tiistai 5. lokakuuta 2021

Terveisiä Turun kirjamessuilta, osa 2

Lauantain ohjelman aloitin Hassan Blasimin sessiolla. Minulla on hänen kirjansa Kelloja ja vieraita (WSOY 2021), josta tulee postaus lähiaikoina. Irakista kotoisin oleva Blasim on asunut Suomessa 20 vuotta. Hän kirjoittaa arabiaksi ja haastattelu toteutettiin myös arabian kielellä. Haastattelijana oli Sampsa Peltonen, joka on myös kääntänyt kirjan. Blasimilta on aiemmin ilmestynyt suomeksi pari novellikokoelmaa ja vuonna 2019 Allah99, joka sai paljon julkisuutta. Kelloja ja vieraita koostuu kahdesta novellista, joista toisen Blasim on kirjoittanut tv-käsikirjoitukseksi ja toisen elokuvakäsikirjoitukseksi. Kirjan Elias on Isisin kaappaama, mutta poika pääsee pakenemaan ja päätyy Suomeen turvapaikanhakijaksi. Blasim kuvaa, miltä tuntuu olla maahanmuuttaja Suomessa. Rasismi on maahanmuuttajille jokapäiväistä todellisuutta. Blasim tuntee itsensä yhä vielä muukalaiseksi Suomessa.

Hassan Blasim

Anja Snellmanin Kaikki minun isäni (WSOY) ilmestyy lokakuussa. Haastattelija Reetta Miettinen johdatti ensin keskustelun Sonja O:hon, jonka julkaisemisesta on kulunut 40 vuotta. Kirjan vastaanotto megapöhinöineen yllätti niin kirjailijan kuin kustantamonkin. Uutuuskirjassaan Kaikki minun isäni Snellman kertoo isänsä tarinan. Isällä oli evakkotausta, mikä löi leimansa hänen ja koko perheen elämään. Isällä oli jatkuva kaipuu jonnekin. Vähitellen isä alkoholisoitui. Kirjassa kulkee mukana myös #metoo -teema. Snellman totesi, että nyt hän on käsitellyt kaikki perheenjäsenet.


Myllylahden Niina Within luotsaamassa esikoisdekkaristit-sessiossa oli mukana kolme kirjailijaa: Tommi Laiho kirjallaan Uhanalaiset (Myllylahti 2021), Saija Kuusela kirjallaan Katse (Tammi 2021) ja Mikko Kalajoki kirjallaan Velkakirja (Otava 2021). Kiinnostavia kirjoja kaikki. Näistä olen lukenut Uhanalaiset (linkki), joka on todella loistava dekkari. Jatkoa on onneksi tulossa. Kirjailijat  totesivat, että rikosromaani antaa mahdollisuuden niin moneen. Rikoksen ohella voidaan käsitellä yhteiskunnallisia tekijöitä, henkilösuhteita ja vaikkapa historiaa. - Tämä vuosi on ollut esikoisdekkaristien aikaa. Esille on noussut todella tasokkaita kirjailijoita, jotka eivät yhtään häviä naapurimaan dekkaristeille.  

Niina With (vasemmalla) ja esikoisdekkaristit vasemmalta oikealle: Tommi Laiho, Saija Kuusela ja Mikko Kalajoki. 

Yksi messujen suosituimmista lavoista oli Tietolava, kun sille nousi lauantai-iltapäivällä Rosa Liksom. Ihmiset rynnivät, mutta vain pieni osa onnistui saamaan istumapaikan. Minäkin juoduin jättäytymään takajoukkoihin ja huomasin, että paljon taisi jäädä kuulematta. Messuyleisö oli jo tavannut Rosa Liksomin, kun hän piti puheen messujen avajaisissa. Nyt Juha Hietanen haastatteli Liksomia hänen uudesta kirjastaan Väylä (Like 2021), joka käsittelee oman maamme historiaa, aikaa jolloin ihmisten, mukaanlukien 13-vuotias tytön, piti lähteä evakkomatkalle. Eletään syksyä 1944, kun ihmiset pakenevat Lapin sotaa kohti länttä. Väylä on kirjoitettu meänkielellä eli tornionjokilaakson murteella. Näin oli myös Everstinna (Like 1995). Everstinna oli meillä lukupiirikirjana (linkki) Olen varma, että Väylä tulee olemaan yksi syksyn suosituimmista kotimaisista kirjoista. Ihan ehdottomasti menee minunkin lukulistalleni. 

