tiistai 21. tammikuuta 2020

Denise Rudberg: Neljä kertaa kosto



Denise Rudberg: Neljä kertaa kosto. Into. 2018. Alkuteoksen nimeä ei ole mainittu. Suomentanut Anu Koivunen. Kansi: Jussi Kaakinen. 306 s.

Omasta hyllystä

"Tuntuu huumaavalta liikkua vapaasti kodissasi. Hengittää tuoksujasi. Asunnossasi on paikka, johon voin käpertyä. Jossa voin istua niin kauan kuin haluan tarkkailemassa sinua ilman, että tiedät minun olevan täällä. Kuuluu rapinaa, kun avaan lukon. Mutta se ei haittaa. Hiivin sisään ja menen piilopaikkaani. Nyt voin tarkkailla jokaista askeltasi." (s. 162)

Rehtori Jane Eden johtaa Vädla Läroverkia, Ruotsin arvostetuinta yksityiskoulua. Perfektionisti ja tahtonainen Eden johtaa koulua ja oppilaita rautaisella kädellä ja kovalla kurilla. Oppilaat käyttävät jopa koulupukua. Edenillä on salasuhde koulun johtokunnan puheenjohtaja Mikael Celsiuksen kanssa, vaikka tosin käy ilmi, että suhteesta ovat kyllä tietoisia lähes kaikki heidät tuntevat. Molemmat ovat tahollaan naimisissa, mutta Janen mukaan heidän avioliittonsa olivat avoimia. Yllätys on suuri, kun Mikael Celsius murhataan. Mikä on Janen rooli tässä murhassa, sitä joutuvat pohtimaan syyttäjänsihteeri Marianne Jidhoff yhdessä tutun poliisipari Torsten Ehnin ja Augustin Madridin kanssa.

"Helvetin Hans". (s. 151)

Marianne Jidhoff on Rudbergin dekkarisarjan päähenkilö. Marianne on 55-vuotias syyttäjänsihteeri, hyvin ammattitaitoinen ja ammatillisia haasteita pelkäämätön. Hänellä on kolme lasta. Marianne on ottanut tavaksi lähteä aamuiselle kävelylenkille, jotta saa painonsa pidetyksi kurissa. Pikkupaheitakin Mariannella on: Davidoff-pikkusikarit ja tryffelinougatkonvehdit. Näin Marianne aloittaa päivänsä: "Radiokanava P2:n soidessa hän pani teeveden kiehumaan ja leikkasi kaksi paksua viipaletta Mr Toastista, jonka Fabrique-leipomo oli tullut tunnetuksi myös Ruotsin rajojen ulkopuolella. Hän pani viipaleet leivänpaahtimeen, otti esiin voin ja juuston. Kaapista hän otti uuden Davidoff-kotelon ja kullanvärisen suklaarasian." (s. 127)              

Marianne oli jo jäämässä eläkkeelle hänen miehensä Hansin kuoltua syöpään muutama vuosi sitten, mutta hänet saatiin houkutelluksi puolipäivätyöhön. Rahan takia Mariannen ei tarvitsisi tehdä töitä, sillä hän on varakas, asuu arvokkaassa talossa, mistään minkä saa rahalla ei ole puutetta. Aviomies Hansin avioliiton ulkopuoliset suhteet tuottavat edelleen pahaa mieltä ja harmitusta. Marianne toteaa, ettei hän vieläkään ole immuuni Hansin tempauksille. Nyt vielä tulee menneisyydestä esille yllättävä salaisuus. Marianne on epävarma, rohkeneeko hän jakaa salaisuutta edes lastensa kanssa. Mutta onneksi Marianne tapaa myös uusia kiinnostavia miehiä. Hän tutustuu Claudeen, vanhaan ystäväänsä, jonka kanssa nautitaan viiniä ja shampanjaa sekä syödään ruotsalaiseen tapaan katkarapuja, hummeria ja ostereita. 
                                                                                        
Mariannen, Torstenin ja Augustinin tutkintaryhmällä on edessään haastava murhatutkimus. Tiedotusvälineet ja koulun oppilaiden vanhemmat seuraavat kiinnostuneina tutkimuksen edistymistä. Mutta ennen kuin murhatutkimus pääsee edes kunnolla vauhtiin, tapahtuu uusi murha. Marianne ja poliisit ovat ymmällä, mutta haaste on otettava vastaan. Vaihe vaiheelta palaset loksahtavat paikalleen. Loppuratkaisu on niin poliiseille kuin lukijoillekin täysin yllätyksellinen.

Denise Rudberg on tullut tunnetuksi chick-lit -kirjailijana ennen kuin hän ryhtyi kirjoittamaan Marianne Jidhoff -dekkarisarjaa. Neljä kertaa kosto on neljäs kirja tässä sarjassa. Itse luin sarjan ensimmäisen kirjan Yksi tappava syrjähyppy. Pidin juonen kuljetuksesta, mutta totesin, että  "välillä tuli tunne, että kyseessä ei suinkaan ole dekkari, vaan mukava viihderomaani." Tässäkin kirjassa on kepeyttä, mutta juuri sopivasti minun makuuni. Pidin siitä, että murhien välillä on kepeitäkin jaksoja. 

Tämä kirja oli minulle todella mieluista luettavaa. Ihan ehdottomasti paras dekkarikokemus pitkään aikaan. Koin, että kirjassa kaikki oli kohdallaan. Kaikki elementit olivat tasapainossa, jännitys, juoni, yllätyksellisyys, henkilöhahmot ja sujuva kirjoittaminen. Rudbergin juonen kehittely on oivallista. Henkilöhahmot, ennen kaikkea tutut poliisit rakkaushuolineen, ovat kiinnostavia. Kiinnostavaa on nähdä, miten Mariannen ja Clauden romanssi etenee seuraavissa kirjoissa. Myös Torstenin ja Pian suhteen jatkuminen kiinnostaa, samoin kuin se, miten sympaattinen Augustin selviää avioerostaan.  

Tällä kirjalla osallistun Kirjahyllyn aarteet 2 -haasteeseen.
                                                                                                    

4 kommenttia:

  1. No, chick-lit, ei ihan omaa suosikkiluettavaa, mutta: Rudbergin teksti on sujuvaa ja juonenkuljetus kiemurtelee henkilöviidakon lävitse näppärästi.
    Täydet pisteet heruvat Rudbergille siitä, että sarjan päähenkilö on poikkeuksellisesti ensinnäkin NAISpuolinen ja toisekseen iältään JO YLI 55-vuotias. Lisäksi hän herkuttelee suklaakonvehdeilla ja pitää hyvästä ruuasta (kuten alitajuisesti ensin kirjoitin) tosiasiassa kutenkin viinistä. Sopii harmittomaksi haluttuun lukuhetkeen:)

    VastaaPoista
  2. Kiva kun Rudberg on sinullekin tuttu Takkutukka. Tai saattaa olla, että olen saanut vinkin Rudbergin kirjoista juuri sinun blogistasi. Minusta se ensimmäisen osan chick-lit oli hieman häiritsevää, mutta tässä sitä oli selkeästi vähemmän. Sopivasti kepeyttä, mukavaa viihteellistä luettavaa.

    VastaaPoista
  3. Minäkin tykkään näistä Rudbergin dekkareista. Ei minusta mitään liian hienostunutta...
    Odotankin jo kovasti, kun kuudes osa ilmestyy reilun kuukauden päästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun Rudberg on sinullekin tuttu. Hyvä tietää, että kuudes osa on jo kohta tulossa.

      Poista