambridgeen. Sasha tapaa Charlien, elämänsä naisen. He rakastuvat ja menevät naimisiin. Lopulta politiikka vie Sashan mukanaan.
Varmasti itse kukin on joskus pohtinut omia elämänpolkujaan. Millaista elämäni olisi, jos kohtalo olisi kuljettanut minut jonnekin ihan muualle? Tällaisen kuvion Archer avaa ja seuraa Aleksandrin elämää Alexina ja Sashana kolmenkymmenen vuoden ajan. Archer kietoo historialliset faktat taitavasti fiktiiviseen kerrontaan sekä Lontoossa että New Yorkissa. Poikien elämässä on paljon samaa, molemmat ovat kunnianhimoisia ja työteliäitä. Äiti tukee molempien poikien toimintaa. Poikien elämät muovautuvat kuitenkin varsin erilaisiksi johtuen erilaisista elinympäristöistä ja olosuhteista, jotka vaikuttavat poikien sosiaaliseen asemaan sekä päätöksiin liittyen koulutukseen ja ammatinvalintaan. Tarinassa liikutaan sujuvasti New Yorkin ja Lontoon välillä, kunnes kohtalo puuttuu peliin ja poikien tiet yhtyvät. Alex ja Sasha ymmärtävät, että heidän on kohdattava Venäjälle jätetty menneisyys. Lukijalle voi taata yllätyksellisiä hetkiä loppuratkaisujen myötä.
Kruunu vai klaava on itsenäinen romaani, jonka Archer kirjoitti Clifton-kronikan jälkeen. Lukija tunnistaa kirjassa samoja teemoja kuin Clifton-kronikassa. Sashan ja Clifton-kronikan Gilesin rooleissa työväenpuolueen politiikkoina on paljon yhteistä. Kirjan tapahtumat sekä New Yorkissa että Lontoossa nojautuvat historian faktoihin, mikä antaa tarinalle uskottavuutta. Jeffrey Archer on kansainvälinen bestsellerkirjailija ja yksi aikamme suurista tarinankertojista. Kirjan liepeestä luen, että hänen teoksiaan on myyty yli 270 miljoonaa kappaletta. Kruuna vai klaava on vahva ja kiehtova romaani, jossa on mukana jännitystä ja romantiikkaa sekä myös runsaasti yllätyksellisyyttä. Tässäpä hyvä kirjavinkki vaikkapa joululahjaksi!
Monta Jeffrey Archerin kirjaa olen lukenut ja tykännyt.
VastaaPoistaTämäkin kiinnostaa.
Archer on taitava kirjoittaja. Suosittelen tätäkin, on oivallisesti rakennettu juoni.
PoistaTässä on mainio archer. Itsekin sen vast'ikään luin, ja siitä tehdyn arvion voit lukaista blogistani.
VastaaPoistaHyvä arvio, kävin lukemassa. Kiva kun sinäkin tykkäsit.
PoistaOlen lukenut Archerin romaaneja joskus nuorempana... tuli ihan nostalginen olo tätä juttua lukiessa. Hauskaa, että häneltä ilmestyy vieläkin uutta! Ei tämä hullummalta kuulosta. Laitan kirjavinkin korvan taakse, jos tulee tarve lukea jokin hyvä lukuromaani. :)
VastaaPoistaTykkään Archerin kirjoitustyylistä. Clifton-kronikka on ollut minulle hyvin mieluisa sarja.
Poista