perjantai 26. helmikuuta 2021

Annamari Marttinen: Häiriömerkintä

                              

Annamari Marttinen: Häiriömerkintä. Tammi. 2021. Äänikirja. Lukija Anna Saksman. 8 h 45 min. Nextory.

Annamari Marttinen on tuottelias kirjailija. Tammikuussa 2021 ilmestynyt Häiriömerkintä on hänen 11. romaaninsa. Tämän tuoreen kirjan teemaksi Marttinen on valinnut ajankohtaisen ja tärkeän aiheen, velkaantumisen, rahattomuuden ja jatkuvat maksuhäiriöt. On luultavaa, että pandemian myötä niin velkaantuminen kuin myös rahattomuus koskettavat yhä useampia suomalaisia. Tosin toivottavasti kaikkien kohdalla velkaantuminen ei johda yhtä vakavaan kierteeseen kuin Häiriömerkinnän Karoliinan kohdalla.

Karoliinasta tuntui, että hänen asiansa olivat kohdallaan, suorastaan hyvin. Hänellä oli avioero takana, ex-miehen kanssa ei ollut ongelmia, asioista puhuminen ja sopiminen onnistui hyvin. 15-vuotias Lumi-tytär oli vuoroviikoin isällä ja äidillä. Olisipa isompi asunto ja oma makuuhuone, miettii Karoliina. Mikäpäs siinä, ei muuta kuin juttusille kiinteistövälittäjä Jyrki Jämsenin luo. Samantien sovitaan, että nykyinen kaksio laitetaan myyntiin. Ja kaupaksi menee varmasti ja pian, vakuuttelee Jämsen. Ja sattuupa somasti, hänellä on tarjolla Karoliinalle ja Lumille oikein sopiva kolmio. Ostetaan se, tuumaa Karoliina, kyllä se vanha menee kaupaksi. Uudessa asunnossa keittiö ei ole Karoliinan mieleinen. Sitten vaan remppaamaan, kohteena keittiö ja moni muukin paikka. Kalliiksi tulee, mutta maksetaan sitten kun saadaan rahat vanhasta asunnosta.

Kuluu kuukausi ja kuluu kaksi. Jämsenin lupailuista huolimatta asunto ei mene kaupaksi. Velkaa täytyy ottaa, maksuja on paljon. On entisen asunnon laina, uuden asunnon laina, molempien asuntojen vastikkeet, puhelinlaskut ja nettimaksut, remonttimiesten palkat. Mutta sitten kaksi kuukautta uuden asunnon oston jälkeen kaikki romahtaa. Autokaupassa, missä Karoliina on työskennellyt autosihteerinä, tapahtuu fuusio ja Karoliina sanotaan irti. Nyt on suuret velat ja entistä pienemmät tulot. Työttömyyskorvaus ei kauas kanna. Ensimmäinen pikavippi on helppo ottaa, ihan liian helppo. Noin vain enteriä painamalla se onnistuu. Ja siitä on helppo jatkaa seuraavaan pikavippiin. Postipoika tuo päivittäin kirjeen jos toisenkin, on laskuja, jotka muuttuvat maksumuistutuksiksi ja perintökirjeiksi. Ne Karoliina piilottaa lipaston ylälaatikkoon edes avaamatta niitä. Elämässä ei ole muuta kuin velat. Niitä Karoliina miettii ja tuntee häpeää, ahdistuneisuutta ja yksinäisyyttä. Ketään hän ei halua tavata, kenellekään hän ei tohdi asiasta puhua.

Annamari Marttisen kirjassa Törmäys (Tammi 2016) nuori Nadja kuolee liikenneonnettomuudessa. Luin Törmäyksen jonkin aikaa tyttäreni kuoleman jälkeen. Suruni oli vielä hyvin voimakasta enkä tiennyt, miten jatkaa elämää eteenpäin. Kirja todella puhutteli minua ja oli voimakas lukukokemus, kirjan nuoren tytön kuolema tuli hyvin lähelle ja meni suorastaan ihon alle. Sellaista kokemusta minulle ei tullut Häiriömerkinnän kanssa. Ehkä se johtuu siitä, että en itse ole koskaan ollut näin vaikeassa velkakierteisessä tilanteessa, enkä näin ollen oikein pystynyt samaistumaan Karoliinan tilanteeseen. Mieleen tuli lähinnä kysymyksiä. Miksi Karoliina ei luopunut autostaan? Tai miksi hän ei vaihtanut välittäjää? Työttömyysteema jäi kirjassa jotenkin puolitiehen. Työvoimatoimiston välinpitämättömyys kummastutti, samoin kuin Karoliinan oma asenne työttömyyttä kohtaan. Ehkä hän itsekin olisi voinut olla aktiivinen. Se, mitä tuloksia velkaneuvonnassa käynnistä oli, jäi minulle epäselväksi.

