Suvi Vaarla: Westend. 2019. WSOY. Kansi: Maria Ahonen. 334 sivua.
Olipa kertakaikkisen mukava kokoontua lukupiiriporukan kanssa. Edellisestä tapaamisesta olikin jo aikaa, se taisi olla maaliskuussa. Nyt meitä oli paikalla kahdeksan innokasta lukijaa.
1980-luvulla uskottiin tulevaisuuteen.
Suvi Vaarlan Westendin päähenkilö ja minäkertoja on 7-vuotias Elina, perheen ainoa lapsi. Vuosi on 1986. Suomessa eletään vahvaa nousukautta, työtä on tarjolla, asuntoja rakennetaan, kulutuskulttuurin vauhti kiihtyy, lainansaanti on helppoa. Suomessa kaikki on hyvin. Elinan isällä on rakennusliike PL-Invest Oy, joka nousukauden myötä menestyy, uusia työntekijöitä palkataan, uusia työmaita syntyy. Suunnitelmissa on rakentaa Lapin Taika -mökkikylä Lappiin. Nousukiidon myötä perhe muuttaa Tapiolan puutarhakaupunginosasta Westendiin, isoon valkoiseen taloon, ei tosin ihan meren äärellä, pikemminkin Westendin ja Haukilahden rajalla. ”Mutta se oli Westendissä”. (s. 27) Venäjänkielen taitoisella äidillä riittää töitä Neuvostoliiton kaupassa.Kirja on oivallista lähihistorian kuvausta 90-luvun lamavuosista. Mutta ei kirja kerro pelkästään lamasta, samalla se on nuoren tytön kasvukertomus ja kuvaus nuorten ystävyyssuhteista.
Sama sävy läpi kirjan
Vaarla on kirjoittanut tärkeän kirjan. Tapahtumat sijoittuvat 90-luvun lamatilanteeseen. 90-luvun lamaa ei ole paljoa kuvattu kaunokirjallisuudessa. Ehkä 90-luku on vielä liian lähellä. Eräs lukijoistamme toi esille, että olisi kiinnostavaa lukea kuvausta siitä, miten tavalliset kansalaiset ovat kokeneet lamavuodet. Kirjan aihe on todella ajankohtainen myös tämän päivän pandemiatilanteessa. Toisin kuin 90-luvulla, tänä päivänä voimme nimetä konkurssien ja elämän laadun huononemisen konkreettisen syyn, mutta jää nähtäväksi, tuoneeko sekään helpotusta ihmisten ahdinkoon. Toivoisimme, että ahdingossa olevilla olisi rohkeutta hakea vertaistukea ja ammattiauttajien tukea.
Harvinaisen hyvä kirja
Kirjasta virisi kiinnostava keskustelu. Olimme kaikki samaa mieltä siitä, että kirja on hyvä terapiakirja, joka tarjoaa yhtymäkohtia lukijoiden omiin elämäntilanteisiin. Kiitämme Suvi Vaarlaa tästä mieleen jäävästä lukukokemuksesta.
Kiinnostava aihe ja kirja, jota en ole vielä lukenut. Itsekin muistan lama-ajan hyvin. Tuo nuoren tytön näkökulma vaikuttaa myös kiinnostavalta.
VastaaPoistaOlen samaa mieltä, että nuoren tytön näkökulma teki kirjasta todella kiinnostavan. Uskon, että pitäisit tästä.
PoistaMuistin, että sinä olisit arvostellut tämän kirjan jo aiemmin, mutta ilmeisesti muistan väärin. Joka tapauksessa luin Vaarlan kirjan keväällä ja pidin siitä. Kirja on siinä mielessä ajankohtainen, että koronan vuoksi myös henkilökohtaisia konkursseja saattaa olla edessä.
VastaaPoistaHyvin muistat asioita Between! Todellakin, postasin kirjasta jo keväällä. Tämä postaus pohjautuu lukupiiritapaamiseen. Mietimme lukupiiriläisten kanssa sitä, että koronalla saattaa olla samanlaisia vaikutuksia kuin 90-luvun lamalla.
Poista