perjantai 11. marraskuuta 2022

Rauman LNA-tapahtumassa kirjailijavieraana emeritaprofessori Lea Pulkkinen

 

Illan kirjailijavieras professori Lea Pulkkinen

Naisten Pankin lokakuussa alkanut Lue Naiselle Ammatti -kirjallisuuskiertue jatkuu vielä marraskuun loppuun asti. Yhteistyökumppanina on edellisten vuosien tapaan Kustannusosakeyhtiö Teos. Kiertueen esiintyviä tähtiä ovat emeritaprofessori Lea Pulkkinen, kirjailija Emmi Itäranta, kirjailija-toimittaja Leena Virtanen sekä kuvittaja Sanna Pelliccioni. Kampanja kiertää kaikkiaan 11 paikkakunnalla. Lisäksi yksi tilaisuus on Dubrovnikissa Kroatiassa. 

Tämänkertainen Lue Naiselle Ammatti -kiertue on järjestyksessä viides. Aiemmat mukana olleet kirjailijat ovat Sofi Oksanen, Sirpa Kähkönen, Rosa Liksom ja Minna Lindgren. Kirjojen avulla kerätyt varat käytetään kehittyvien maiden naisten tukemiseen Aasiassa ja Afrikassa.

Rauman Lue Naiselle Ammatti -tapahtuma pidettiin keskiviikkona 9.11.2022 Rauman kirjastolla. Olimme toivoneet kirjailijavieraaksi professori Lea Pulkkista. Toiveemme toteutui ja niin käynnistyi tilaisuuden suunnittelu. Työt organisoituivat hyvin, yksi toteutti kahvitarjoilun, yksi arpajaiset, yksi ohjelman suunnittelun, yksi mainostamisen ja yksi haastattelun. Saimme näyttävän puffijutun paikalliseen Länsi-Suomeen.

Rauma on aika pieni paikkakunta (n. 40 000 asukasta) ja jännitimmekin, saammeko tilaisuuteen yleisöä. Kahvin ja arpojen myynti alkoi puoli tuntia ennen tilaisuuden alkua. Myös Pulkkisen teosta Tutkijan omakuva oli myynnissä. Halukkaat saivat kirjaan kirjailijan signeerauksen.

Arpojen ja kahvin myyntiä

Iloksemme huomasimme, että ihmisiä tuli tasaiseen tahtiin. Tuoleja täytyi lisätä niin, että kaikki 45 kuulijaa saivat istumapaikan. Tilaisuuden avasi Soili Vaimala, joka kertoi Naisten Pankin sekä Rauman paikallisryhmämme toiminnasta. Maija Lampinen lausui naistenpankkilaisen Kristina Haaviston kirjoittamia ihastuttavia runoja.

Minun tehtävänä oli haastatella Lea Pulkkista. Pulkkisen teos Tutkijan omakuva on omaelämänkerrallinen. Kirjailija kuvaa avoimesti ja rehellisesti elämäänsä lapsuudesta tähän päivään asti. Vaikka kirja on paksu, sitä on helppo lukea. Kirja on avartava kuvaus tiedenaisen elämästä, yliopistomaailmasta, lasten kasvatuksesta ja kirjailijan omasta elämästä. 

Lasten puolesta puhuja

Pulkkinen kuvaa elämäänsä kiinnostavalla tavalla. Hänen elämänkaarensa koostuu toisiinsa kietoutuvista säikeistä. Pulkkinen kertoo, että hän on saanut kokea hyvän ja turvallisen lapsuuden, vaikka elikin lapsuusvuotensa sodan aikana. Äiti antoi turvallisuutta ja hyvän lähtökohdan lastensa elämälle. Turvallisen lapsuuden merkitys korostuu monissa Pulkkisen tutkimuksissa.

