perjantai 16. huhtikuuta 2021

Jeffrey Archer: Miehistä parhain, Clifton-kronikka, osa 7


Jeffrey Archer: Miehistä parhain. Sitruuna kustannus. 2021. Englanninkielinen alkuteos This Was A Man. Suomentanut Susanna Tuomi-Giddings. 459 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Minä lupasin kerran sinun isoäidillesi, Seb", Harry vastasi noustessaan autosta, "että yrittäisin kirjoittaa jotakin painavampaa, sellaista joka - hänen sanojaan lainatakseni - kantaisi bestsellerlistoja  pidemmälle ja kestäisi aikaa. Minä en tästä enää nuorene, joten kunhan olen täyttänyt nykyisen sopimuksen ehdot, aion kokeilla, pystynkö täyttämään äidin odotukset." (s. 33)

Jeffrey Archerin Clifton-kronikka saa päätöksensä. Seitsemänosaisen kirjasarjan päättää Miehistä parhain. Voin vilpittömästi sanoa, että kronikka saa arvoisensa päätöksen, niin vaikuttava ja koskettava tämä viimeinen osa on. On kirjoja, joiden ei haluaisi loppuvan. Jemmasin ja jemmasin viimeistä sataa sivua, luin normaalia hitaammin  ja nautin jokaisesta lauseesta.  

Kirjan päähenkilöt ovat tuttuja edellisistä osista. Päähenkilöiksi nousevat Giles ja Karin Barrington, Lady Virginia Fenwick, Sebastian Clifton ja hänen tyttärensä Jessica, Adrian Sloane ja luonnollisesti sukusaagan keskushenkilöt Harry ja Emma Barrington. Uutena henkilönä tässä kirjassa on pääministeri Margaret Thatcher.  

Kirja alkaa yllätyksellisesti. Giles Barrington saa tietää totuuden vaimonsa Karinin taustasta. Tosin lukijalle asia on selvinnyt jo edellisessä osassa ja tuntuukin oikeudenmukaiselta, että Gilesin ei tarvitse elää valheessa. Harry Clifton kirjoittaa viimeistä osaa William Warwick -sarjaan ja suunnittelee jo seuraavaa kirjaa. Näin Harry valottaa tulevaa kirjaansa.  "Se tulee sijoittumaan johonkin Venäjän satelliittivaltioista, luultavasti Ukrainaan. Ensimmäinen luku alkaa kiovalaisesta lähiöstä, missä perhe, äiti, isä ja lapsi, istuvat ruokapöydässä". (s. 259) Pian lukijalle selviää, että siinä Harry aloittelee Kruunan vai klaavan kirjoittamista (Situuna 2020) (linkki). 

"Kello 12.30 Downing Streetillä." (s. 74)

Harryn vaimo Emma irtisanoutuu Bristolin sairaalan hallituksen puheenjohtajan tehtävästä, jota hän on hoitanut seitsemän vuotta. Yllättäen Emma saa puhelun pääministeri Thatcherilta ja tarjouksen, josta hän ei voi kieltäytyä. "Mutta ei mene päivääkään, jolloin en ajattele, kuinka onnekas olen ja kuinka koko elämäni muuttui, kun törmäsin sattumalta kadulla Margaret Thatcheriin." (s. 156)

Sebastian Cliftonista tulee Farthings Kaufman -pankin hallituksen puheenjohtaja Hakim Bisharan irtisanouduttua tehtävästä. Sebastianin ja Samanthan lahjakas tytär Jessica erotetaan maineikkaasta Sladen taidekoulusta. Jessica on tavannut Paolon, ihastunut ja rakastunut. Illat ja yöt hän viettää yökerhoissa Paolon kanssa ja päivät hän nukkuu. Yli kuukauteen hän ei ole käynyt luennoilla. Rehtori Knight lähettää kirjallisena jo toisen varoituksen. "Mikäli sama meno jatkuisi, rehtori sanoi, koulun hallituksen olisi harkittava stipendin perumista. Kun Paolo sytytti kirjeen nurkasta palamaan, Jessica purskahti nauramaan." (s. 237) 

