Anu Patrakka: Huomenna sinä kuolet. 2017. Myllylahti. 303 sivua.
Arvostelukappale kustantajalta
Nyt altaassa makasi likapyykin sijasta nainen, jonka pitkät, vaaleat hiukset kelluivat pinnalla silkkimäisen kangaspalan lailla. Hän oli kasvot alaspäin, pukeutuneena punaiseen hellemekkoon, joka märkänä oli tarrautunut kehoa pitkin kuin talouskelmu. (s. 7)
Anu Patrakan esikoisrikosromaani Huomenna sinä kuolet vie lukijan pieneen maalaiskylään Portugaliin. Maalaiskylän tunnelma on pysähtynyt, kaikki tuntevat toisensa ja ovat selville toistensa tekemisistä. Kylän kahvila on keskeinen tapaamispaikka, jossa pelataan korttia sekä vaihdetaan juoruja ja uutisia. Eräänä päivänä jotakin pääsee tapahtumaan kyläläisten huomaamatta: suomalainen Johanna, Lobo Caladon kaunis 37-vuotias vaimo, löytyy murhattuna vesialtaasta kotinsa läheltä.
Surmaa ryhtyy tutkimaan rikosetsivä Rui Santos apulaisinaan vanhempi konstaapeli Pedro Silva ja nuorempi konstaapeli Rita Pereira sekä oikeuslääkäri Sandra Sardinha. Santos on ymmällä, johtolankoja ei tunnu löytyvän. Sitten kylästä löytyy toinenkin ruumis. Ruumiin henkilöllisyys selviää, mutta murhaajasta ei ole tietoakaan. Poliisipäällikkö uhkailee, lehtimiehet ovat kintereillä, epätoivonen Santos tekee pitkää päivää, mutta johtolangat ovat olemattomia. Kunnes sitten Johannan Suomesta tuoma puuvartinen, tummateräinen kuokka osoittautuu murhan ratkaisun avaimeksi.
Kirja on kirjoitettu erittäin sujuvasti, kieli on kuvailevaa, mukanaan vievää, jopa hersyvää. Juoni pitää otteessaan loppuun asti jopa niin, ettei kirjaa olisi malttanut jättää kesken, vaikkakin loppupelissä murhatutkimuksen jännite hieman lopahtaakin. Mutta kieli on kirjan ehdoton vahvuus. Toinen asia, mikä ihastuttaa kirjassa, on Portugali. Olen ehdoton Portugalin ihailija, Lissabon on mielestäni yksi parhaimmista Euroopan pääkaupungeista. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pohjoisosiin, Porton lähelle. Kirjasta huomaa heti, että Patrakka tuntee Portugalin ja Porton seudun sekä hallitsee kielen, eli tarinan tapahtumapaikat ovat hyvin uskottavia.
Porton alue |
On helppo kuvitella, että portugalilaisten arkeen kuuluu kirjassa kuvattuja maissisatojen korjaamista, viinitilojen sadonkorjuuta ja kirkossa käynteja. Ja mikä olisikaan Portugalissa luontevampaa kuin se, että rikosetsivän puhelinäänenä soi fado. Samassa puhelin luikautti ilmoille pätkän sydäntäsärkevää fadoa. (s. 168) Rikosetsivä Santos on todellinen portviinin ystävä. Portviinin juomiseen liittyviä rituaaleja kuvataan seuraavasti:
Uuden pullon avaamiseen liittyi aina omat rituaalinsa. Kynttilän sytytys. Lasin valinta ja sen puhtauden tarkistus kynttilänvaloa vasten. Pullon tarkastelu niin ikään - näkyikö sakkaa. Pullot säilytettiin vaakatasossa, mutta kolme päivää ennen aiottua avaamista hän nosti pullon pystyasentoon, jotta sakka laskeutuisi pohjalle. Hyvässä portviinissä oli aina sakkaa. Silloin se oli riittävän vanhaa ja kypsää. (s. 188)
Rikosetsivä Santos on kirjan ehdoton päähenkilö. Hänen elämäänsä ja taustaansa kuvataan kirjassa melko paljon. Kirjasta selviää, että hänet tunnettiin hauskana seuramiehenä, jolla on paljon ystäviä, hän harrasti pyöräilyä, hänellä oli rankka lapsuus, hän käytti Power point -ohjelmaa selvittäessään rikoksia ja hän oli todellinen portviinin ystävä. Santosilla oli taipumus, joka tuntui - ainakin minusta - melko kummalliselta: jotkut vainajat kiehtoivat häntä niin, että hän suorastaan rakastui vainajiin, tässä tapauksessa Johannaan.
