Fernanda Melchor: Paratiisi. Aula & Co. 2023. Espanjankielinen alkuteos Páradais. Suomentanut Emmi Ketonen. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti. 151 sivua.
Arvostelukappale kustantajalta
Kirjan tapahtumat sijoittuvat Meksikoon Progreson kaupunkiin. Paradaisin asuinalueella, joka on varakkaiden meksikolaisten asuinalue, kaksi teini-ikäistä poikaa tutustuvat ja alkavat viettää iltoja yhdessä. Kuusitoistavuotias Polo tulee köyhistä oloista. Hän on keskeyttänyt koulunsa ja työskentelee nyt puutarhurina Paradaisissa. Franco puolestaan asuu Paradaisin sisäpuolella rikkaiden isovanhempiensa luona.
Poikia ajaa yhteen yksinäisyys. Kotona Polo ei viihdy. Hän joutuu nukkumaan lattialla "kuin mikäkin alhainen eläin", kun serkku Zorayda on saanut hänen sänkypaikkansa. Serkku on nyt raskaana, ehkä Pololle tai jollekulle muulle, koska "oli tuollainen emakko, joka ei kyennyt pitämään haarojaan supussa". Äiti haukkuu Poloa alati. "Kuka hitto luulet olevasi, sinä penteleen nulikka?"
Franco puolestaan on pornoriippuvainen lihava poika eli läski, kuten Polo häntä kutsuu. Franco tuo rahaa ja niillä pojat ostavat tupakkaa ja alkoholia. Franco haaveilee naapurin rouva Mariánista, kahden pojan äidistä ja tunnetun tv-esiintyjän vaimosta. Polo kuuntelee, monesti vastentahtoisesti, kun Franco kertoo unelmistaan naapurin rouvaa kohtaan. "Franco oli suorastaan hulluna naiseen, Polon mielestä kaveri ei ollut muusta puhunutkaan kuin naisen ottamisesta ja panemisesta keinolla millä hyvänsä; sama virsi harva se päivä kuin levy olisi jäänyt pyörimään..."
Francon himo rouva Mariánia kohtaan aloittaa kirjan ja myös lopettaa sen. Pakkomielisyys saa Francon tekemään hurjia suunnitelmia. Polo on mukana, vaikkakin epäröi. "Oliko hän tosiaan yhtä hullu kuin tuo helvetin tankki, kun seurasi tämän järjetöntä, naurettavaa ja lapsellista suunnitelmaa? Ja kaikki vain yhden ämmän ja tämän vaon kyntämiseksi?" Mutta Polo pysyy mukana, tottelee ja seuraa Francon ohjeita, kun raju suunnitelma toteutetaan. Kaikki ei suju niin kuin on suunniteltu, ja lopputulema on karsea.
Poikien kautta peilautuu meksikolainen yhteiskunta. Meksiko on luokkayhteiskunta, jota leimaa sosiaalinen ja taloudellinen eriarvoisuus. Köyhät ovat köyhiä, heille pääasia on selviytyä päivästä toiseen. Usein se tapahtuu huumeiden ja alkoholin voimin. Sosiaalinen liikkuvuus ei juuri ole mahdollista. Polon serkun Miltonin kautta avautuu huumeiden, rikollisuuden ja väkivallan Meksiko. Kun sille tielle joutuu, paluuta ei ole, sen Milton tietää.
Melchorin edellisessä kirjassa Hurrikaanien aika (Aula &Co 2021) (linkki) tapahtumat sijoittuvat La Matosan kylään, jossa on vain köyhyyttä ja epätoivoa. Tässä kirjassa sen sijaan mukana on myös varakas yhteiskuntaluokka, jopa niin, että rikospaikkana ei ole köyhien slummialue, vaan arvostettu ja aidattu Paradaisin asuinalue. Hurrikaanien ajassa tapahtumista kerrotaan moniäänisesti, kun taas tässä teoksessa lukija seuraa tapahtumien etenemistä ainoastaan Polon näkökulmasta. Vähän kyllä jäin kaipaamaan jonkun naisen, vaikkapa rouva Marianin tai Polon äidin kerrontaa.
Kuten Hurrikaanien ajassa tässäkin kirjassa teksti koostuu täyteläisistä ja värikkäistä lauseista ja sivun/sivujen mittaisista kappaleista. Muutaman sivun jälkeen pääsin rytmiin sujuvasti mukaan, enkä edes huomannut raskasta kirjoitustyyliä. Vaikka kirjassa on sivuja varsin vähän, sen sivuille mahtuu paljon. Meksikolaisen yhteiskunnan kuvaus on uskottavaa. Miltonin kautta avautuu järjestäytyneen rikollisuuden maailma. Siihen maailmaan Polokin haluaisi päästä mukaan. Milton estelee: "...sillä kun kerran astut siihen pirun leikkiin, et pääse siitä ikinä eroon.."
Iso kiitos menee kääntäjä Emmi Ketoselle. Hän on tehnyt kertakaikkisen hienoa käännöstyötä niin tämän kuin edellisenkin Melchorin kirjan kanssa.
Minä jätin kirjan kesken muutaman sivun jälkeen. En kestänyt sitä rumaa kielenkäyttöä.
VastaaPoistaAika hurjaa tekstiähän tämä on, kuten noista minun lainauksistakin huomaa.
Poista