Viimeiseksi sessioksini jäi todellinen herkkupala. Palanen Raumaa, uusi näkökulma tähän uuteen kotikaupunkiimme. Kirja on Saana Jaakkolan ja John Swallowin tuore kirja Aaveiden Rauma - Kummitustarinoita pitsikaupungista (Haamu 2021). Tiina Hautala haastatteli kirjan kirjoittajia. Toimittaja Saana Jaakkola innostui käymään opaskurssin, käsitteli kurssityössään raumalaisia kummituksia ja on sen jälkeen kerännyt Rauman kummitustarinoita jo kolmen vuoden ajan. Samanaikaisesti hän on toiminut Raumalla kummituskierrosten oppaana. John Swallow on kotoisin Yorkshiresta ja on asunut Suomessa nyt 12 vuotta. Kirjailijat totesivat, että Raumalla on aaveita laidasta laitaan, on pelottavia, karmaisevia, kuuluisia, mutta myös kilttejä aaveita. Kyseessä on matkaopasmainen julkaisu, jonka englanninkielisen version on tehnyt John Swallow. Saanan ykkösvinkki kummitusten kohtaamiseksi on Taidemuseo. John sen sijaan ei suosittele Pyhän Ristin kirkon aluetta yöaikaan.
Tiina Hautala, Saana Jaakkola ja John Swallow
                                                                        
Kirjojen ostaminen ei ollut pääjuttu. Jotakin kuitenkin tuli hankituksi. Tärkeimmiksi koin tuliaiset lastenlapsille.
                                                                        
Sitten olikin jo kiire bussille. Yhteenvetona vielä kerran, että oli hyvä messutapahtuma. Turun messut ovat huomattavasti pienemmät kuin Helsingin, mutta on siinä pienuudessa omat hyvät puolensa. Tunnelma on tiiviimpi ja intiimimpi. Pieniä kustantamoja kaipasin, mm. Myllylahtea ja Sitruunaa. Mutta on selvää, että pienillä kustantamoilla ei ole rahkeita osallistua useisiin suuriin messutapahtumiin. Messujen tiedotteista luin, että messuilla vieraili yhteensä yli 11 500 kävijää.

”Suuri kiitos kaikille yhteistyökumppaneille, esiintyjille ja ennen kaikkea kävijöille mukanaolostanne! Yhdessä teimme näistä kirjamessuista elämykselliset ja ikimuistoiset”, iloitsee Turun Kirjamessujen ohjelmajohtaja Jenni Haukio.

8 kommenttia:

  1. Blasimin ja Snellmanin kirjat ovat lukusuunnitelmissani.
    Väylä on minulla listalla, josta poimin kirjoja läheisilleni pukinkonttiin. Sinne laitoin myös eilisen Hesarissa esitellyn Meri Valkaman kirjan Sinun, Margot.

    Hienoa, että kirjojen rakastajilla on omat messut ja nykyään jopa useita eri paikkakunnilla.

    Suunnittelen Helsingin reissua niin, että toisena päivänä messuille ja toisena näyttelyihin. Suomen valokuvataiteen museossa on samaan aikaan messujen kanssa vuosittainen Poliittisen valokuvan festivaali. Olen aina pitänyt tämän festivaalin tarinallisuudesta eli menee yksiin kirjallisuuden kanssa sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sattuu kirjamessut ja valokuvanäyttely sinun aikatauluusi. Tuo näyttely kyllä kiinnostaa minuakin. Olen muutaman kerran käynyt tuolla valokuvataiteen museossa. Varmasti nautit molemmista. Tuo Valkama kiinnostaa minuakin.

      Poista
  2. Kiva lukea messukuulumisiasi! Jospa jonain päivänä vielä pääsisi mukaan. Messut vaan ovat Joensuusta katsottuna melkoisen kaukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että Joensuusta on aika pitkä matka kirjamessuille. Minä kävin Helsingin messuilla Joensuusta käsin ainakin kuutena vuotena. Aikamoisia järjestelyjä se vaatii ja ainakin yhtä yöpymistä.

      Poista
  3. Monenlaista olet ehtinyt nähdä ja kuulla siellä kirjamessuilla. Rosa Liksomia pitäisi minunkin lukea. Tuon Velkakirjan luin juuri viime viikolla, ja sekin on todella loistava dekkari. Suosittelen! Mukavasti löysit kirjojakin, vaikka niiden ostaminen ei pääasia ollutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuosta Velkakirja-vinkistä. Minulle tämä kirjailija oli ihan uusi tuttavuus. Messuilla saa kyllä paljon uusia lukuvinkkejä, eli kyllä taas alkaa olla runsauden pulaa.

      Poista
  4. Hienoa, että yhä uusia mielenkiintoisia kirjoja julkaistaan. Snellmanilta ei olekaan aikoihin tullut uusia opuksia. Liksom menee myös lukujonoon.
    Olen kahden vaiheilla, mennäkö Helsingin kirjamessuille. Houkutusta voi olla mahdotonta vastustaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuakin tuo Snellman kiinnostaa, ja Rosa Liksom myös. Uskon, että Helsingin messut houkuttaa. Varmasti olisi paljon nähtävää.

      Poista