Sillä hetkellä, sillä silmänräpäyksellä, Rui Santos rakastui. Monta rumaa, väkivaltaista kuolemaa nähneen kyynisen rikosetsivän sydän lepatti kuin pienen, hennon perhosen siipi, kun siniset silmät katsoivat häntä kuvasta viattomia, puhtaina. (17)
Vaikka monien rikosromaaneiden rikostutkijat ohittavat sympaattisuudessaan Rui Santosin (mm Adler-Olsenin Carl Morck ja Assad sekä Suvi Piiroisen Väinö Rossi ja Rob Peura), voin silti suositella Patrakan kirjaa vauhdikkaan kielensä ja upean Portugali-kuvauksen perusteella.
Patrakka on tehnyt suuren elämänmuutoksen. Hän sanoutui irti työpaikastaan Suomessa, muutti Portugaliin ja alkoi kirjoittaa Huomenna sinä kuolet -dekkaria. Jatkoakin on jo seurannut. Toinen dekkari Kuolet vain kahdesti ilmestyi tämän vuoden helmikuussa.
Kirjailijan blogi löytyy osoitteesta http://normaali-irtiotto.blogspot.fi/
Anu Patrakka |
Olen dekkarien ystävä, ja tämä vaikuttaa ihan tutustumisen arvoiselta. En ole käynyt Portugalissa, mutta rikosten selvittelyn seuraaminen eri maissa on vähän kuin pääsisi itse matkustelemaan.
VastaaPoistaUskon Paula että pidät tästä kirjasta. Samalla myös Portugali tulee tutuksi.
PoistaKiitos näistä vinkeistä. Tykkään kotimaisista ja ylipäätään skandinaavisista dekkareista, mutta tuntuu, että kirjaston valikoima on jo luettu. Täytyy kysyä, josko kirjasto hankkisi Remesten sijaan vaihteeksi muitakin. Määrärahat taitavat olla tiukassa ja niillä vähillä rahoilla hankitaan sitä, mitä eniten kysytään. Dekkareita en viitsi kovin suuressa määrin ostaa omaksi, sillä harvoin samaa dekkaria kahta kertaa tulee luettua. Ehkä pitäisi kehittää joku oma dekkaripiiri, jossa hankinnat tehtäisiin kimpassa.
VastaaPoistaSamaa mieltä, harvoin tulee dekkareita ostetuksi omaan kirjahyllyyn. Ne ei oikein kestä toista lukemista, kun murhaajan jo tietää. Idea kimppaostoksista saattaisi olla toimiva.
PoistaMinä rakastan jännäreitä ja dekkareita, mutta omaan sitkeän asennevamman suomalaisia kirjailijoita kohtaan. Parin viimeisen vuoden aikana olen jo saanut luettua joitain suomalaisten kirjailijoiden teoksia, suosikikseni on tähän mennessä noussut Virpi Hämeen-Anttila. Tämä mainitsemasi kirja vaikuttaa kuitenkin niin houkuttelevalta, että voisin hyvinkin kyllä tämn lukea hyvällä mielellä!
VastaaPoistaVirpi Hämeen-Anttila oli viime syksyn Joensuun kirjallisuustapahtumassa puhumassa dekkareittensa kirjoittamisesta. Ne tuntuivat hyvin kiinnostavilta, mutta sitten näköjään olen unohtanut ne täysin. Eli kiitos muistutuksesta.
PoistaAi kun oli mukava lukea tämä esittely 🌹Luen juuri yhtä kirjaa jossa ollaan Portugalissa joten olin sopivan virittäytynyt. Mainio juttu että kirjailija majailee itse paikan päällä. Ja onpa vetävä nimi dekkarilla; Huomenna sinä kuolet. Sopivan uhkaava, hui 😎
VastaaPoista