"Kaikki meni suunnitelman mukaan, Virginia." (s. 191)

Lady Virginia Fenwick on jälleen mukana tapahtumien kulussa, yhtä taistelunhaluisena ja viekkaana kuin ennenkin. Tällä kertaa hänen tarkoituksensa on paeta maasta, mutta sitten tuleekin odottamaton tapahtuma, joka Virginian suunnitelmien mukaan mahdollistaa hänelle luksuselintason ja samalla voiton Barringtoneista. Tapojensa mukaan Virginia ei kaihda mitään keinoja.

Sitten lukijalle tulee tunne, että nyt kirjan henkilöt ovat kokeneet niin paljon, että kaikkien on aika pysähtyä ja saada mahdollisuus nauttia seesteisestä ja levollisesta elämänvaiheesta. Mutta niin ei käy. Eräs suvun rakastetuista jäsenistä sairastuu vakavasti. Sairaus on shokki koko suvulle. Suku ja tuttavat surevat ja itkevät. Niin tekee myös lukija.

Seitsemänosainen sukusaaga pysyy koossa uskomattoman hyvin. Kirjasarja kattaa runsaat 60 vuotta. Tapahtumat alkavat 1920-luvulta ja päättyvät 1990-luvun alkupuoliskolle. Samat tutut teemat toistuvat kaikissa osissa, tarinat etenevät jouhevasti ja lukija ennättää tutustua kirjan kiinnostaviin ja karismaattisiin henkilöihin. Archer liittää sukujen tarinat osaksi maailmanpoliittista kontekstia, mikä antaa tapahtumille uskottavuutta ja todentuntua. Clifton-kronikka on vahva ja kiehtova historiallinen sarja, jossa on mukana aimo annos jännitystä, mutkikkaita juonikuvioita, romantiikkaa ja yllätyksellisyyttä. Kaiken kaikkiaan kirjasarja osoittaa, että Jeffrey Archer on todellinen mestarikertoja, yksi maailman parhaista. Näitä henkilöitä ja kirjasarjaa jään kaipaamaan. 

Lopuksi kiitokset taidokkaasta käännöstyöstä Susanna Tuomi-Giddingsille, joka on kääntänyt lähes kaikki Clifton-kronikan osat. 

Jeffrey Archer: Vain aika näyttää. Osa 1. Sitruuna 2016.
Jeffrey Archer: Isän synnit. Osa 2. Sitruuna 2017. (linkki)
Jeffrey Archer: Vaietut salaisuudet. Osa 3. Sitruuna 2018. (linkki)
Jeffrey Archer: Maksun aika. Osa 4. Sitruuna 2018. (linkki)
Jeffrey Archer: Miekkaa vahvempi. Osa 5. Sitruuna 2019 (linkki)
Jeffrey Archer: Minkä taakseen jättää. Osa 6. Sitruuna 2019. (linkki)
Jeffrey Archer: Miehistä parhain. Osa 7. Sitruuna 2021.

Koska osat linkittyvät kiinteästi toisiinsa, suosittelen lukemaan kirjat järjestyksessä.

6 kommenttia:

  1. Tämä on mennyt minulta täysin ohi. Kiitos esittelystä, vaikuttaa todella kiinnostavalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kiinnostuit. On todella tutustumisen arvoinen sukusaaga.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Niinpä, aika pitkä väli tässä olikin. Mutta tätä kannatti odottaa.

      Poista
  3. Voi, tuo kuulostaa niin täydelliseltä tuo kirjan lukemisnautinnon venyttäminen niin pitkäksi kuin pystyy. Tätä sarjaa en ole lukenut, mutta alkoi kiinnostaa heti! Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun koko sarja on ilmestynyt, tästä saisi mukava kesälukupaketin. Suosittelen!

      Poista