Lapsuuden jälkeisessä elämässään Pulkkinen erottaa kolme merkittävää säiettä: perhe, tutkimus ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Tutkimuksen säikeessä merkittävin tutkimus on ollut LAKU-tutkimus (Lapsesta aikuisesta), joka sai alkunsa Pulkkisen omasta väitöskirjasta. Kyseessä on merkittävä pitkittäistutkimus, jossa samat henkilöt ovat olleet tutkimuksen kohteena 8-vuotiaista alkaen aina 50-vuotiaiksi. Pulkkinen avasi myös perheen säiettä. Vaativan uran ja perhe-elämän yhteensovittaminen oli sujunut melko joustavasti.

Kun puhutaan lapsista, niin voidaan kiistatta sanoa, että Pulkkinen on ollut merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän on ollut mukana erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä työryhmissä ja arviointiryhmissä. Pulkkisella on laajaa kansainvälistä  julkaisutoimintaa, mutta hän on halunnut kirjoittaa myös suomeksi siksi, että näin hänen näkemyksensä tavoittavat suomalaiset kasvattajat. Hän on ollut lasten puolesta puhujana lukemattomissa seminaareissa ja konferensseissa, koulujen järjestämissä tilaisuuksissa ja televisiossa.  

Lea Pulkkinen kertoi, että hän on matkustellut kaikissa maanosissa, myös Afrikassa. Afrikan matkojen aikana syntyi hänen arvostuksensa afrikkalaista naista kohtaan. Pulkkinen näkee, että Naisten Pankin toimintaan osallistuminen tarjoaa mahdollisuuden tukea afrikkalaisen naisen työtä ja asemaa. Näin emme auta pelkästään afrikkalaista naista, vaan naisen työnsaannin kautta myös perhettä ja lasten kouluttautumismahdollisuuksia. 

Kommenttipuheenvuorossaan yliopistolehtori, dosentti Juli Aerila Rauman opettajankoulutuslaitokselta käsitteli Pulkkisen laajaa tuotantoa ja hänen kansainvälistä uraansa.

Pulkkinen vastasi vielä muutamiin yleisökysymyksiin ja sitten olikin kiitosten aika.

Kiitimme Lea Pulkkista siitä, että hän on tukemassa Naisten Pankin toimintaa Lue Naiselle Ammatti -kampanjassa. Ja olimme iloisia, että saimme hänet tänne Raumalle. Kiitimme myös Rauman kirjastoa hyvästä yhteistyöstä. Oli ilo saada järjestää tilaisuus kirjojen keskellä Rauman kauniissa kirjastossa.

Tilaisuus keräsi kiitosta. Nappasimme muutaman yleisökommentin.
* Olipa mielenkiintoinen ja inspiroiva tilaisuus.
* Hyvä tunnelma tilaisuudessa.
* Lea Pulkkista oli ilo kuunnella.
* Lea Pulkkisesta huokuu levollista viisautta.
* Lisää tällaisia kirjailijatapahtumia. 

6 kommenttia:

 1. Onpa hieno idea tuossa kampanjassa, kun tuetaan Aasian ja Afrikan naisia. Kirjailijavieraita on aina mukava saada. Hienoa, että sait olla haastattelemassa Pulkkista. Eikä se Rauma ihan pieni paikka ole täältä alle 10 000 asukkaan paikkakunnalta käsin katsottuna :)

  VastaaPoista
 2. Kyllä, upea kampanja tämä on. Naisten tukeminen kehittyvissä maissa on tärkeää, koska silloin samalla autamme koko perhettä. Niinpä, eihän tämä Rauma ihan pienimpiä paikkakuntia ole, mutta on se aina yhtä jännittävää, minkä verran kuulijoita tulee.

  VastaaPoista
 3. Hyvin saitte väkeä paikalle! Todella tärkeä asia tuo naisen ammatti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hienoa, kun niin iso joukko tuli kuuntelemaan Pulkkista. Tärkeä asia todellakin!

   Poista
 4. Kiva lukea, että teillä meni noin hienosti tapahtuma ja kuulijoita tuli ihan runsaasti.

  VastaaPoista