Kirjassa replikoidaan vähän. Tunnelataus välittyy Karoliinan päänsisäisten ajatusten välityksellä. Toivoin, että olisin valinnut kirjan printtiversion, koska kuunnellessa oli vaikea hahmottaa, mitkä olivat Karoliinan oikeita repliikkejä ja mitkä taas hänen päänsä sisäisiä ajatuksia. Taidokkaasti Marttinen on kuvannut yhden ihmisen - Karoliinan - rahattomuuden aiheuttamaa pelkoa ja ahdistusta. Karoliinasta rakentuu uskottava henkilö, jonka tunteet tuntuvat aidoilta.

Suomessa on tällä hetkellä noin puoli miljoonaa ihmistä ulosoton piirissä, kirjoittaa Länsi-Suomi 25.2.2021. Heistä työttömänä on noin 70 000. Työministeri Tuula Haatainen kertoo Länsi-Suomen haastattelussa, että "velallisten asema on askarruttanut häntä jo pitkään." Hän aikoo esittää uudistusta konkurssilainsäädäntöön niin, että myös yksityiset henkilöt voisivat hakeutua henkilökohtaiseen konkurssiin, jos veloista ei voi vapautua muuta kautta.

Kirja on luettu mm. seuraavissa blogeissa: Leena Lumi, Kulttuuri kukoistaa ja Kirjasähkökäyrä.

10 kommenttia:

 1. Minusta tämä on vaikuttava teos ja onnistuu hyvin kuvaamaan taloudelliseen katastrofiin ajautuvan ihmisen tarinaa. Karoliinan epäaktiivisuus mietitytti minuakin mutta toisaalta ehkä tuollaisessa tilanteessa helposti käy niin, että ei saa tartuttua asioihin vaan ajautuu ikään kuin sivuun katsomaan, miten kaikki menee vain huonompaan suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kirjailija on todella taidokkaasti kuvannut Karoliinan ahdinkoa. Voi olla, että tuollaisessa ahdistavassa tilanteessa tulee todellakin sellainen olo, ettei mitään saa tehtyä, elää vain velkamaailmassa.

   Poista
 2. Tähän aikaan erittäin ajankohtainen kirja. Uskon, että taloudellinen ahdinko aiheuttaisi itsellenikin yhtä lamauttavan olotilan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajankohtainen ja tärkeä kirja tämä todellakin on. Itse en osaa kuvitella, miten toimisin tuollaisessa tilanteessa.

   Poista
 3. Kuuntelin tämän ihan hiljattain, minun mielestäni toimi äänikirjanakin hyvin ja kuuntelin muistaakseni 1,1x niin kuin useimmiten nykyään.

  Karoliinan tarina oli suht realistisen oloinen muuten, mutta tuo maksuhäiriömerkintä sai jotenkin ihan hurjat mittasuhteet, kun hän vertasi sitä syöpädiagnoosiin tai elävältä kivittämiseen. Aika teatraalista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kuuntelinn 1,1x, kuten normaalisti. Muuten toimi minulle lukuunottamatta noita Karoliinan ajatuksia, siis että olivatko se sanottu ääneen vai vain ajateltuja. Ehkä se ex-miehensä kommentti kirjan lopussa antoi Karoliinalle toivoa, eli se kun mies sanoi, että maksuhäiriömerkinnästä pääsee ajanoloon irti.

   Poista
 4. Pitääpä lukea tämä kirja. Olen muutaman kerran katsonut televisiosta brittiläistä Ulosottomiehet -ohjelmaa, joka on karua kertomaa. Ehkä Marttisen kirja kertoo jotain vastaavasta tilanteesta kotimaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllä kirja antaa ajattelemisen aihetta. Marttinen on taitava kirjoittaja.

   Poista
 5. Minulle Marttisen paras♥ Ei tarvitse kuin lukea tämän päivän ihmisistä, niin moni pihtaa lääkkeistään voidakseen syödä. Minä en ihmetellyt mitään, sillä tämä oli niin uskottava ja minusta Karoliina ei ollut edes holtiton! Törmäys ei ollut yhtään niin paljon minun juttuni, mutta muistan kauan sitten, kun Kuu huoneessa ilmestyi, tajusin, että minulla on lukijoita!

  Kollasin eilen blogissani ja osuin vahingossa muistorunooni Kristalle...Sen jälkeen muitakin on lähtenyt. Ulla lähetti minulle hyvin lopulla viestin ja sitten Facebookissa Ari, joka kirjoitti runoja ja live-elämässä....Kyyneleitä♥

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena Kristan muistamisesta. Muistan Ullan poismenon, Aria en ole tuntenut.

   Poista